London

Ha csak pár napra utazunk a brit fővárosba, érdemes elmerülni a múltban, s felkeresni a leghíresebb műemlékeket.. Elmélkedhetünk a Westminster-apátságban, megcsodálhatjuk a Szent Pál-székesegyház kupoláját
London

Ha csak pár napra utazunk a brit fővárosba, érdemes elmerülni a múltban, s felkeresni a leghíresebb műemlékeket. Elmélkedhetünk a Westminster-apátságban, megcsodálhatjuk a Szent Pál-székesegyház kupoláját, és ha nem vagyunk ijedős természetűek, elmehetünk a többek közt a középkor börtön viszonyait bemutató London Dungeonba (mely intézmény leginkább a panoptikum és a szellemvasút jellemzőit viseli magán). A Towert, a londoni várat semmiképp ne hagyjuk ki a programból: ha találunk egy csöndes zugot, ahol nem zavarja meg ábrándozásunkat a látogató nyüzsgése, valóban elhihetjük, hogy” kizökkent az idő”.

Elképzelhetjük, ahogy III. Richard biceg át a hatalmas udvaron ördögi tervet forralva, hallhatjuk a nagytermészetű s hat feleséget elfogyasztó VIII. Henrik gurgulázó kacagását vagy a börtönként szolgáló Bloody Tower (Véres Torony) falai közük kiszűrődő rabok jajszavát.

A Tower falai sok árulást, ármányt és furfangot láttak, nem véletlen, hogy a királyi lakók mellett a hollók is birtokba vették a várat: a hatalmi harcokból kikerülő kegyvesztettek előbb-utóbb akasztófára jutottak, s így a hollók étlapjára kerültek. Végül már a madarak legenda főszereplőivé léptek elő, mely szerint addig áll a brit királyság, míg hollók élnek a Towerben. Így nagyon vigyáznak rájuk: a Ravenmaster, azaz a hollófelügyelő eteti és gondozza őket. A madarak gyűrűket viselnek a lábukon, ezek színe alapján azonosíthatjuk őket (a várban Tábla segít az eligazodásban).

De ha a bőség zavara hatalmába keríteni bennünket, azt se sajnáljuk: akkor is rengeteg érdekességet látunk, ha csak az utcákat járjuk. Az a városrész, ahol a történelmi nevezetességeket megtaláljuk, meglepően kicsi, s az edzett turista akár gyalog is bejárhatja. Ha azonban a kényelmesebb megoldást választjuk, s metróra vagy buszra ülünk, ne hallgassunk megérzéseinkre! A girbegurba utcácskák közt könnyű eltévedni, s az ellentétes irányú közlekedés miatt nehéz eligazodnunk, melyik irányba tartó buszra szálljunk.

Ha földalatti mellett döntünk, tanulmányozzuk a térképet, a tíz metróvonal behálózza a várost, első látásra az összkép meglehetősen kuszának tűnik. De a metrón még eltévedni is érdekes: találhatunk a tizenkilencedik századot idéző, fa mozgólépcsős állomást, és a tudományos-fantasztikus filmek díszletére emlékeztető, hipermodern, csupa acél megállót.

Ha visszatérünk a felszínre, kukkantsunk be a kevésbé forgalmas utcácskákba is! Vörös téglás vagy fehérre meszelt házacskák sorjáznak szigorú rendben, az ajtókon kopogtató, az ablakokban virágláda. S elképzelhetjük, ahogy a csipkefüggöny mögött úgy százötven éve egy borongós délután ötöt út a falióra, s megjelenik az ősz halántékú komornyik, kezében a tálcán teáskanna gőzölög. De vajon ki ül az asztal mellett? James Onedin? Sherlock Holmes? Miss Marple? Mary Poppins?

Mi itt szálltunk meg Londonban.

További londoni szállások, hotelek, szálláshelyek, szállodák itt.

Kapcsolódó cikkek

Ciprus

Ciprus

A szerelem szigetének is nevezik Ciprust.

Kenya

Kenya

Jártál már a vadállatok földjén? Kenyába utazunk a képzelet szárnyán.

Szicília

Szicília

Szicíliába egész évben nyaralhatsz, hiszen itt igazán sosincs tél.