Berlin

Vajon őrzi-e még Berlin egykor legendás szellemi pezsgését? S hogyan változott arculata az újraegyesítés óta?
Berlin

Vajon őrzi-e még Berlin egykor legendás szellemi pezsgését? S hogyan változott arculata az újraegyesítés óta?

Németország fővárosa nem tartozik a legrégebbiek közé Európában. A mai metropolis központja Berlin és Köln települések egyesülésével a 14. században jött létre, birodalmi fővárossá 1871-ben vált. A 20. század első évtizedeiben szabad szellemű, divatos város hírében állt, ahol művészek, bohémek gyülekeztek. Aztán a történelem viharfelhői beárnyékolták ezt a legendát… A második világháború után a romjaiban álló várost hatalmi zónákra osztották a győztes szövetséges hatalmak.

A történelmi központokat a hidegháborús években az NDK kormánya által emelt fal választotta el. 1989. november 9-én szimbolikus esemény volt a lerombolása. Egy évvel később, október 3-án született meg a parlamenti határozat arról, hogy az újraegyesített Németország fővárosa Berlin.

Azóta felnőtt egy generáció, az ő számukra múzeum a Fal megmaradt darabja. Fejcsóválva méregetik a Checkpoint Charlie határátkelőhely sorompóját, az őrbódét… Alig hiszik, hogy sok NDK-s polgár lelte itt halálát illegális határátlépési kísérlet közben. A Stasi Múzeum azok számára is tartogat felfedeznivalót, akik nem csupán hallomásból ismerik a hírhedt titkosszolgálat módszereit. Az NDK-s múzeum viszont derűs nosztalgiázásra való: ráülhetünk a silány minőségű lakótelepi ülőgarnitúrára, s felidézhetjük: mennyire kuckós a Trabi hátsó ülése…

E közelmúlt történelmét idéző „látványosságok” ma ugyanolyan turisztikai nevezetességek, mint a Brandenburgi kapu, a Reichstag, a Pergamon Múzeum vagy az Unter den Linden sugárút.

Lehet, hogy csakugyan „minden rosszban van valami jó”? Előbb a lebombázott területeken, majd a belső határ „senki földjén” óriási építkezések indultak. A 90-es években Európa legnagyobb projektjei valósultak meg például a Postdam téren: a szállodák, bevásárló- és szórakoztatóközpontok óriási tömegeket vonzanak. A Főpályaudvar, a Kulturfórum, a Berlini Filharmonikusok koncertterme – csak néhány példa a modern építészet remekei közül. Ízlésben, formai megoldásokban változatos létesítmények születtek. S a várostervezők arra is figyeltek, hogy tágas tér, zöldövezet vegye körül ezeket. A Tiergarten parkegyüttese , Charlottenburg kastélyának kertje, a Vörös Városháza előtti tér, a Múzeumsziget csupa olyan helyszín, ahol jólesik elidőzni.

Ugyancsak modern épületek övezik a keleti városrész központját, az Alexnek becézett teret. A közelben áll a híres tévétorony, amelyet az ironizáló hajlamú helyiek fogpiszkálónak titulálnak. A Győzelmi oszlop istennője sem ússza meg a fricskát: őt Arany Böskeként emlegetik.

Berlin derűs városnak tűnik. Lakói szívesen látogatják múzeumaikat, koncerttermeiket, színházaikat. A középkori hangulatát őrző Nikolai negyed kis éttermeitől a Spree-parti kiskocsmákon át a nagyvilági lokálokig széles a szórakozóhelyek skálája.

A tabukkal nemigen törődnek a berliniek, ott jártunkkor például a romjaiban is méltóságteljes épülettorzó, a Vilmos császár emléktemplom tövében nemzetközi utcai művészfesztivál zajlott, s bolhapiacot is tartottak. Aki szeret vásárolgatni, keresse fel a Friedrichstrasse vagy a Ku’damm (Kurfürstendam) elegáns áruházait. A választék szédítő.

Berlini szállások, szállodák, hotelek, hostelek, panziók, szálláshelyek itt.

Kapcsolódó cikkek

Irány Székesfehérvár!

Irány Székesfehérvár!

Magyarországnak egyik érdekes városa Székesfehérvár. Sok látnivaló és érdekesség van itt. Mutatjuk is, melyek ezek!

Park Inn by Radisson Zalakaros Resort & Spa ****superior

Park Inn by Radisson Zalakaros Resort & Spa ****superior

Irány Zalakaros, és Magyarország egyik legjobb hotele!

Castellum Hotel Hollókő****

Castellum Hotel Hollókő****

A hely, ahol szépülni is lehet.