Bali - mennyei egy sziget!

Bali szigetével akkor is érdemes megismerkednetek, ha az utazás anyagi okok miatt várat magára, és egyelőre csak a képzeletetek szárnyalhat... Így sem utolsó a mutatvány!
Bali - mennyei egy sziget!

Bali szigetével akkor is érdemes megismerkednetek, ha az utazás anyagi okok miatt várat magára, és egyelőre csak a képzeletetek szárnyalhat... Így sem utolsó a mutatvány!

A Földnek csak kevés szegletében találkozhattok ennyi természeti szépséggel és ennyire magával ragadó életstílussal: pálmafás, fehér homokkal borított strandok, korallzátonyokkal teli tenger, teraszos rizsföldek, vulkáni területek… Ez az, ami az „Istenek szigetén” egyedülálló kultúrával is együtt jár.

Szerencsés párosítás miatt sokkal többet nyújthat Balin eltöltött nyaralásotok egyszerű napfürdőzésnél, szörfözésnél. Itt elsősorban annak az ősi kultúrának a felfedezésében lehet részetek, amelyre a hinduizmus volt a legnagyobb hatással. A számos ősi rítus mutatja, hogy Bali nem pusztán a világ legnagyobb iszlám lakosságú országának, Indonéziának utolsó hindu többségű területe, hanem a szigetcsoportnak az a része, amely leginkább nyitott a világra. Ez persze kell is, hiszen a turizmus a 3,3 millió balinéz lakos közel 80 százalékának megélhetési forrása. Így nem csoda, ha majdnem mindenki beszél angolul. A balinézek egyébként évezredek óta próbálják kultúrájukat művészeti eszközökkel is kifejezésre juttatni: isteneket és démonokat festenek, fába vagy kőbe vésve örökítik meg őket.

A sziget állatvilága majd lenyűgöz benneteket: ha a háromhektárnyi trópusi parkban kialakított állatkert 350 lakóját már meguntátok, ellátogathattok valamelyik elefántparkba is. Itt megnézhetitek az ormányosokat fürdés vagy étkezés közben, de akár a hátukra is pattanhattok.

Az „állatkodás” után sportolási lehetőségek közül is válogathattok. A legtöbb ajánlat vízzel kapcsolatos, mint például a búvárkodás, a szörfözés, a rafting vagy a vitorlázás. Az sem akadály, ha a szárazföld vonz benneteket: ha szilárd talaj vagy stabil csónak kell a lábatok alá, válasszatok vulkántúrát.

Bali konyhájáról is híres, így ezt is ki kell próbálnotok. A helyiek ételeinek alapja a rizs, még a reggelijük is abból áll. Nemzeti specialitásuk a nasi goreng: rizs zöldséggel, hússal, tojással és különféle fűszerekkel sütve, de a lényeg, hogy a hozzávalók variálhatósága szinte végtelen.

A másik helyik kedven a sült malac, vagyis a babi guling. Érdekessége az is, hogy az indonéz konyha merészen használja a fűszerféléket és a csípős alapanyagokat, így például a fokhagymát, a chilit és a gyömbért. Az étlapról természetesen nem hiányozhatnak a halak és a tenger gyümölcsei, amelyek Balin mindig frissek és ínycsiklandozók. Ezek az élelmiszerek elérhető áron kaphatók, tehát utazásotok során mindenképpen élvezzétek ki a tengeri élőlények gazdag ízvilágát.

A végére hagytuk a kedvencünket: a sziget igazi bevásárló paradicsom! Modern és klasszikus ruhákat, kézműves termékeket, berendezési tárgyakat, kelméket és ékszereket egyaránt árulnak itt. Minden van tehát, és ami a legjobb: minden árkategória képviselteti magát, így ki tudjátok választani a pénztárcátokhoz illő szuvenírt, ajándék- vagy emléktárgyat. Az aranyszabályt persze tartsátok be: mindig csak a kezdőár felénél vágjatok bele az alkudozásba! Aztán jöjjön a ráadás: a jól sikerült alku jutalma mindenképpen egy masszázs legyen! Próbáljátok ki például a kutsit, amelyhez homokot és olajat használnak, vagy éppen a lulur testkezelést: ez valójában egy speciális hatóanyagokkal végzett testradírozás.

Jó, ha tudod!

  • Balin nyilvános helyen nem illik magasra emelned a lábad

  • Nem szabad megsimogatnod a kisgyerekek fejét, mert a balinézek szerint ez a legtisztább testrész, idegeneknek megérinteni tilos.

Bali resort, szállás, hotel, szálloda, szálláshely, apartman árak és foglalás itt.
Tipp: ha ilyen messze utazol, érdemes nem gagyi szálláshelyre, hanem jó hotelbe menni, mert bármi történhet, és olyankor ott a hotel személyzete az, aki tud rajtad segíteni. Ők ilyenkor a "helyi ismerőseid".

Kapcsolódó cikkek

Punta Cana, Dominikai Köztársaság - tengerparti, karibi nyaralás, a legjavából

Dominikai Köztársaság

A turisták egyik legkedveltebb paradicsoma: Dominikai Köztársaság.

Berlin

Berlin

Európa egyik legizgalmasabb helye, Berlin.

Horvátország

Horvátország

Az egyik legkedveltebb úticél a magyarok között: Horvátország