Görögország

Görögország a Balkán-félsziget déli végén. Könnyen megközelíthető hajóval, repülővel és autóval egyaránt. Szebbnél-szebb homokos partok várják a nyaralókat.
Görögország

Görögország a Balkán-félsziget déli végén. Könnyen megközelíthető hajóval, repülővel és autóval egyaránt. Szebbnél-szebb homokos partok várják a nyaralókat.

Miért szeretjük? Hellász szigetei és szárazföldje páratlanul gazdag – akár az ókori kulturális emlékekre, akár a természeti kincsekre (Meteorák, Samaria-szurdok stb.) gondolunk. Felelőtlenség lenne kijelenteni, hogy ez vagy az a része a legszebb. Az utazó, aki belekóstolt már a görög vendégszeretetbe, garantáltan visszatér, tehát legjobb, ha mindig más tájat látogat meg.

Hogy miért ajánljuk mégis Santorinit? Erre az ott lakok adják meg a választ, akik úgy tartják: ha egyszer eljössz ide, mindig visszavágysz majd. Ha másodszor is eljössze, tudd, hogy szerelmese lettél a szigetnek, de vigyázz, ha harmadszor is visszajössz, soha többé nem mész el innen.

A legjobb szállásokat Kamariban találjuk, Perissát nem ajánljuk, mert erősen fúj a szél, s testünkhöz vágja az apró szemű vulkáni kőzetet („fekete homok”), ami az összes partot borítja. Így Santorini kisgyermekes családoknak kevésbé ajánlott.

Látnivalók: Vannak kötelező túrák (az Akrotiri-ásatások, megmászni a Mesa Vuno-hegyet, amelynek a tetején az ősi Thira romjait találjuk), de valójában két helyre érdemes koncentrálni: Firára és Oirára. Előbbi kikötőjébe érkeznek a hajók, ahonnan szamárháton vagy libegőn juthatunk fel a kaldera (a vulkán egykori kráterének) oldalába épült város hófehér falai közé. Ez a látvány is káprázatos, de szinte semmi ahhoz képest, amit a sziget végében fekvő Oiában láthatunk. Ez az a település, melynek színes házait oly sok képeslapon megcsodálhatjuk. Ajánlott úgy időzíteni a látogatásunkat, hgy a naplementét innen, e sziklák tetejére épült kisvárosból nézzük meg.

Gasztronómia: Kóstoljuk meg a saganakit (sült sajt), amit moussaka, pastitsio (besamellel, hússal rakott makaróni, kockára vágva kínálják) vagy gemista (rizzsel töltött paradicsom és paprika) követhet. Hűs mézes joghurttal zárjunk. Kísérőnek retsinát (savanyó bor) vagy ouzót (ánizslikőr) kérhetünk.

Kapcsolódó cikkek

Horvátország

Horvátország

Az egyik legkedveltebb úticél a magyarok között: Horvátország

Ciprus - tippek, látnivalók, szállás, hotel

Ciprus - legendák szigete

Cipruson nem csak napozhatsz, remekül szórakozhatsz is.

Olaszország, Szicília

Olaszország, Szicília

A világ minden táján kedvelik Olaszországot.