Kihagyhatatlan múzeumok Bécsből

Az osztrák főváros bő két óra alatt elérhető Budapestről, így sokan látogatnak oda most, hogy az idő is egyre szebb. De van úgy, hogy elkap minket egy hirtelen zápor – hova menjünk ilyen esetben?
Kihagyhatatlan múzeumok Bécsből

A csodaszép Bécs rengeteg múzeumnak és kiállítóhelynek ad otthont, így akkor sem kell kétségbeesnünk, ha a tervezett szabadtéri városnézéses terveinket keresztülhúzza az időjárásváltozás. Mindössze érdemes még utazás előtt áttanulmányozni, hogy melyek azok az intézmények, amiket szívesen meglátogatnánk, és akár B-tervnek, akár konkrét úticélnak is beválnak az egész család vagy társaság számára. Figyeljünk a megközelíthetőségre, a parkolási lehetőségekre, az osztrák ünnepnapokra, a lezárásokra – mostanában több is volt Bécsben, például futóversenyek miatt- és persze nézzük meg a nyitvatartást, az egészségügyi előírásokat, mielőtt a helyszínre érkeznénk. Ezekről az intézmények honlapjain kaphatunk megfelelő információkat, melyek jellemzően jól felépített oldalak, sok aktuális tájékoztatóval. De hova is induljunk?

Szépművészeti Múzeum

white concrete building under white clouds during daytime

Forrás: Unsplash

A bécsi Szépművészeti Múzeumot a Maria-Theresien-Platzon találjuk, nem messze a Hofburgtól, a város szívében. Az 1891-ben megnyílt múzeum kezdetben a császári műgyűjtemény otthona volt, ma pedig a világ legjelentősebb kollekció között rangsorolják. Nem egy híres festő – például Rembrandt, Tiziano, Bruegel és Dürer – alkotásaiból őriznek itt értékes darabokat, az intézmény központi eleme azonban a II. Rudolf császár kincstárából származó Saliera (Cellini sótartója). A festményeken túl persze műkincsek és műtárgyak sokaságát rejtik az ódon falak, így több órát is elbámészkodhatunk bent.

Természettudományi Múzeum

people walking near white concrete building during daytime Forrás: Unsplash

Nem véletlen a hasonlóság a Szépművészeti Múzeummal, ugyanis a vele átellenben található Természettudományi Múzeum annak építészeti ikertestvére, egyszerre épültek és hasonló funkciót töltenek be – csak épp a bennük található kincsek teljesen más területről érkeztek. Az eredeti nevén Naturhistorisches Museum 1889 augusztusában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, hatalmas fosszília-, meteorit- és ásványgyűjtemény, dinoszaurusz csontvázak, kitömött állatok százai találhatóak meg benne. A gyűjtemény elődje a Hofburgban Mária Terézia férje, Lotharingiai Ferenc idején kezdett el növekedni, majd onnan került át ebbe az épületbe. Első igazgatója, Ferdinand von Hochstetter Charles Darwin lelkes támogatója volt, így ez az első olyan intézmény Európában, mely az evolúciós elméletet helyezte működése során középpontba.

Belvedere- kastély

Belvedere, Palace, Pond, Wien, Vienna, Austria

Forrás: Pixabay

Barokk stílusban épült ez a csodás kastély Bécs délnyugati részén, nem messze a főpályaudvartól, mely csillogásával vetekszik a schönbrunni épületegyüttessel. De nem csak kívülről, a kastélykertből érdemes megcsodálni, ugyanis falai az ország legértékesebb művészeti gyűjteményét rejtik. Gustav Klimt a szecesszió és Ausztria legismertebb festője volt, az ő festményeiből találunk itt jó párat, köztük a leghíresebbet, A csókot, mely még filmjelenetet is ihletett. Az állandó tárlat időrendi sorrendben mutatja be nekünk az osztrák művészeti korok és stílusirányzatok (például barokk, klasszicista vagy Biedermeier-stílus) történetét, mellette a palota egykori életébe is betekintést nyerhetünk.

Ha kíváncsi vagy, hová indulj gyerekekkel vagy a pároddal Bécsben, további tippeket találsz a Colore.hu-n.

Kapcsolódó cikkek

Meininger Hotel Budapest, Vásárcsarnok - szállás Budapest belvárosában, közel a Bálnához

Meininger Hotel Budapest Great Market Hall*** – Mindenhez közel

Ha Budapesten szeretnél megszállni, ez egy jó opció lehet.

Brazília, az áldás és a pokol országa

Brazília

Brazília egy csodálatos hely. Egyszer mindenképpen meg kell látogatnod!

Castellum Hotel Hollókő****

Castellum Hotel Hollókő****

A hely, ahol szépülni is lehet.