Hogyan készül a bor?

Amikor azt kérdezi, hogy "Hogyan készül a bor?", valószínűleg elgondolkodik azon, hogy "Mi kell a borkészítéshez?". A válasz erre a kérdésre a választott szőlőfajtától függ. A termesztés és az erjesztés folyamata a szőlőültetvényekkel kezdődik. A szőlőből készül a bor leve, ezért minél többet termeszt, annál jobb lesz a bor. De hogyan is történik a borkészítés? Minden egy szőlőfürttel kezdődik.
Hogyan készül a bor?

A vörös- és fehérborok esetében eltérő feldolgozási eljárással rendelkeznek. Egyes szőlőket magas alkohol tartalmú borok készítésére termesztik, míg másokat vörösborok készítésére termesztenek. Az első folyamat a szőlő préselését jelenti. Ez a borkészítés kulcsfontosságú lépése, mivel a héj adja a színt. A következő lépés a bor macerálása és érlelése. Bár mindkét lépés egyszerre történik, a végtermék a szőlőfajtától függően eltérő lesz.

Az erjedésnek nevezett folyamat során a szőlőből készült keverékben lévő cukor alkohollá alakul át. Bár a folyamat természetes, a borkészítés számos folyamatot foglal magában. A borkészítés legfontosabb lépése a szőlő előkészítése az erjedéshez. Ez a lépés szén-dioxidot hoz létre a borban, ami a vörösborok kulcsa. Az erjedés folyamata a fehér és az édes borok esetében eltérő. Az édes borok készítése során a cukrot még az erjedés befejezése előtt leállítják.

Amint a szőlőt leszedték, a folyamat megkezdődik. Ezt a folyamatot több lépés és változó jellemzi. Az első lépés a szőlő leszedése a tőkékről. Ez a lépés történhet kézzel vagy gép segítségével. Miután a szőlőt leszedték, laboratóriumi elemzésnek vetik alá, hogy megállapítsák, alkalmas-e a termelésre. Ezután a bort tartályokban és palackokban érlelik, hogy stabilabbá és ízletesebbé tegyék. A végeredményt palackozzák, és készen áll az értékesítésre. Bár a folyamat kézzel is elvégezhető, mégis gondos odafigyelést és sok tudományt igényel.

Egy-két évig is eltarthat, amíg egy palack bor elkészül, és hónapokig vagy akár évekig is eltarthat, amíg a bor ihatóvá válik. Egyes termelők úgy döntenek, hogy a borokat több hónapig vagy még tovább érlelik. Ha érlelik, akkor ez néhány évig is eltarthat.

Szerző: borkorzo.hu

Kapcsolódó cikkek

Filléres konyha, avagy hogyan spóroljunk a főzéssel?

Filléres konyha, avagy hogyan spóroljunk a főzéssel?

Aki háztartást vezet, az pontosan tisztában van azzal, hogy a bevásárlásra, konkrétan pedig az élelmiszer beszerzésére szánt keretösszeg napjaink egyre emelkedő árai mellett igencsak nehezen tartható.

3 konyhai trükk, amit ismerned kell

3 konyhai trükk, amit ismerned kell

Az alábbi konyhai trükkök sokat segíthetnek neked is a konyhában!

Mi a különbség a whisky és a whiskey között?

Mi a különbség a whisky és a whiskey között?

Ez az egy betű nem csak a származás, hanem a lepárlási folyamatok tekintetében is hatalmas különbséget jelent kedvenc italunk létrehozásában.