Filléres konyha, avagy hogyan spóroljunk a főzéssel?

Aki háztartást vezet, az pontosan tisztában van azzal, hogy a bevásárlásra, konkrétan pedig az élelmiszer beszerzésére szánt keretösszeg napjaink egyre emelkedő árai mellett igencsak nehezen tartható.
Filléres konyha, avagy hogyan spóroljunk a főzéssel?

Éppen ezért korunk háziasszonyának kétszer is meg kell gondolnia, milyen élelmiszereket vásároljon és honnan szerezze be őket. A szupermarketek és hipermarketek polcain mindent megtalálunk, mi szem-szájnak ingere. Éppen ezért érdemes alaposan átgondolnunk, mik azok a termékek, melyeket végül beleteszünk a kosarunkba.

Tippek a pénztárcakímélő főzéshez

Szerencsére egyre többen belátják, hogy az otthoni főzés rengeteg előnnyel jár. Mégis sokak számára komoly fejtörést okoz a heti menü összeállítása. Mindannyian szeretnénk családunkat egészséges, tápláló és finom ételekkel kényeztetni. Emellett legtöbbünk számára kiemelten fontos az is, hogy a főzésre ne kelljen egy vagyont költeni. Ez pedig másként nem lehetséges, mint előzetes tervezéssel. Érdemes előre átgondolni, milyen ételeket fogunk készíteni a hét folyamán. Ez még inkább érvényes abban az esetben, ha csak a hétvégén van időnk főzni, és egy-két nap alatt kell lefőznünk az egész heti menüsort.

Menütervezés egyszerűen

Az elkészítendő ételeink listájának összeállításához mindenképpen érdemes utánanézni, hol, milyen élelmiszereket tudunk beszerezni kedvezményes áron. Ehhez segítségünkre lehetnek az online formában is elérhető akciós újságok, köztük például a Tesco akciós újság, a Penny Market akciós újság vagy a Metro áruház akciós újsága. Érdemes időnként változtatni azon, honnan szerezzük be a heti menüsorhoz szükséges élelmiszereket. Emellett hasznos lehet összehasonlítani az egyes élelmiszerek árát különböző üzletláncokban, ami a Kaufino akciós újság gyűjtőportálnak köszönhetően gond nélkül megoldható. Így összevethetjük a Metro újság kínálatát a Penny újság termékeivel vagy éppen az aktuális Tesco akcióval.

Az akciós újságok kínálatának rendszeres böngészése első látásra igencsak idő- és energiaigényes feladatnak tűnhet, ám szerencsére ma már minden elérhető online formában. A Kaufinon pár kattintással a Penny akciós újságáról átléphetünk a Tesco akciós újság lapozható verziójára, majd pedig a Metro akciós újságra, hogy csak néhány példát említsünk.

A legtöbb áruház akciós kínálata heti rendszerességgel frissül. Ha szeretnénk rendszeresen értesülni a közelünkben megtalálható élelmiszerláncok és áruházak legújabb ajánlatairól, feliratkozhatunk az adott üzletlánc hírlevelére. A Tesco katalógus, az akciós Penny újság vagy a Metro akciós újság így megjelenésének napján azonnal megérkezik elektronikus postaládánkba.

Egymásra épülő receptek

A jól megtervezett heti menü olyan, mint egy kirakós játék, azaz elemei egymásra épülnek. Ha spórolni szeretnénk a főzésen, akkor az ételeinket úgy érdemes összeválogatni, hogy a receptek egymásra épüljenek.

Tehát, ha például a Tesco akciós újság, a Metro újság vagy a éppen a Penny újságának kínálatából szemezgetve vásároltunk két fej brokkolit, akkor érdemes olyan receptek alapján összeállítani a heti menüt, hogy a vásárolt termékeket maradéktalanul felhasználjuk. Így egyazon héten főzhetünk brokkoli krémlevest, majd a hét másik napján például brokkolis rizses csirkés egytálételt. A maradék csirkemellet pedig szintén felhasználhatjuk egy további recepthez, így semmilyen étel nem veszik kárba. Egy receptből kiindulva, akár az egész hetet meg tudjuk tervezni.

“Batch” főzés – avagy főzzünk ritkán, nagyobb mennyiségben

A batch cooking lényege, hogy hétvégén néhány órás konyhai munkával előre elkészítjük a hétköznapok ételeit, amiket aztán fogyasztás előtt szükség szerint befejezünk. Így nem kell hétközben a főzéssel bajlódnunk. Időt, pénzt és energiát takaríthatunk meg, amely rohanó világunkban mindannyiunk számára jól jön. Ha nagyobb mennyiséget készítünk valamiből, akkor az elkészült ételt kiporciózott dobozkákban a hűtőben tudjuk tárolni a fogyasztás idejéig. Amit pedig a hét folyamán nem fogyasztunk el, eltehetjük mélyhűtőbe, szintén kiadagolva, később pedig bármikor elő tudjuk venni.

A bevásárlást elintézhetjük online formában is, akár a Tesco online bevásárlás vagy a Penny házhozszállítási szolgáltatásának igénybevételével. Nem kell aggódnunk amiatt, hogy elérjük-e még a Tesco vagy a Penny nyitvatartási ideje alatt a bevásárlást, ha esetleg későn végzünk munkában.

Ha valamiből nagyobb adagot készítünk, akkor nem kell állandóan lesnünk az üzletek aktuális kínálatát, elég ha havonta egyszer-kétszer időt szakítunk erre. Havi szinten néhány alkalommal elegendő átnéznünk a közelünkben található üzletek akciós kínálatát, akár a Metro újságot, a Tesco akciós újságot vagy éppen a Penny újságot. Kiválaszthatjuk a legelőnyösebb áron beszerezhető termékeket, amelyekből nagyobb tételben vásárolva pénzt és időt spórolhatunk meg. Hiszen így nem szükséges hetente számtalan alkalommal üzletbe járnunk, és azon törnünk magunkat, hogy éppen hol csíphetjük el a legjobb ajánlatokat.

Kapcsolódó cikkek

Az édesburgonya és az édességek

Az édesburgonya és az édességek

Hogyan készítsünk finom és egészséges édességeket édesburgonyával.

A nélkülözhetetlen főzési eszközök listája kezdőknek

A nélkülözhetetlen főzési eszközök listája kezdőknek

Ha még csak kezdők vagyunk a konyhában, van néhány alapvető eszköz, amely megkönnyítheti az életünket.