4 őszi teendő, amit most végezhetsz a kertben!

Ugyan a kerti teendők jelentős része a tavaszi és a nyári időszakban esedékes az ősz is számos tennivalót tartogat. Ilyenkor alapozhatjuk meg a jövő tavaszi virágpompát a hagymás virágok ültetésével, elültethetjük a díszfákat, cserjéket, vagy éppen gyümölcstermő fákat, valamint a veteményesben is tevékenykedhetünk. Cikkünk további részében 4 őszi teendőre hívjuk fel a figyelmet, melyet érdemes mostanában elvégezni.
4 őszi teendő, amit most végezhetsz a kertben!

Zöldségek vetése, ültetése

A veteményeskertben tavasszal és nyáron a legtöbb a teendő, azonban ezt a területet ősszel sem szabad hanyagolnunk a kertben. Egyrészt ilyenkor esedékes a letermett ágyások elrendezése és fellazítása, valamint az utolsó termények betakarítása, másrészt ősszel is vethetünk bizonyos zöldségeket, és ez az időszak az őszi fokhagyma ültetésének az ideje is.

A fokhagyma termesztése során tavaszi és őszi fokhagyma fajták közül választhatunk, az őszi fokhagyma fajtákat október elején-közepén duggatjuk el. Az ültetéshez egészséges, ép fokhagyma gerezdeket válasszunk, a gerezdek 3-6 cm mélyre kerüljenek, előkészített, mélyen felásott talajba. Érdemes lombtakarásról is gondoskodnunk, így hamarabb ki fog hajtani az ősszel ültetett fokhagymánk.

Őszi tennivalók a madárbarát kertben

Ha szeretnénk a kertünket madárbarát kertté alakítani, akkor ősszel több dolgot is tehetünk ennek érdekében. Az őszi időszak kitűnő időszak a fák és cserjék ültetéséhez, így ha szeretnénk kedvező életteret biztosítani a madarak számára, akkor ültessünk olyan fákat és cserjéket, melyek búvó és fészkelő helyként, valamint táplálékforrásként szolgálhatnak a madarak számára.

A kertet odúlakó madarak is látogatják, melyek csak akkor fognak a kertünkben költeni, ha odút helyezünk ki a számukra. A madárodúk kihelyezésére a szeptembertől novemberig tartó időszak a legideálisabb, így télen éjszakázó helyként is használhatják a madarak az odúkat.

Hagymás tavaszi virágok ültetése

A tavasszal virágzó hagymás növényeket, mint amilyen a tulipán, nárcisz, krókusz, jácint vagy a gyöngyike, szeptembertől november elejéig ültethetjük el a kertben, azonban a legjobb időszak az ültetésre az október. Ilyenkor a talajlakó kártevők, melyek károsíthatják a hagymákat, már nem túl aktívak, ugyanakkor az időjárás még kellemes.

A virághagymákat, lazább szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük el, mivel túlságosan kötött talajban a nedvesség hatására elrohadhatnak. Nagyon fontos, hogy a hagymákat a megfelelő mélységbe ültessük el. Mivel a különböző tavaszi virágok hagymái eltérő méretűek, általános szabály, hogy a megfelelő ültetési mélység, a hagyma csúcsától számítva a hagyma magasságának 2-3-szorosa.

Általános teendők

Számos olyan általános teendő is akad, melyekről ősszel sem szabad megfeledkeznünk. Ilyen például a komposzt átforgatása, az ágyások és növényekkel borított kertrészek gyomtalanítása, valamint a fűnyírás.

A kert azon részein ahol talajtakarást, mulcsot használunk, ilyenkor érdemes megújítani a mulcs-réteget. Amennyiben a kertünket kerti tó is díszíti, ne feledkezzünk el most sem, a vízbe hulló levelek kihalászásáról sem.

Bízunk benne, hogy tanácsaink segítségével egyszerűbb lesz átlátni és elvégezni az őszi kerti teendők sorát.

Kép forrása: Pixabay.com

Kapcsolódó cikkek

3 jel, hogy a dézsafürdőnek szervizre van szüksége

3 jel, hogy a dézsafürdőnek szervizre van szüksége

Lehet, hogy elgondolkodik azon, hogy a dézsafürdőnek szüksége van-e szervizre.

Az eladó ingatlanok felkutatása

Az eladó ingatlanok felkutatása

Az ingatlanbefektetéseket gyakran nevezik alacsony kockázatú befektetéseknek, amelyek potenciálisan jó hozamot hozhatnak.

A leghasznosabb szerkezetépítő csavarok

A leghasznosabb szerkezetépítő csavarok

Házilag készítenél fa építményeket? Nem tudsz dönteni a forgácslap- hatlapfejű vagy szerkezetépítő csavarok vásárlása között? Itt hasznos információt találsz!