4 őszi teendő, amit most végezhetsz a kertben!

Ugyan a kerti teendők jelentős része a tavaszi és a nyári időszakban esedékes az ősz is számos tennivalót tartogat. Ilyenkor alapozhatjuk meg a jövő tavaszi virágpompát a hagymás virágok ültetésével, elültethetjük a díszfákat, cserjéket, vagy éppen gyümölcstermő fákat, valamint a veteményesben is tevékenykedhetünk. Cikkünk további részében 4 őszi teendőre hívjuk fel a figyelmet, melyet érdemes mostanában elvégezni.
4 őszi teendő, amit most végezhetsz a kertben!

Zöldségek vetése, ültetése

A veteményeskertben tavasszal és nyáron a legtöbb a teendő, azonban ezt a területet ősszel sem szabad hanyagolnunk a kertben. Egyrészt ilyenkor esedékes a letermett ágyások elrendezése és fellazítása, valamint az utolsó termények betakarítása, másrészt ősszel is vethetünk bizonyos zöldségeket, és ez az időszak az őszi fokhagyma ültetésének az ideje is.

A fokhagyma termesztése során tavaszi és őszi fokhagyma fajták közül választhatunk, az őszi fokhagyma fajtákat október elején-közepén duggatjuk el. Az ültetéshez egészséges, ép fokhagyma gerezdeket válasszunk, a gerezdek 3-6 cm mélyre kerüljenek, előkészített, mélyen felásott talajba. Érdemes lombtakarásról is gondoskodnunk, így hamarabb ki fog hajtani az ősszel ültetett fokhagymánk.

Őszi tennivalók a madárbarát kertben

Ha szeretnénk a kertünket madárbarát kertté alakítani, akkor ősszel több dolgot is tehetünk ennek érdekében. Az őszi időszak kitűnő időszak a fák és cserjék ültetéséhez, így ha szeretnénk kedvező életteret biztosítani a madarak számára, akkor ültessünk olyan fákat és cserjéket, melyek búvó és fészkelő helyként, valamint táplálékforrásként szolgálhatnak a madarak számára.

A kertet odúlakó madarak is látogatják, melyek csak akkor fognak a kertünkben költeni, ha odút helyezünk ki a számukra. A madárodúk kihelyezésére a szeptembertől novemberig tartó időszak a legideálisabb, így télen éjszakázó helyként is használhatják a madarak az odúkat.

Hagymás tavaszi virágok ültetése

A tavasszal virágzó hagymás növényeket, mint amilyen a tulipán, nárcisz, krókusz, jácint vagy a gyöngyike, szeptembertől november elejéig ültethetjük el a kertben, azonban a legjobb időszak az ültetésre az október. Ilyenkor a talajlakó kártevők, melyek károsíthatják a hagymákat, már nem túl aktívak, ugyanakkor az időjárás még kellemes.

A virághagymákat, lazább szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük el, mivel túlságosan kötött talajban a nedvesség hatására elrohadhatnak. Nagyon fontos, hogy a hagymákat a megfelelő mélységbe ültessük el. Mivel a különböző tavaszi virágok hagymái eltérő méretűek, általános szabály, hogy a megfelelő ültetési mélység, a hagyma csúcsától számítva a hagyma magasságának 2-3-szorosa.

Általános teendők

Számos olyan általános teendő is akad, melyekről ősszel sem szabad megfeledkeznünk. Ilyen például a komposzt átforgatása, az ágyások és növényekkel borított kertrészek gyomtalanítása, valamint a fűnyírás.

A kert azon részein ahol talajtakarást, mulcsot használunk, ilyenkor érdemes megújítani a mulcs-réteget. Amennyiben a kertünket kerti tó is díszíti, ne feledkezzünk el most sem, a vízbe hulló levelek kihalászásáról sem.

Bízunk benne, hogy tanácsaink segítségével egyszerűbb lesz átlátni és elvégezni az őszi kerti teendők sorát.

Kép forrása: Pixabay.com

Kapcsolódó cikkek

A géppel végzett földmunka gyors, precíz és megbízható

A géppel végzett földmunka gyors, precíz és megbízható

A kézi munkálatoknál klasszisokkal gyorsabb, precízebb és megbízhatóbb a gépi munkavégzés.

Négy ok arra, hogy miért éri meg alumínium ajtókat és ablakokat választani

Négy ok arra, hogy miért éri meg alumínium ajtókat és ablakokat választani

Ha valaki éppen felújítás, építkezés előtt áll, bizonyára sok fejtörést okoz, hogy milyen nyílászárókat válasszon.