Hogyan működik a kandallókémény?

A kandallókémény működésének jobb megismerése elengedhetetlen, ha a kandalló kéményét szórakozásra szeretné használni, vagy ha a kémény telepítésén gondolkodik.
Hogyan működik a kandallókémény?

Meglátja, hogy a kémények az otthoni karbantartás fontos részét képezik, mivel arra szolgálnak, hogy a forró levegőt kivezessék a házból, és eltávolítsák a veszélyes gázokat otthonából. Ha bizonytalan a kémény működésével kapcsolatban, forduljon szakemberhez, aki elvégezheti a kéményseprést.

A kémény működésében számos összetevő vesz részt. A kéménynek például megfelelő huzatra van szüksége. A rossz huzat megakadályozza, hogy a tűz megfelelően égjen, és a füst is bejuthat a helyiségbe. Egy másik fontos alkatrész a csappantyú, amely a kéménycső alján található. A csappantyú megakadályozza, hogy az eső, a levelek és a törmelék bejusson a kéménybe, amikor nem használja a kandallót.

A kémény működése a kéményhatás nevű fogalmon alapul. A halmazhatás azt jelenti, hogy a meleg levegő a hideg levegő fölé emelkedik. Ez huzatot hoz létre, amely a helyiségből a kandallóba szívja a levegőt. A huzat egyben jó mutatója otthona hatékonyságának.

Ha a kéménye nem olyan magas, mint a tető, nem fog olyan jól működni. Emellett versenyeznie kell az otthonában lévő egyéb negatív nyomásokkal is, ami befolyásolhatja a jó huzat előállítására való képességét. Ezenkívül a kémény magasságának jól meg kell egyeznie a kandalló magasságával.

A falazott kémény arra szolgál, hogy a tűzből a forró levegőt kifelé vezesse. Ehhez a kémény a kéményhatást használja, ami egy divatos kifejezés arra, hogy a tűztérnek és a kéménynek együtt kell működnie. Ha azt tervezi, hogy kandallót épít otthonába, többet kell megtudnia a kéményhatásról.

Arról is meg kell győződnie, hogy a kéménye megfelelően van-e kialakítva. Például kéménybéléssel kell rendelkeznie, hogy megvédje a kémény belsejét a hőtől, a durva gázoktól és más káros vegyi anyagoktól. A sima füstgázbélés csökkenti a kreozot felhalmozódásának esélyét is. Végül pedig szükség lesz egy kéménysapkára, hogy távol tartsa az állatokat, leveleket és egyéb törmeléket.

A kandallókémény működését nagymértékben meghatározza annak magassága, mérete és hossza. Ez határozza meg a huzat méretét, amelyre a jó tűz égetéséhez szüksége lesz. Ha a kandallója túl magas, nehezen tudja biztosítani a megfelelő huzatot. Ennek ellensúlyozására meg kell növelnie a kémény magasságát.

Kapcsolódó cikkek

Légkondi – Hogyan válasszunk klímát?

Légkondi – Hogyan válasszunk klímát?

A klímaválasztás nem könnyű, de a cikkben ezzel kapcsolatban is adunk néhány tanácsot.

Óvodás gyerekszoba: felszerelések, berendezések és kiegészítők

Óvodás gyerekszoba: felszerelések, berendezések és kiegészítők

Egy óvodás gyermek számára nincs szükség túl sok mindenre, elegendő pár jól megválasztott berendezés és kiegészítő. Elmondjuk melyek ezek!

Zártcellás poliuretán hab - A hatékony lapostető szigetelés

Zártcellás poliuretán hab - A hatékony lapostető szigetelés

A lapostetők szigetelésére egyre népszerűbb megoldás a zártcellás poliuretán hab.