Hogyan modernizáljuk fűtésünket?

A fűtési szezon közeledtével egyre gyakrabban merül fel ez a kérdés a magyar háztartásokban.
Hogyan modernizáljuk fűtésünket?

Nem kell ahhoz élharcos környezetvédelmi aktivistának lenni, hogy otthonunk megoldásainak a lehető legjobb, hosszú távon működő és kevéssé káros változatokat részesítsük előnyben. Egy keveset fogyasztó mosógép, ami alacsony vízfelhasználással működik, nem csak nekünk jó, hanem a környezetnek is. Igaz ez a fűtésre is, aminek ma már számos fajtája elérhető, hiszen közel sem csak a gázfűtés jelent megfizethető megoldást.

Miért váltsunk?

Miért ne váltanánk?! A kor előrehaladtával a legszívósabb, legmasszívabb rendszerek is elöregednek, egyre több karbantartásra szorulnak, de akár úgy is mondhatnánk, magasabbá válik a fenntartási költségük. Amikor valóban koros eszközökről van szó, amilyen például egy elöregedett sütő, illetve ugye egy fűtési rendszer, akkor kifejezetten ajánlott a váltás, hiszen elavult és drága szerkezetekről van szó. A kifogás a fűtési rendszerek cseréjével kapcsolatban az szokott lenni, hogy az elektromos fűtés csak magas költségek mellett működtethető, míg a gázfűtés kifizetődőbb. Ha viszont az előbbieket is figyelembe vesszük, azaz a minden évben kötelező ellenőrzést, a javításokat, illetve a javítási költségeket, akkor máris tettünk egy lépést a belátás felé. De ha még mindig messze lenne az elhatározás, akkor gondoljunk a teljesítményre is, ugyanis ez az egyik legfontosabb dolog, amit a legtöbben rögtön ki is felejtenek a számításukból.

Ugyan az kikerülhetetlen tény, hogy egységnyi energiamennyiségért az elektromos fűtés használatakor fizetjük a legtöbbet, de és itt most inkább ez a de a hangsúlyos, hogy az áramot a korszerű berendezések maximális hatékonysággal alakítják át hőenergiává. Ezzel szemben a gázfűtésnél ez korántsem igaz. Mivel pedig ezek az elektromos fűtési típusok modernek és a kialakításuk révén alacsony energiafelhasználásúak, és ráadásul jóval olcsóbban beszerelhetőek, alaposabb szemügyre vételkor máris kitűnnek az előnyeik.

A megfelelő szigetelés mellett, kisebb, közepes otthonokba keresve sem találunk jobb megoldást, az pedig csak a hab a tortán, hogy napkollektorral kombinálva a kiadásaink igazán karcsúak maradnak.


Kapcsolódó cikkek

Modern LED mennyezeti lámpa - vége a sablonos megoldásoknak?

Modern LED mennyezeti lámpa - vége a sablonos megoldásoknak?

A lakberendezés világában egyre nagyobb szerepet kap a mennyezeti lámpa kérdése.

Teherautós lomtalanítás és sittszállítás Budapesten és környékén

Teherautós lomtalanítás és sittszállítás Budapesten és környékén

Amennyiben Budapesten és környékén élünk és éppen egy nagy adag sitt elszállításán gondolkodunk, akkor ez a cikk nekünk szól.