Hogyan modernizáljuk fűtésünket?

A fűtési szezon közeledtével egyre gyakrabban merül fel ez a kérdés a magyar háztartásokban.
Hogyan modernizáljuk fűtésünket?

Nem kell ahhoz élharcos környezetvédelmi aktivistának lenni, hogy otthonunk megoldásainak a lehető legjobb, hosszú távon működő és kevéssé káros változatokat részesítsük előnyben. Egy keveset fogyasztó mosógép, ami alacsony vízfelhasználással működik, nem csak nekünk jó, hanem a környezetnek is. Igaz ez a fűtésre is, aminek ma már számos fajtája elérhető, hiszen közel sem csak a gázfűtés jelent megfizethető megoldást.

Miért váltsunk?

Miért ne váltanánk?! A kor előrehaladtával a legszívósabb, legmasszívabb rendszerek is elöregednek, egyre több karbantartásra szorulnak, de akár úgy is mondhatnánk, magasabbá válik a fenntartási költségük. Amikor valóban koros eszközökről van szó, amilyen például egy elöregedett sütő, illetve ugye egy fűtési rendszer, akkor kifejezetten ajánlott a váltás, hiszen elavult és drága szerkezetekről van szó. A kifogás a fűtési rendszerek cseréjével kapcsolatban az szokott lenni, hogy az elektromos fűtés csak magas költségek mellett működtethető, míg a gázfűtés kifizetődőbb. Ha viszont az előbbieket is figyelembe vesszük, azaz a minden évben kötelező ellenőrzést, a javításokat, illetve a javítási költségeket, akkor máris tettünk egy lépést a belátás felé. De ha még mindig messze lenne az elhatározás, akkor gondoljunk a teljesítményre is, ugyanis ez az egyik legfontosabb dolog, amit a legtöbben rögtön ki is felejtenek a számításukból.

Ugyan az kikerülhetetlen tény, hogy egységnyi energiamennyiségért az elektromos fűtés használatakor fizetjük a legtöbbet, de és itt most inkább ez a de a hangsúlyos, hogy az áramot a korszerű berendezések maximális hatékonysággal alakítják át hőenergiává. Ezzel szemben a gázfűtésnél ez korántsem igaz. Mivel pedig ezek az elektromos fűtési típusok modernek és a kialakításuk révén alacsony energiafelhasználásúak, és ráadásul jóval olcsóbban beszerelhetőek, alaposabb szemügyre vételkor máris kitűnnek az előnyeik.

A megfelelő szigetelés mellett, kisebb, közepes otthonokba keresve sem találunk jobb megoldást, az pedig csak a hab a tortán, hogy napkollektorral kombinálva a kiadásaink igazán karcsúak maradnak.


Kapcsolódó cikkek

Így díszítsd otthonodat nagylevelű szobanövényekkel!

Így díszítsd otthonodat nagylevelű szobanövényekkel!

Fedezd fel, hogyan teheted otthonodat zöldebbé és élhetőbbé nagylevelű szobanövényekkel! Tippek és trükkök a növények választásához és gondozásához.