Hogyan köthető be egy radiátor a fürdőszobába házilag?

Egy radiátor bekötése koránt sem egy egyszerű feladat, így egy profi szakember segítsége a legjobb ebben az esetben. Ennek ellenére, ha rendelkezünk némi ismerettel ezen a területen és biztosnak érezzük tudásunkat akár mi is elvégezhetjük a munkát. Ennek érdekében a mostaniakban rövidebben leírtuk, hogyan köthető be egy radiátor a fürdőszobába házilag.
Hogyan köthető be egy radiátor a fürdőszobába házilag?

Hogyan zajlik egy fűtőtest beépítése?

Elmondhatjuk, hogy egy fűtőtest beépítése esetében számos szabályt kell követnünk és betartanunk. Elsősorban ellenőriznünk kell a szelepeket és azok adaptereit, a csatlakozóknak a felfüggesztő hardvereit, a légtelenítő szelepeket valamint a rögzítő dűbeleket. Ezek mellett elő kell még készítenünk a szerszámokat is.

Szerszámok terén az alábbiakra lesz mindenképp szükségünk:

· mérőszalag

· ceruza

· állítható kulcs

· hollandi anyás

· ütve fúró fúrógép

· csavarbehajtó

Ezeken kívül nagyon fontos még, hogy a szerelési útmutatót figyelmesen elolvassuk és betartsuk azt lépésről lépésre. Majd ha minden említett tényezőt figyelembe vettünk, csakis akkor végezhetünk igazán hatékony munkát. Abban az esetben, ha a falon át kéne helyeznünk a fűtőtestet, akkor a legjobb, ha a teljesítmény a tervezettnél 10%-al több. Valamint ebben az esetben még egy légterelőt polc is szükséges, ami megvédi a falat.

Hová és milyen radiátort tehetünk?

A radiátorok fürdőszobába mindenképp hasznosak, hiszen télen nemhogy csak melegítik a helységet hanem törülközőinket is fűtik egyaránt. Egy fürdőszoba esetében egy radiátor vagy a zuhany vagy a kádunk mellett lesz a legjobb helyen. Ez azért jó megoldás mivel így télen kiszálláskor könnyedén kinyúlhatunk a felmelegített törülközőnkért anélkül, hogy szétfagynánk.

Az elektromos radiátorok esetében nagyon fontos az, hogy a vezetékek védve legyenek. Egy fürdőszobában sok a víz és a pára így fontos, hogy védekezzünk ellenük, hiszen e nélkül akár komoly balesetek is történhetnek. Egyes modelleket központi fűtésről is működtethetünk, de akár még árammal is. Akkor, ha nem tudnánk eldönteni, hogy számunkra melyik is lenne a jobb, akkor dönthetünk egy hibrid megoldás mellett is. Ez annyit tesz, hogy a radiátort használhatjuk egyaránt áramkörről és fűtésről is.

A szárító fűtéssel való összekötése esetében sokat spórolhatunk, így érdemes lehet elgondolkodni rajta. Távfűtés esetében a melegítő funkció sajnos csak októbertől márciusig áll majd rendelkezésünkre. Konvektorra kötés esetében nem kell aggódnunk ez miatt sem, hiszen ilyenkor bármikor bekapcsolhatjuk a radiátort, amikor csak szükségünk van rá. Hasznát vehetjük ennek majd ősszel valamint tavasszal is valamint a spórolás érdekében csak akkor tekerjük fel, ha szükségünk van rá.

Összegezve

Egy fürdőszobába elengedhetetlen egy radiátor, ami a legjobb helyen a kád vagy zuhanyunk közelében lesz. A bekötést legjobb, ha szakember végzi, de ha rendelkezünk a kellő tudással mi is megcsinálhatjuk az utasítások pontos betartásával.

Kapcsolódó cikkek

Modern LED mennyezeti lámpa - vége a sablonos megoldásoknak?

Modern LED mennyezeti lámpa - vége a sablonos megoldásoknak?

A lakberendezés világában egyre nagyobb szerepet kap a mennyezeti lámpa kérdése.

5 különleges szépségű lombhullató előkertbe!

5 különleges szépségű lombhullató előkertbe!

Cikkünkben olyan lombhullató növényeket mutatunk be melyek különleges formájukkal, őszi lombszínükkel, vagy egyéb módon díszítik az előkertet.