Milyen előnyeik vannak a kondenzációs kazánoknak?

Mikor ajánlott egy kondenzációs kazán?
Milyen előnyeik vannak a kondenzációs kazánoknak?

A kondenzáció folyamata az, amikor a gáz halmazállapota átalakul folyadékká vagy szilárd anyaggá. Ez a kondenzációs gázkazán működési alapelve. Emiatt több mindenben eltérnek a hagyományos gázkazánoktól. Ebből fakadóan a kondenzációs kazánoknak több előnyük is van.

Energiatakarékos működés

Az energiahatékonyság rendkívül fontos minden gépnél, a fűtésben még inkább. A gázkazánok esetében 88%-os energiahatékonyság fölé csak kondenzációs kazánokkal lehet menni. Ez azért van így, mert kondenzáció nélkül az „elillanó” gőz ki nem használt energiát tartalmaz, amely a teljes fűtőérték 11-12%-a. Ezt rejtett hőnek is nevezik.

Mikor ajánlott egy kondenzációs kazán?

Padlófűtés és falfűtés esetén lehet a legjobban kihasználni a kondenzációs kazán hatását, míg egy radiátoros rendszerben ez csak kisebb előnyt jelent (mivel általában évente csak néhány napig fut maximumon a fűtés).

Mennyibe kerül egy új kondenzációs kazán?

Sokba.

100-150.000 Ft-tal drágábbak az ilyen kazánok a hagyományosaknál. Emellett szükség van kémény átalakításhoz, ennek az ára mellé hozzájön a kéményseprői felülvizsgálat, ez 10-15.000 Ft‑ba kerül.

Szükség van emellett egy gáztervre, amely 40-60.000 Ft körüli összeg szokott lenni.

A gázkészülék cseréje 25-40.000 Ft munkadíjba kerül, a beüzemelés díja szintén nincs ingyen: ez 15‑40.000 Ft körüli összeg. Enélkül az új kondenzációs kazán garanciája nem lesz érvényes (csakúgy, mint például klímák esetében).

És még van egy tétel, méghozzá egy nem túl népszerű, adminisztrációs darab: az Egyen Potenciálra Hozás (EPH) jegyzőkönyve, amely tanúsítja a rendszer elektromos biztonságát. Ennek az ára 10‑15.000 Ft körül szokott lenni.

Megéri kondenzációs kazánt venni és beszereltetni?

Természetesen lehetnek olyan szituációk, amikor ez a legjobb megoldás. Azonban mielőtt egy ilyen nagy beruházást megejtenénk, érdemes lehet az alternatívákon is elgondolkodni.

Az elektromos áram használata egyre nagyobb teret nyer globálisan és Magyarországon is. Kerékpárok, robogók, autók, sőt, már kamionok is képesek elektromos árammal működni. A fűtési rendszerek terén léteznek fűtőpanelek, és jól fűteni képes klímák is.

A közhiedelem szerint az elektromos fűtési rendszerek mindig sokkal többe kerülnek, mint a gázos rendszerek, de ha figyelembe vesszük, hogy semmilyen adminisztratív költségre nincs szükség, nincsenek olyan veszélyeik, mint a gázzal fűtésnek, a karbantartás töredék áron és időbefektetéssel történik, egy új rendszer kialakításakor (legyen szó a régi cseréjéről / kiiktatásáról vagy egy új építésű otthon fűtési megoldásáról), összességében könnyen lehet, hogy az áram nem lesz drágább.

Ha pedig azt is hozzávesszük, hogy a gáz, szén és más nem megújuló technológiák egyre inkább eltűnőben vannak, míg az elektromosság egyre inkább táplálható megújuló forrásokból (napelemek, hőszivattyúk, stb.), minden valószínűség szerint az elektromosságé a jövő.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan köthető be egy radiátor a fürdőszobába házilag?

Hogyan köthető be egy radiátor a fürdőszobába házilag?

Az alábbi cikkben azzal foglalkozunk részletesebben, hogy hogyan köthető be egy radiátor a fürdőszobába házilag és mire érdemes figyelnünk e téren.

Így változhat luxushotellé az otthonod

Változtasd luxushotellé az otthonod!

A lakberendezési divatok kicsit megenyhültek, és látvány mellett sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a kényelemre, mint korábban.