Egyszobás lakásban élsz? Van 5 tippünk, hogyan oszthatod fel a teret

Mindenki, aki már megtapasztalta, hogy milyen egy egyszobás lakásban élni, biztosan megerősíti, hogy a magánélet szempontjából ez aligha ideális. Képzeld csak el, hogy gyakorlatilag mindennek egy helyen kell lennie. Ez nemcsak a konyhára és a nappalira vonatkozik, hanem a hálószobára is. Hogyan működhetsz egy egyszobás lakásban úgy, hogy ne áldozd fel a magánszférádat? Javasoljuk, hogy oszd fel a teret zónákra.
Egyszobás lakásban élsz? Van 5 tippünk, hogyan oszthatod fel a teret

Hogyan osszuk fel a szobát zónákra

Ami a magánéletet illeti, a legjobb megoldás valószínűleg egy új válaszfal építése lenne. Sajnos az ilyen térfelosztás nemcsak költségvetés, hanem végrehajtás szempontjából is kihívást jelenthet. Ráadásul építészeti szempontból ez nem is biztos, hogy megvalósítható. Ezenkívül, hogy a probléma még nagyobb legyen, a szóban forgó egyszobás lakásnak a tulajdonodban kellene lennie. Bérlőként nem valószínű, hogy engedélyt kapsz egy ekkora mértékű beavatkozásra. Szerencsére vannak más hatékony módjai is a tér zónákra osztásának.

Megfizethető paraván

Talán a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a paraván. A lakásban használhatod például a dolgozósarok elkülönítésére. Természetesen az ágy mellé is elhelyezheted, hogy legalább egy kis "pszichológiai" magánéletet biztosíts magadnak az éjszaka folyamán. Vigyázz azonban a paravánokkal, ha gyerek, erős huzat, vagy ha háziállatok vannak a lakásban. Mivel nincsenek a padlóhoz rögzítve, viszonylag könnyen felborulnak.

Könyvtár és válaszfal egyben

Ami a nappali elkülönítését illeti, egy válaszfalként használt könyvespolc stílusosan megoldhatja a problémát. Ha üresen látod, lehet, hogy nem így érzed, de amint megtöltöd könyvekkel, kihúzható dobozokkal, virágokkal vagy különböző kiegészítőkkel, gyönyörű és egyben praktikus dekorációvá válik.

Elegáns függöny

Az egyszobás lakásban a tér zónákra való osztásának egyik módja a függöny használata. A mi szempontunkból ez valamivel elegánsabb megoldás, mint a fent említett paraván. Ugyanakkor szerkezetileg is igényesebb, mivel alkalmazásakor figyelembe kell venni, hogy a mennyezeten vezetősínre van szükség.

Egyedi térelválasztó fal

A függönynél és a paravánnál még elegánsabb megoldás lehet egy egyedi készítésű térelválasztó fal, amellyel a belső teret zónákra lehet osztani. Ügyes kézművesek akár fából vagy fémből, vagy fém és üveg kombinációjából is elkészíthetik. Ha ezt a megoldást választod, design szempontjából biztosan nem fogod megbánni. A kérdés azonban az, hogy hajlandó vagy-e többet befektetni, mint például a hasonlóan elegáns, de praktikusabb válaszfalba.

Gipszkarton válaszfal

Ha már szóba hoztuk a méretre készített térelválasztó falat, akkor tudnod kell, hogy egy ügyes mesterember ajtókkal ellátott, méretre készített válaszfalat tud készíteni gipszkartonból. Az ilyen falat viszonylag kis súly és nagyon jó szigetelőképesség jellemzi. Lényegében a hagyományos tégla válaszfalak teljes értékű helyettesítője.

Kapcsolódó cikkek

Így díszítsd otthonodat nagylevelű szobanövényekkel!

Így díszítsd otthonodat nagylevelű szobanövényekkel!

Fedezd fel, hogyan teheted otthonodat zöldebbé és élhetőbbé nagylevelű szobanövényekkel! Tippek és trükkök a növények választásához és gondozásához.

A lakótelepi otthon is lehet elegáns és modern

A lakótelepi otthon is lehet elegáns és modern

A panellakás okos berendezése gyönyörű eredménnyel járhat.