Fogszabályozás

Néhány információ, amit érdemes tudni a fogszabályzásról.
Fogszabályozás - ekkor szükséges

A fogszabályozás a mostani időben egyre népszerűbbé vált kezelés. Célja, mint közel minden fogászati beavatkozásnak: a szép, ápolt és egészséges fogsor. A mosoly a mimika elengedhetetlen része, ami nagyon fontos szerepet játszik a különböző élethelyzetekben. A szépen rendezett fogak pedig a mosoly nélkülözhetetlen hozzátartozói.

Kinek van szüksége fogszabályozásra?

Az ember fogsora a gyermekévek során nem biztos, hogy a megfelelő módon alakul ki. Éppen ezért is fontos, hogy minél korábban sor kerüljön a szükséges fogszabályozásra. A fogszabályozás nemcsak a fiatal generációra jellemző kezelés, hanem felnőtt korban is ugyanúgy alkalmazható. Célszerű a minél korábbi beavatkozás, mert a tejfogak elvesztése után, a maradandó fogak kinövését követően a tinédzserkorban formálható legkönnyebben a fogsor.

A fogszabályozás menete

Az első lépés a fogsor megismerése, a helyzet felmérése. Ezután kerül sor a röntgenfelvételek elkészítésére, ami teljes képet ad a fogsorról. Ezt követően lenyomatot vesznek, aminek segítségével elkészül a fogsor másolata. Csak az előbb felsorolt leletek megléte után lehet megbeszélni a fogszabályozás további részletes menetét – mint például, hogy milyen készüléket helyeznek fel; azt mennyi ideig kell hordani; a felhelyezéshez szükséges-e fogak kihúzása – valamint az egyik legkardinálisabb kérdést, hogy mennyibe fog mindez kerülni.

Az előkészületek után kerül fel a fogszabályozó készülék, és kezdődik meg a felejthetetlen közös élmény. Miután már fent van a készülék, előre egyeztetett időpontokban körülbelül havonta kontrollra kell járni, ahol ellenőrzik a fogszabályozó készüléket és igazítanak rajta.

A harmadik meghatározó fázisa a fogszabályozásnak az állandó, fix készülék lekerülése után az kivehető, éjszakai fogszabályozó alkalmazása. Lényeges az új készülék megfelelő tisztítása is. Azért is számít fontosnak a fogszabályozás ezen szakasza, mert ha nem hordja az ember megfelelően vagy eleget, akkor az előző évek kemény munkája hamar kárba vész.

Bővebb fogászati információkért látogasson el a fogászat.hu oldalra, ahol számos egyéb szolgáltatás mellett az Magyarországon található, fogszabályozással foglalkozó fogászatok listáját is megtalálhatja.

Kapcsolódó cikkek

MR vizsgálat, mint diagnosztikai eljárás

MR vizsgálat, mint diagnosztikai eljárás

Az MR vizsgálat az 1980-as évektől használatos az orvosi gyakorlatban. A képalkotó diagnosztika egyik legpontosabb módszeréről van szó.

Szobakerékpár - érdemes otthonra beszerezni

Szobakerékpár - érdemes otthonra beszerezni

A háttámlás szobakerékpár elsősorban azok számára javasolható, akik annak ellenére is szeretnének rendszeresen mozogni, hogy valamilyen sérülést szenvedtek, vagy az egészségi állapotuk miatt elsődleges szempont a kényelem és a biztonság.

Kockahas edzésterv férfiaknak - Nem lehetetlenség!

Kockahas edzésterv férfiaknak - Nem lehetetlenség!

Talán nem túlzás kijelenteni azt, hogy ritkán elégedett magával az ember.