5 érv, hogy az úszás mellett döntsünk

A világon az egyik legismertebb sport az úszás, amelyre az Ultrasportsbet oldalán is rendszeresen lehet fogadni. A gyökereket az 1800-as években kell keresni, amikor is a sport megkezdte az önálló útját a sportágak között. Az úszás, a futás és a kerékpározás mellett ott áll szorosan a dobogón, mint a legnépszerűbb állóképességet fejlesztő, tömegeket megmozgató edzésforma.
A legnépszerűbb vízi sport - érvek, amik bizonyítják miért döntsünk az úszás mellett

A világon az egyik legismertebb sport az úszás, amire fogadó oldalak honlapjait böngészve is lehet rendszeresen fogadni. A gyökereket az 1800-as években kell keresni, amikor is a sport megkezdte az önálló útját a sportágak között. Az úszás, a futás és a kerékpározás mellett ott áll szorosan a dobogón, mint a legnépszerűbb állóképességet fejlesztő, tömegeket megmozgató edzésforma.

A vízben végzett gyakorlatoknak orvosilag is sok pozitív előnye van, amik hosszútávon az egészségügyi állapot helyreállításában és karbantartásában is egyensúlyt hozhatnak. A vízben való sportolás mozgásmechanizmusa teljesen eltérő a szárazföldi sportágaktól, így az ízületek is kíméletesebb formában kapnak akár rendszeres terhelést.

A világszinten nagy népszerűségnek örvendő sportágban a hazai sportolók is nagy inspirációt tudnak nyújtani, így ez is lökést adhat ahhoz, hogy ezt a mozgásformát válasszuk új hobbi gyanánt. Az úszó példaképeink sora, az 1896-ban rendezett első újkori nyári olimpia győztesével, Hajós Alfréddal kezdődött. A 'magyar delfin' néven is emlegetett, sokoldalú sportoló az úszást kiemelt odaadással végezte, így nem is csoda, hogy a szenvedéllyel űzött sportág anno, ilyen eredményeket hozott. A sport mai példaképei között jelentőségteljes eredményeket tudhat maga mögött Egerszegi Krisztina, Cseh László, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka és Risztov Éva is.

A víz adta terepnek köszönhetően az úszás rengeteg plusz tulajdonsággal tudja segíteni az egészséges életmód kialakítását és fenntartását. A vízi sportok között alapnak számító sportág, rengeteg plusz előnnyel rendelkezik, így érdemes ezt a sportot választani, ha a hosszútávú, kíméletes mozgás beiktatása a fő célunk.

1, Az úszás hatásosabb edzésforma, mint a szárazföldi társaik

Az úszás bizonyítottan 12-szeresen hatásosabb mozgásforma, mint az egyéb szárazföldi edzések. A vízben történő mozgás során a saját súlyunk is kisebb, ezáltal az ízületek sem kapnak akkora terhelést, mint egy-egy szárazföldi tevékenységnél. A test mozgékonysága is fejlődni kezd a helyesen végzett technikákkal, ráadásul egy másfél órás úszás váltott gyakorlatokkal, az egész testet át tudja mozgatni.

2, A legjobb légzésszabályozó mozgás

Sportolás közben az, ha rosszul vesszük a levegőt nagyon le tudja rontani a teljesítményünket. A testedzés során komoly nehézségeket tud okozni a nem megfelelő lélegzetvétel, ami az edzés minőségét is gyengíti. Mivel a sport rákényszeríti a szervezetet a légzésszabályozásra, így a tüdőkapacitásunk is felerősödik.

3, Az úszás felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat

Ez a kijelentés, bár minden sportra igaz, az úszás szempontjából mégis kiemelendő, ugyanis a gyors és a lassú tempóváltások fokozzák a vérbőséget, a szervezet oxigénellátását. Mindemellett a szív-és érrendszeri betegségek esetében is remek javulás várható általa.

4, Az úszástól okosabbak lehetünk

Az úszás segíti az aktív szellemi munkát végzők kimagasló teljesítményét. A koncentrált sport remekül átmozgatja a testet, ezáltal olyan mennyiségű endorfin képes felszabadulni, amely az agy aktívitását jelző területeire is pozitív hatást gyakorol. A gyermekkorban megkezdett gyakorlatokkal pedig, nagymértékben fejleszthetővé válik a tanulási készség is.

5, Segíti a gyors fogyást

Az úszás az egyik olyan sport, amely nagyon gyorsan beindítja a szervezet zsírbontását. A vízben végzett gyakorlatok, intenzív mozgások minden izomcsoportot jól megdolgoztatnak, ráadásul a szervezet nem kap hirtelen nagy mennyiségű terhelést sem. Egy aktív, egy órás úszóedzéssel, akár 700 kalóriát is elégethetünk, ami jóval több, mint amit például egy biciklizés nyújtani tudna.

A vízi sportok közül az úszás az, ami fiatal és idősebb korban is sok pozitív hatást biztosít a szervezet számára. A gyermekkorban elkezdett sport elősegítheti a megfelelő izomzat kiépítését, elkerülhetőek a különféle gerincbántalmak, de a későbbi keringési zavarok is csökkenthetőek általa. Felnőttek számára ideális akkor, ha a célszemély hosszútávon ülőmunkát végez és az ezzel járó negatív velejárókat szeretné megelőzni vagy visszaszorítani.

Kapcsolódó cikkek

A legnépszerűbb vízi sport - érvek, amik bizonyítják miért döntsünk az úszás mellett

5 érv, hogy az úszás mellett döntsünk

Az úszás nem csak testileg hasznos, lelkileg is felüdít.

Ismerd meg a finnek különleges szaunázási szokásait - miért jó szaunázni

Ismerd meg a finnek legkülönlegesebb szauna szokásait

A finnek aztán tudják, hogyan kell szaunázni. Mi is vehetünk tőlük ötleteket.

Kockahas edzésterv férfiaknak - Nem lehetetlenség!

Kockahas edzésterv férfiaknak - Nem lehetetlenség!

Talán nem túlzás kijelenteni azt, hogy ritkán elégedett magával az ember.