5 érv, hogy az úszás mellett döntsünk

A világon az egyik legismertebb sport az úszás, amelyre az Ultrasportsbet oldalán is rendszeresen lehet fogadni. A gyökereket az 1800-as években kell keresni, amikor is a sport megkezdte az önálló útját a sportágak között. Az úszás, a futás és a kerékpározás mellett ott áll szorosan a dobogón, mint a legnépszerűbb állóképességet fejlesztő, tömegeket megmozgató edzésforma.
A legnépszerűbb vízi sport - érvek, amik bizonyítják miért döntsünk az úszás mellett

A világon az egyik legismertebb sport az úszás, amire fogadó oldalak honlapjait böngészve is lehet rendszeresen fogadni. A gyökereket az 1800-as években kell keresni, amikor is a sport megkezdte az önálló útját a sportágak között. Az úszás, a futás és a kerékpározás mellett ott áll szorosan a dobogón, mint a legnépszerűbb állóképességet fejlesztő, tömegeket megmozgató edzésforma.

A vízben végzett gyakorlatoknak orvosilag is sok pozitív előnye van, amik hosszútávon az egészségügyi állapot helyreállításában és karbantartásában is egyensúlyt hozhatnak. A vízben való sportolás mozgásmechanizmusa teljesen eltérő a szárazföldi sportágaktól, így az ízületek is kíméletesebb formában kapnak akár rendszeres terhelést.

A világszinten nagy népszerűségnek örvendő sportágban a hazai sportolók is nagy inspirációt tudnak nyújtani, így ez is lökést adhat ahhoz, hogy ezt a mozgásformát válasszuk új hobbi gyanánt. Az úszó példaképeink sora, az 1896-ban rendezett első újkori nyári olimpia győztesével, Hajós Alfréddal kezdődött. A 'magyar delfin' néven is emlegetett, sokoldalú sportoló az úszást kiemelt odaadással végezte, így nem is csoda, hogy a szenvedéllyel űzött sportág anno, ilyen eredményeket hozott. A sport mai példaképei között jelentőségteljes eredményeket tudhat maga mögött Egerszegi Krisztina, Cseh László, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka és Risztov Éva is.

A víz adta terepnek köszönhetően az úszás rengeteg plusz tulajdonsággal tudja segíteni az egészséges életmód kialakítását és fenntartását. A vízi sportok között alapnak számító sportág, rengeteg plusz előnnyel rendelkezik, így érdemes ezt a sportot választani, ha a hosszútávú, kíméletes mozgás beiktatása a fő célunk.

1, Az úszás hatásosabb edzésforma, mint a szárazföldi társaik

Az úszás bizonyítottan 12-szeresen hatásosabb mozgásforma, mint az egyéb szárazföldi edzések. A vízben történő mozgás során a saját súlyunk is kisebb, ezáltal az ízületek sem kapnak akkora terhelést, mint egy-egy szárazföldi tevékenységnél. A test mozgékonysága is fejlődni kezd a helyesen végzett technikákkal, ráadásul egy másfél órás úszás váltott gyakorlatokkal, az egész testet át tudja mozgatni.

2, A legjobb légzésszabályozó mozgás

Sportolás közben az, ha rosszul vesszük a levegőt nagyon le tudja rontani a teljesítményünket. A testedzés során komoly nehézségeket tud okozni a nem megfelelő lélegzetvétel, ami az edzés minőségét is gyengíti. Mivel a sport rákényszeríti a szervezetet a légzésszabályozásra, így a tüdőkapacitásunk is felerősödik.

3, Az úszás felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat

Ez a kijelentés, bár minden sportra igaz, az úszás szempontjából mégis kiemelendő, ugyanis a gyors és a lassú tempóváltások fokozzák a vérbőséget, a szervezet oxigénellátását. Mindemellett a szív-és érrendszeri betegségek esetében is remek javulás várható általa.

4, Az úszástól okosabbak lehetünk

Az úszás segíti az aktív szellemi munkát végzők kimagasló teljesítményét. A koncentrált sport remekül átmozgatja a testet, ezáltal olyan mennyiségű endorfin képes felszabadulni, amely az agy aktívitását jelző területeire is pozitív hatást gyakorol. A gyermekkorban megkezdett gyakorlatokkal pedig, nagymértékben fejleszthetővé válik a tanulási készség is.

5, Segíti a gyors fogyást

Az úszás az egyik olyan sport, amely nagyon gyorsan beindítja a szervezet zsírbontását. A vízben végzett gyakorlatok, intenzív mozgások minden izomcsoportot jól megdolgoztatnak, ráadásul a szervezet nem kap hirtelen nagy mennyiségű terhelést sem. Egy aktív, egy órás úszóedzéssel, akár 700 kalóriát is elégethetünk, ami jóval több, mint amit például egy biciklizés nyújtani tudna.

A vízi sportok közül az úszás az, ami fiatal és idősebb korban is sok pozitív hatást biztosít a szervezet számára. A gyermekkorban elkezdett sport elősegítheti a megfelelő izomzat kiépítését, elkerülhetőek a különféle gerincbántalmak, de a későbbi keringési zavarok is csökkenthetőek általa. Felnőttek számára ideális akkor, ha a célszemély hosszútávon ülőmunkát végez és az ezzel járó negatív velejárókat szeretné megelőzni vagy visszaszorítani.

Kapcsolódó cikkek

Allergia nélkül minden nap!

Allergia nélkül minden nap!

Az allergia sokak életét megkeseríti. Vannak azonban olyan készítmények, amelyek segíthetnek a hétköznapokban!

A legnépszerűbb vízi sport - érvek, amik bizonyítják miért döntsünk az úszás mellett

5 érv, hogy az úszás mellett döntsünk

Az úszás nem csak testileg hasznos, lelkileg is felüdít.

Szobakerékpár - érdemes otthonra beszerezni

Szobakerékpár - érdemes otthonra beszerezni

A háttámlás szobakerékpár elsősorban azok számára javasolható, akik annak ellenére is szeretnének rendszeresen mozogni, hogy valamilyen sérülést szenvedtek, vagy az egészségi állapotuk miatt elsődleges szempont a kényelem és a biztonság.