Ismerd meg a finnek legkülönlegesebb szauna szokásait

Ahhoz, hogy átéljük az igazi szaunázási élményeket érdemes legalább egyszer az életben ellátogatni Finnországba, mert úgy ismerhetjük meg a finn emberek igazi arcát, és azt, hogy miért is imádják annyira a szaunákat.
Ismerd meg a finnek különleges szaunázási szokásait - miért jó szaunázni

Ha szaunázásról van szó a finnek verhetetlenek. Nem is csoda, hiszen Finnországban több mint 3 milllió szauna található, és több ezer éves hagyománya van a szaunázásnak. Amíg mi magyarok a szaunázást egy wellness hotelhez kötjük, addig a finneknek mindennapos bevett szokása, hogy szaunáznak. Az országban rengeteg szauna található, de a finn lakások egyik alapfelszereltsége a szauna. Ők ha választani kell, hogy kamrájuk legyen, vagy szaunájuk, akkor az utóbbit választják. A szaunáról köztudott, hogy rengeteg jótékony hatása van, hiszen a forró gőzben ülés erősíti a szívünket, jót tesz a vérkeringésünknek, fokozza az anyagcserét, és tökéletes méregtelenítés is. Szerencsére tudják ezt a finnek is, de azért ők néha rátesznek egy lapáttal a szaunázás élményére!

Szaunázás és a hóban fetrengés

Amikor legalább 15-20 perce (ennyi az ajánlott mennyiség egyszerre kezdőként) ülünk a szaunában, akkor le kell hűteni a testünket. Erre tökéletesek a szauna vödrök, amikben hideget vízzel töltenek meg, vagy egy hideg vizes merülőfürdő, ami rögtön a szauna mellett található. A finnek ennél jóval egyszerűbb módon oldják meg a testük lehűtését. Ők a szaunából rögtön egy jéglékbe vetik magukat, vagy meghempregnek a hóban. Senki se próbálja ezt utánuk, ugyanis az ennyire drasztikus lehűtés könnyen szívrohamhoz vezethet. Persze nem nekik, mert ők már edzettek ebben.

Szauna: szent hely

2000 éves hagyományokra nyúlik vissza a szaunázás szokása a finneknél, ez is mutatja, hogy milyen fontos helyet foglal el az életükben. Már gyerekkortól kezdve azt tanítják, hogy a kisebbek is úgy viselkedjenek a szaunában, mintha egy templomba lépnének be. A káromkodás tiltott a szaunákban, és rituális jelentősége van minden egyes szaunázásnak. Az orvosok gyakran a szaunában gyógyíttották a betegeket, így egyfajta gyógyító hely is számukra, ami megköveteli a tiszteletteljes légkört.

Sört öntenek a szaunára

Bár a szaunázás rengeteg folyadékveszteséggel jár, az alkohol nem jó ennek a pótlására. Ennek ellenére a finnek előszeretettel fogyasztanak alkoholt a szaunázás alatt, és még a szénre is locsolják. Sok helyen bevett szokás még a mai napig is ez, így külföldiként betérve egy szaunába nem meglepő a maláta vagy árpaillat. Természetesen ezt se próbáljuk utánuk, a szaunázás közben elveszett folyadékmennyiséget vízzel pótoljuk.

Ha kezdő szaunázók vagyunk, akkor 5-10 percet tartózkodjunk a finn szaunában, és fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket a terheléshez növelve a szaunában eltöltött időt. Minden szaunalátogatás után vegyünk hűtőfürdőt és élvezzük a méregtelenítés több ezer éves tradícióját.

Kapcsolódó cikkek

MR vizsgálat, mint diagnosztikai eljárás

MR vizsgálat, mint diagnosztikai eljárás

Az MR vizsgálat az 1980-as évektől használatos az orvosi gyakorlatban. A képalkotó diagnosztika egyik legpontosabb módszeréről van szó.

Szobakerékpár - érdemes otthonra beszerezni

Szobakerékpár - érdemes otthonra beszerezni

A háttámlás szobakerékpár elsősorban azok számára javasolható, akik annak ellenére is szeretnének rendszeresen mozogni, hogy valamilyen sérülést szenvedtek, vagy az egészségi állapotuk miatt elsődleges szempont a kényelem és a biztonság.

Kockahas edzésterv férfiaknak - Nem lehetetlenség!

Kockahas edzésterv férfiaknak - Nem lehetetlenség!

Talán nem túlzás kijelenteni azt, hogy ritkán elégedett magával az ember.