MR vizsgálat, mint diagnosztikai eljárás

Az MR vizsgálat az 1980-as évektől használatos az orvosi gyakorlatban. A képalkotó diagnosztika egyik legpontosabb módszeréről van szó, amely több mint 40 éves pályafutása alatt progresszíven fejlődött, és vált az egyik legbiztonságosabb és legprecízebb fájdalommentes képalkotó eljárássá. Hogy működik az MR vizsgálat? Mit diagnosztizál? Mikor érdemes MR vizsgálatra jelentkezni? A Centro-Medical Egészségközponthoz fordultunk szakmai tanácsért.
MR vizsgálat, mint diagnosztikai eljárás

Az MR vizsgálat működése

Az MR, pontosabban MRI, teljes nevén Magnetic Resonance Imaging, a mágneses térerőnek az egyes atomokra (elsősorban a hidrogénatomra) kifejtett, ártalmatlan hatásának 3D-s képben történő megjelenítését jelenti. Tudósok ugyanis rájöttek, hogy a sejtek bizonyos kóros állapotokban eltérő mennyiségű vizet tartalmaznak. Mivel egy vízmolekula 2 db hidrogénatomot és 1 db oxigént tartalmaz, ezért jól detektálható a sejtek, így a szervek víztartalma MR vizsgálattal, amiből következtetni lehet azok szöveti szerkezetére. Ez a diagnosztizáló orvosok számára ad információt, ami alapján további vizsgálatokat kérhetnek és/vagy felállíthatják a diagnózist, majd kezelési tervet készíthetnek. Így nyújt az MR vizsgálat hatékony segítséget az orvoslásban.

Mely szerveinkről ad információt az MR vizsgálat?

Az MR vizsgálatot, működési elve alapján, elsősorban a lágyrészek (máj, gyomor, mirigyek, méh, emlők), az agy, az ízületek, a gerinc, az erek, az orr, és a torok érintettsége esetén alkalmazzák diagnosztizálásra.

Érdekes, hogy a tüdő is lágyésznek minősül, viszont annak vizsgálatára magas víztartalma miatt elsősorban a CT-t használják; csak kiegészítésképp szoktak kérni MR vizsgálatot.

Milyen állapotok diagnosztizálhatóak MR vizsgálattal?

Elsősorban az imént említett szervek kóros viselkedéseinek, elváltozásainak kivizsgálására alkalmazzák az MR vizsgálatokat.

 • Mozgásszervi problémák, sérülések esetén (szalagok és ízületek állapotának felmérése, porcleválás detektálása, stb.) az MR vizsgálat a legeredményesebb.

 • A gerincfájdalom és a gerinc kóros elváltozásainak (sérv, porckorongok elváltozásai, gerincvelői nyomás, tumor) detektálása MR vizsgálattal a legpontosabb.

 • Az érrendszer MR vizsgálatát leggyakrabban ezen esetek gyanújakor kérik:

  • Meszesedés

  • Infarktus gyanúja

  • Sztrók gyanúja, illetve bekövetkezte után

 • Prosztata panaszok eredetét is a legcélravezetőbb MR vizsgálattal kideríteni

 • Emlők, nőgyógyászati képletek állapotának feltérképezésére is MR vizsgálatot kér a nőgyógyászok jelentős része

 • Az agy képleteinek és funkciójának vizsgálatát elsősorban fMRI-vel (funkciós MR vizsgálattal) végzik

 • Fül-, orr- és torokpanaszok esetén is a leghatékonyabb az MR vizsgálat kérése

Az MR vizsgálat jellemzői

Az MR vizsgálat jelenleg a legkorszerűbb, teljesen fájdalommentes, invazív, a gyakorlatban is rutinszerűen alkalmazható képalkotó diagnosztikai módszerek kiemelkedő képviselője.

Nincsen ismert mellékhatása, ezért korlátlan alkalommal ismételhető meg, aminek köszönhetően lehetővé vált a páciensek, különösen a tumoros betegek állapotának rendszeres, gyakoribb utánkövetése. Így az esetleges állapotromlás hamarabb észlelhető, és szükség esetén módosítható a kezelés.

Az MR vizsgálatokat ma már többféle MR berendezéssel is végezhetik, ennek két alaptípusa:

 • Zárt (hagyományos, alagútszerű) MR berendezés

 • Nyitott MR gépek

Ezen kategóriákon belül vannak ma már az egyes szervekre, működésekre specializált MR vizsgálati eszközök, mint az fMRI, diffúziós MRI, MRA (mágneses rezonancia angiográfia), MRS (mágneses rezonancia spektroszkópia).

Az MR vizsgálatok általában nem igényelnek olyan szigorú előkészületeket, mint egy endoszkópos vagy laborvizsgálat. Vannak azonban speciális esetek (kontrasztanyagos MR vizsgálat, gyomor MR vizsgálat), amikor szükséges betartani néhány szabályt, amiről a kezelőorvos ad mindig tájékoztatást.

“Azonnal foglalok MR időpontot!”

A megelőzés, a rendszeres szűrés, az egészségügyi állapotunk mindennapos, normális mértékű, monitorozása fontos és saját felelősségünk. De azt mindenképp tudatosítanunk kell, hogy nem szükséges minden esetben azonnal MR vizsgálat alá vetni magunkat!

Az MR vizsgálatok korlátlan számban ismételhetőek, hiszen nincsen mellékhatásuk. Ezzel azonban ne éljünk vissza, mert se pénztárcánknak, se lelkiállapotunknak nem feltétlen tesz jót az állandó szervezetünkbe való betekintgetés.

Bármilyen egészségügyi panaszunk van, az első lépés legyen a háziorvos, esetleg belgyógyász felkeresése! Ha viszont a tünetek alapján egyértelmű, hogy mely szakorvoshoz kell fordulnunk (homályos látás; baleseti sérülés), akkor természetesen oda kérjünk időpontot.

A magánegészségügyi intézeteknek köszönhetően mi magunk is tudatosabban tehetünk egészségünk megőrzéséért és visszaszerzéséért. Azonban ezek az egészségcentrumok minket, laikus pácienseket, nem vérteztek fel olyan szaktudással, amit az orvosok több év alatt sajátítottak el az egyetemeken, majd később rezidens és szakorvosi éveik alatt.

Lényegében ha van rá anyagi forrásunk, bármikor elmehetünk MR vizsgálatra, de a Centro-Medical csapata is azt javasolja, hogy az otthoni, általában interneten olvasottak alapján felállított öndiagnosztika után az első lépés az orvos meglátogatása legyen, ne egy konkrét, akár MR vizsgálatra való bejelentkezés!

Tegyük ezt mind testi-lelki egészségünk és nem utolsó sorban, a házi költségvetésünk védelmében!

Kapcsolódó cikkek

A meditációs technika elsajátításának gyakori kihívásai és a megoldások

A meditációs technika elsajátításának gyakori kihívásai és megoldások

A Transzcendentális Meditáció (TM) technika elsajátítása során számos kihívással szembesülhetnek a gyakorlók, akárcsak bármely új készség vagy gyakorlat elsajátításakor.

A legnépszerűbb vízi sport - érvek, amik bizonyítják miért döntsünk az úszás mellett

5 érv, hogy az úszás mellett döntsünk

Az úszás nem csak testileg hasznos, lelkileg is felüdít.

Szónikus fogkefe vásárlás: tényleg megéri?

Szónikus fogkefe vásárlás: tényleg megéri?

Örök kérdésnek tekinthető az emberek körében, hogy milyen fogkefét válasszanak.