Szicília

A vadregényes hegyek völgyeiben hangulatos falvak húzódnak meg, s ahol egykoron görög patríciusok nyaraltak, ott ma turisták kerestek felüdülést.
Szicília

Szicíliában elfelejthetjük a telet, novemberben érik a mandarin, januárban a narancs, februárban virágba borulnak az őszibarack- és mandulafák. S egész évben zavartalanul gyönyörködhetünk a pezsgő életű városokban, a hegyes dombos tájban, az ókori építményekben, az Etna káprázatos tűzijátékában. Főleg a turisztikai utószezonban nagy vonzerőt jelent a tenger október végéig fürdésre csábító kék vize is.

A legnagyobb olasz sziget fővárosának alapjait hajdan a föníciaiak rakták le. Palermo a történelem folyamán többek között, karthágói, római, gót, bizánci, szaracén, normann, Anjou-, spanyol, Bourbon- uralom alá került, s hódítói mind rányomták bélyegüket. Így a bájos kis tereket, a piazzákat barokk paloták fogják közre, a 12. századi templomon arab felirat ékeskedik, közelében évszázados zsinagóga és normann templom áll.

Szicíliai legfőbb építészeti értékeit a jó állapotban fennmaradt görög és római műemlékek jelentik.

Agrigento görök szentélyeiben az ókorban érezheti magát a turista. A Héra templom áldozati oltára, a Concordia-szentély, Herkules temploma mitológiai világot idéz.

Siracusa, melyet 734-ben a korinthosziak alapítottak, a görögök legjelentősebb gyarmatvárosa volt. Itt élt Arkhimédész, korának legnagyobb matematikusa és fizikusa, s itt dolgozta ki híres törvényét.

Taormina az antik idők óta kedvelt üdülőhely. A görög patríciusvilláktól lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre és a görög színházra, melynek méltó hátteret kínál az Etna. S ki ne akarná megmászni Európa legmagasabb vulkánját, melynek ormát októbertől májusig hó borítja. Oldalában olíva, narancs terem, és az oleanderek, eukaliptuszok illatát messzire sodorja a szél.

Kapcsolódó cikkek

Bali - mennyei egy sziget!

Bali - mennyei egy sziget!

Ha hazánkban hullik a hó és nyári forróságra vágysz, irány Bali!

Berlin

Berlin

Európa egyik legizgalmasabb helye, Berlin.

Las Vegasból egy nap nem elég!

Las Vegasból egy nap nem elég!

Szerencsére már otthon is átélhetjük az élményt.