Mexikó

Az ország az Egyesült Államokhoz hasonlóan államokból épül fel, méghozzá 32-ből.
Mexikó

Mexikót sokan dél-amerikai országnak gondolják, mivel a hivatalos nyelv a spanyol és a dél-amerikai kontinenst felölelő latin kultúra végett földrajzilag és gazdaságilag is délre sorolják. Mexikó viszont teljes egészében Észak-Amerika, utolsóként lezárva a három országot magába foglaló fogalmat.

Első ránézésre egy kisebb országnak tűnik, mivel a két északi szomszédja az Egyesült Államok és Kanada is a világ legnagyobb területeit felölelő országai közé tartoznak. Mexikó ettől függetlenül az amerikai kontinens földrajzilag és népességileg is nagyobb országai közé tartozik.

Összehasonlításképp, Magyarország egész területe mindössze a Yucatán félszigethez hasonlít, valamint több nagyobb európai ország is elférne Mexikóban.

Az ország az Egyesült Államokhoz hasonlóan államokból épül fel, méghozzá 32-ből. Az ország hivatalos megnevezése is hasonló, Estados Unidos de México, vagyis Mexikói Egyesült Államok.

Érdekesség az országban, hogy a pénznemük a mexikói peso, amit úgyszintén dollár jellel jelölnek, amit az USA vett át tőlük a történelem során.

Mexikó földrajzilag, kulturálisan és klíma szempontjából is egy érdekes ország. Az országot két oldalról az Atlanti, valamint a Csendes óceán határolja, ahol több, kisebb-nagyobb öböl, valamint félsziget is található.

Az egyik ilyen térség természetesen a turizmus szempontjából jelentős Karib térség, a Mexikói-öböl, a Yucatán félsziget. Ez a trópusi éghajlattal rendelkező hely kulturális szempontból is roppant jelentős, mert a hispán kultúra mellett jelen vannak még az ősi, elveszett Maja kultúra hagyatékai is. Több különböző helyen is találhatóak Maja piramisok és ősi városok is.

Ettől kicsit eltérően Mexikó központi területén a hispán kultúra mellett az Azték kultúra a jellemző. A fővárostól, Mexikóvárostól mindössze egy szűk órányi autóútra található az egyik legnagyobb ősi Azték város is, Teotihuacan, ahol egyből észrevehető különbségek vannak az ősi Maja és Azték hagyatékok között. A klíma itt is változik, a Yucatán félsziget trópusi éghajlata után Közép-Mexikóban szárazabb az idő, valamint a síkabb területeket felváltják a hegyek, hegységek, folyók, valamint vízesések.

Az ország felfelé nyúló részét, Guadalajara-tól északra, leginkább úgyszintén hegyek és hegységek övezik, egészen változó kultúrával, valamint az egyik úgyszintén legnépszerűbb turisztikai központtal, a Kaliforniai félszigettel és Los Cabos partjaival.

Az ország még világszerte ismert a mexikói konyháról is. Szinte nincs két olyan étterem, ahol a szalsza hasonló lenne. Ahogy a helyiek is mondják, a szalsza nem receptből, hanem a szívből készül, az érzések is benne vannak. Lehet egyszerre kellemes és ízes, de lehet egy az egyben lángolóan erős.

Amit pedig a taco mellett nagyon szeretnek még a helyiek, az a foci. A mexikói liga habár hírnévben a háttérbe szorul a brazil ligával szemben, de a csapatok és a játékosok itt is nagyon erős színvonalat képviselnek.

Mexikóvárosban több csapat is található, amelyek mind nagynevű, kulturális háttérrel rendelkező egyesületek. Ezek név szerint a Cruz Azul, az UNAM és a Club America. Utóbbi Latin-Amerika második legnagyobb stadionjában rendezi a bajnoki meccseit, az Estadio Azteca-ban.

Ami még különlegesség, hogy a csapatok ideológiája is fontos szerepet játszik a sportban, akárcsak néhány spanyol csapatban. Igaz ez a Club America legnagyobb riválisára a Chivas Guadalajara-ra.

Amíg a Club America nemzetközi játékosokat is a soraiban tudhat, addig Guadalajara államban található csapat kizárólag a térségből származó játékosokkal erősíti a keretét. A csapat leghűségesebb szurkolói szerint pedig már az is ellenük szól, ha a rendszert talán megbontva 1-1 más államból érkező, de mexikói játékost igazolnak.

A Chivas Guadalajara és a Club America meccsek pedig minden évben a leginkább várt események közé tartoznak. Ha még épp nem is teljesít jól az egyik gárda, erre a találkozóra akkor is úgy készülnek, mintha a bajnoki döntő lenne.

Az amerikai Super Bowl-hoz hasonlóan, Mexikóban sok esetben ilyenkor is összejön a család, hogy közösen nézzék meg, melyik csapat nyeri az aktuális meccset. Ezen a meccsen a fogadások száma is jelentősen megnövekszik. Egyes helyeken családon belül kötnek egy-egy fogadást az emberek, mások viszont valóban profitot látva helyben, vagy valamelyik helyi online vagy fizikális sportfogadó központban próbál szerencsét.

A helyiek kedvence a Magyarországon is nagyon népszerű nemzetközi sportfogadási oldal, az angliai Bet365. Mivel a Bet365 regisztráció telefonon, alkalmazáson keresztül is elvégezhető, így a felhasználók a meccs előtt, vagy akár a meccs alatt is tagjai lehetnek az oldalnak és egyből használhatják is azt, minden funkciójával együtt.

Mexikó emellett a magyar utazók számára is népszerű ország. A turizmus nagyon fontos szerepet játszik a gazdaságban, így kormány igyekszik is építeni erre. Akár a Karib térségből, akár a Csendes óceáni felől, de több óceánjáró is érkezik akár Cancunba, akár Acapulcoba. A szállodai árak, valamint a helyi díjak egészen kedvezőek, az országba történő belépésre pedig sem vízumra, sem pedig egyéb okiratra nincs szükség az útlevélen kívül.

Kapcsolódó cikkek

Káli Art Inn - Stílusos szálláshely a Káli medencében, azaz a Balaton-felvidéken

Káli Art Inn - Stílusos szállás a Balaton-felvidéken

Egy csodás helyszín és szállás: Káli Art Inn.

Ciprus - tippek, látnivalók, szállás, hotel

Ciprus - legendák szigete

Cipruson nem csak napozhatsz, remekül szórakozhatsz is.

Punta Cana, Dominikai Köztársaság - tengerparti, karibi nyaralás, a legjavából

Dominikai Köztársaság

A turisták egyik legkedveltebb paradicsoma: Dominikai Köztársaság.