Salvador Dalí könyveket is illusztrált-többek között a Bibliát is

Salvador Dalí életének a második szakaszában több művön is illusztrátorként dolgozott, amelyek kevesebb figyelemben részesültek, ilyen az Isteni színjáték, Az Alíz Csodaországban, de még a volt a Biblia is, jegyzi az Artsy oldala.
Salvador Dalí a Bibliát is illusztrálta - művészet, festmény

Salvador Dalí életének a második szakaszában több művön is illusztrátorként dolgozott, amelyek kevesebb figyelemben is részesültek a többi munkájához képest, ilyen az Isteni színjáték, Az Alíz Csodaországban, de még a Biblia is, jegyzi az Artsy oldala. Összességében a nyugati alkotások között szemezgetve, nehéz olyan alkotást találni, aminél nem lett volna ott a keze nyoma az alkotónak.

Salvador Dalí a szürrealizmus egyik kiemelkedő alakja, a 20.századi avantgárd mozgalom elindítója, aki az öntudatlan kreatív eszme felszabadításáért küzdött. A művészet több területén is jártas multitalentum, a második világháború végétől egészen 1989-ig élt és alkotott, számos területen inspirációt adva. Ilyen volt a televízió,a divat, a film, a festőművészet és a többi alkotói platformok színtere. Munkásságával megnyitott egy új művészeti korszakot, amelynek egy jó része a hollywood-i filmekben és az Alka-Seltzer reklámokban is szereplési lehetőséget adtak a számára.

Dalí, a nyugati irodalmi művészetben, nagy hangsúlyt fektetett a hagyomány és a vallás megjelenítésére, ami azért is különös, mert Luis Buñuellel közösen alkotott Aranykor című filmje,pont ellentmond ezeknek a törekvéseknek, hiszen a műben a katolikus egyház elleni offenzíva kap teret. Mindemellett pedig, a művész közel 35 napot ült börtönben az anarchista törekvései miatt. Így persze még érdekesebb fordulat az, ami az ő művészetében megjelenik és ami által még a Biblián is dolgozni tudott, mint illusztrátor.

A Bibliához készített rajzait néhány évtizeddel azután készítette el, hogy a vallási ideológiái teljesen hátat fordítottak a keresztény hitvallásnak. Az illusztrált kötetben végül, a keresztény történelmet jelenítette meg saját érzelmi kibontakozása közben. A németországi Diözesanmuseum Bamberg igazgatója, pont a spirituális érzelmi töltetű művekről nyilatkozott nemrégiben az ügy kapcsán, hiszen Dalí Biblia témájú akvarell munkáit állítatta ki. Salvador Dalí a munkáival nem az írottakat próbálta képi formában megerősíteni, hanem egyedi jelentésréteget próbált teremteni, a szövegkörnyezettől függetlenül is.

Roberta Smith, műkritikus nagyobb ízben rámutatott arra a pontra, miszerint Dalí a radikális alkotói önkifejezés híve volt, nem követte azokat a sémákat, amit akár egy-egy rekreáció során illendő lett volna. Felülmúlta a klasszikus perspektívákat és azokat a grafikai nézeteket, amelyek a klasszikus írott szövegek kibontakozását eredményezhették volna. Az illusztrációkban Dalí volt a fontosabb, nem pedig a hagyományos, legtöbbek által ismert írott mű. Dalí hűséges maradt a Biblia erkölcsi perspektívájához, de közben ennek a téveszméit rágalmazta. A rajzai konfrontatív jelleggel bírnak, amit például az üreges tekintetű Nebukadneza képe jól is tükröz. A sokszínű művész illusztrált képei is bizonyítják, hogy mennyire kiemelkedő gondolkodással és széleskörű látásmóddal bírt kora idején Dalí, aki akár vallási és politikai nézeteit is félre tudta tenni, egy-egy alkotás elkészülte érdekében.

A klasszikus művészeti alkotások mellett érdemes kortárs művekben is gondolkodni, ha az ember éppen egy kis lakásfelújítást tervez. A hazai Festménybolt.hu oldalon találkozhatunk olyan festményekkel, amelyek képesek a megrendelő egyedi igényeit kiszolgálni, szín-, és formavilág tekintetében egyaránt. A bolt kínálatában stílus szerint válogathatunk, ahol biztosak lehetünk abban, hogy a megfelelő vásárlói figyelem mellett személyre szabottan kapunk útmutatást, hogy megtaláljuk az általunk elképzelt festményt és annak elhelyezési terét is.

Kapcsolódó cikkek

Arabica és robusta: mi a különbség, melyik a jobb kávé?

Arabica és robusta: mi a különbség, melyik a jobb kávé?

Azt sok kávéfogyasztó tudja, hogy alapvetően két kávéfajtával találkozhatunk a boltok polcain, arabicával, valamint robustával, azt viszont már kevesebben, hogy mi is a különbség a kettő között – akit érdekel a megfejtés, az mindenképp olvasson tovább!

Céget szeretnél alapítani? Jó, de milyet?

Céget szeretnél alapítani? Jó, de milyet?

A cégalapítás előtt állók gyakran dilemmában vannak, hogy milyen céget is alapítsanak.