A legújabb filmeket nagyvásznon jó nézni – Mennyire befolyásolja a streaming a mozi jövőjét?

Azonban kedvenc szórakozásunk majdnem veszélybe került a pandémia és a rezsiválság miatt. Sokan a streaminget is okolják, viszont ez a platform inkább köztes megoldás, minthogy a filmszínházaktól elvonzza a nézőket.
A legújabb filmeket nagyvásznon jó nézni – mennyire befolyásolja a streaming a mozi jövőjét?

A filmek moziban való megtekintése, mint kikapcsolódási forma reméljük még sokáig velünk marad. Bejegyzésünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat és néhány kutatást figyelembe véve felvázoljuk a jövőt.

Pandémia után csődhelyzetben a Cineworld

A brit székhelyű Cineworld mozicsoport csődvédelmet kért az Egyesült Államokban, miközben továbbra is küzd a bevételek drámai csökkenésével és a színházak üresedésével.

„A világjárvány hihetetlenül nehéz időszak volt vállalkozásunk számára, mivel a mozik kényszerbezárása és a filmezési ütemezésben bekövetkezett hatalmas fennakadások vezettek idáig” - mondta Mooky Greidinger vezérigazgató. A Cineworld nagyjából 4,8 milliárd eurós adósságot halmozott fel, amelyet nehezen finanszíroz, miután lassan magukhoz tértek a koronavírus miatti korlátozásokból. A nyolc európai országban működő cég azonban a megszokott módon folytatja tevékenységét, miközben átstrukturálja és átszervezi hatalmas adósságait, és arra számít, hogy 2023 első negyedévében kilép ebből a helyzetből. A csoport azt is állítja, hogy a 28 000 alkalmazott munkahelye nem forog veszélyben. Hazánkban a Cinema City zárt be hosszabb időre majd a válság miatt változtatta meg a hétköznapi nyitvatartási idejét. A filmek rajongóit semmilyen hátrány nem éri, hiszen a hétvégi és iskolaszüneti napokon egész nap nyitva lesznek.

Világszerte a járvány idején a mozik kénytelenek voltak bezárni kapuikat, és rögös úton haladtak vissza a nyereségesség felé, köszönhetően a lelassult gyártási folyamatnak és a közvetlen streaming megjelenéseknek.

Fény az alagút végén? Egy darabig még moziban nézzük a filmeket

Számos érv szól amellett – erre világít á az Europa Cinemas is –, hogy mennyire élénk az európai és a világ filmes iparága. A gyártási piac tekintetében az olyan területek megjelenése, mint Oroszország, Lengyelország vagy Törökország, ahol minden mutató a növekvő filmgyártást és piacot jelzi, jól mutatja ezt az emelkedő tendenciát.

A Business Insider szerint a koronavírus-járvány okozta két év káosz után az iparág bennfentesei optimisták a mozizás jövőjét illetően.

„Figyelni fogjuk a változásokat, és azt, hogy ezek hogyan befolyásolhatják a mozik kapacitásait a jövőben, de általában véve sok film érkezik, és a piac néhány kivételtől eltekintve nyitott, úgyhogy izgatottak vagyunk a jövőbeli kilátások miatt.” – mondta Jim Orr, a Universal moziforgalmazási igazgatója az Insidernek.

A mozik problémája részben az, hogy a világjárvány közepette az idősebb közönség tért vissza a leglassabban, ami olyan felnőtt drámákra is hatással volt, mint a „West Side Story”, Steven Spielberg 100 millió dolláros zenei remake-je, amely mindössze 19 millió dollárt hozott Amerikában a bemutató után.

A streaming átalakítja a mozi szokásokat

2022 felé azonban néhány nagy stúdió bejelentette, hogy exkluzív, de limitált mozibemutatókat tervez, köztük a Warner Bros.-t is, amely bizonyos fokú exkluzivitást biztosít a moziknak, miközben lehetővé teszi a stúdiók számára, hogy a filmek premierjét a szokásosnál korábban streaming szolgáltatásokon (pl.: HBO MAX) keresztül mutassák be.

A Universal a mozikban majd a Peacockon mutatta be a Marry Me (Vegyél el!) című romantikus vígjátékát.

„Az MGM filmeket készít a mozikba, az Amazon pedig a Prime Video-ra” – mondta Fithian az Insidernek. Jó példa Harry Styles My Policeman c. filmje is, amelyet limitált számban az USA-ban és az Egyesült-Királyságban moziban láthatták a nézők, az Amazon pedig megvette a streaming jogokat is, nálunk feliratosan tekinthető meg a Prime Video-n.

Sokan úgy gondolják, hogy olyan filmeket kell gyártani és forgalmazni, amelyeknek alapból a mozikban a helye és az idősebb közönség vevő rá. Erre jó példa a Mrs. Harris Párizsba megy c. film, amelyet jelentős részben Magyarországon forgattak. Vagy a Top Gun Maverick, amely akcióorgia a mozikban és Blu-Ray verzióban egyaránt közkedvelt, ezt majd tovább fokozza a streaming.

A megkérdezettek mindannyian egyetértenek abban, hogy mozinak valami extra dolgot kellene nyújtani azért, hogy ne csak a filmek miatt látogassunk el. Hazánkban a multiplex filmszínházak minden ilyen kényelmet kielégítenek és folyamatosan fejlesztik a szolgáltatást.

Ami az innovációt illeti, a lényeg, hogy a mozilátogatók olyan dolgokat kapjanak meg, amelyeket otthon nem érhetnek el, mint például a dönthető ülések és a csúcskategóriás étkezési és italkínálati lehetőségeket (például az amerikai Alamo Drafthouse Cinema láncnál, ahol a vendégek a helyükről rendelnek ), miközben filmeket néznek a hatalmas vásznon.

Kapcsolódó cikkek

Miért érdemes távcsövet venni, és mi mindenre használhatjuk?

Miért érdemes távcsövet venni, és mi mindenre használhatjuk?

A madárlestől a színházig számos használati módja létezik, de minden célra más távcső az ideális.

Hogyan szórakozzunk, ha otthon vagyunk betegen?

Hogyan szórakozzunk, ha otthon vagyunk betegen?

Ki ne érezte volna már azt az elkeseredettséget, amikor az orr folyik, a fej fáj, és az ágy a legjobb barátunkká válik?