Íme, a SUP-ozás jótékony hatásai

A SUP-ot a hawaiiak évek óta használják a fittségük megőrzésére, amikor a hullámok nem megfelelőek a szörfözéshez. A deszkák azonban nálunk is évről évre egyre népszerűbbek, hiszen nemcsak szórakoztató, hanem nagyon egészséges sportolási lehetőséget nyújtanak. Lássuk ennek előnyeit!
Íme, a SUP-ozás jótékony hatásai

1. Intenzív edzés

A SUP nagyon jó általános edzést tud nyújtani, hiszen egyensúlyt és erő kell hozzá, hogy egyenesen tartsd és meghajtsd magad a vízben. Az intenzitás szintje változó, a helyszíntől függ: ha az óceánban evezel, akkor az edzés intenzív lesz. Ha egyszerűen csak sodródsz viszonylag nyugodt vizeken, az nem lesz olyan kemény.

A lábizmaid keményen fognak dolgozni, hogy fenntartsák az egyensúlyt. Ezenkívül az evezés a karokat, a hátat és a vállat is megmozgatja, a központi hát- és hasizmok folyamatosan dolgoznak.

2. Alacsony hatásfok

A SUP további előnye, hogy nagyon alacsony hatásfokú gyakorlat. Ezért nem valószínű, hogy károsítaná az ízületeidet. Ha súlyokat emelsz az edzőteremben, vagy nagy hatásfokú sportot űzöl, akkor sokkal nagyobb a sérülés valószínűsége, mint az álló evezésnél.

A SUP különösen hasznos azoknak a futóknak, akik sípcsont vagy térd- és csípőfájdalmat tapasztalnak. Ezzel a sportággal sok kalóriát lehet elégetni anélkül, hogy az ízületeink károsodnának.

3. Egészségügyi előnyök

Az evezős szörfözésnek számos egészségügyi előnye van. Többek közt képes leszel lényegesen javítani a kardio edzettségi szinteden, így a szíved egészségén is. Ez természetesen számos előnyt jelent a szervezet számára, ideértve a szívroham és a stroke előfordulási esélyének csökkenését.

Ezen kívül sok kalóriát égetsz el, ami valószínűleg fogyáshoz vezet, így csökken a cukorbetegség, a szívinfarktus, a szélütés és az ízületi problémák esélye. A SUP-ozás ráadásul pihentető módja a stresszoldásnak.

4. Jobb egyensúlyérzék

Sok tevékenység és sport jó egyensúlyérzéket igényel. A SUP határozottan javítja az egyensúlyérzéket, amikor evezés közben igyekszel egyenesen maradni. Előfordulhat, hogy eleinte sokszor borulsz, ám ha kitartasz, az általános egyensúlyérzéked nagymértékben fejlődni fog.

Kapcsolódó cikkek

Íme, a SUP-ozás jótékony hatásai

Íme, a SUP-ozás jótékony hatásai

Ki gondolta volna, hogy állva evezni ilyen egészséges?

Minden MMA pályázat csúcsa a UFC

Minden MMA pályázat csúcsa a UFC

Dietz Gusztáv MMA-harcosként vált ismertté Magyarországon, de az MMA edzés népszerűségét és a sportág ilyen szintű elismertségét mégis a UFC létrejötte és bővülése hozta el igazán.

Fitnessterem fűtés - az elektromos fűtés megoldás lehet

Fitnessterem fűtés - az elektromos fűtés megoldás lehet

Így tedd komfortossá a Pilates-stúdiót az elektromos fűtéssel