Íme, a SUP-ozás jótékony hatásai

A SUP-ot a hawaiiak évek óta használják a fittségük megőrzésére, amikor a hullámok nem megfelelőek a szörfözéshez. A deszkák azonban nálunk is évről évre egyre népszerűbbek, hiszen nemcsak szórakoztató, hanem nagyon egészséges sportolási lehetőséget nyújtanak. Lássuk ennek előnyeit!
Íme, a SUP-ozás jótékony hatásai

1. Intenzív edzés

A SUP nagyon jó általános edzést tud nyújtani, hiszen egyensúlyt és erő kell hozzá, hogy egyenesen tartsd és meghajtsd magad a vízben. Az intenzitás szintje változó, a helyszíntől függ: ha az óceánban evezel, akkor az edzés intenzív lesz. Ha egyszerűen csak sodródsz viszonylag nyugodt vizeken, az nem lesz olyan kemény.

A lábizmaid keményen fognak dolgozni, hogy fenntartsák az egyensúlyt. Ezenkívül az evezés a karokat, a hátat és a vállat is megmozgatja, a központi hát- és hasizmok folyamatosan dolgoznak.

2. Alacsony hatásfok

A SUP további előnye, hogy nagyon alacsony hatásfokú gyakorlat. Ezért nem valószínű, hogy károsítaná az ízületeidet. Ha súlyokat emelsz az edzőteremben, vagy nagy hatásfokú sportot űzöl, akkor sokkal nagyobb a sérülés valószínűsége, mint az álló evezésnél.

A SUP különösen hasznos azoknak a futóknak, akik sípcsont vagy térd- és csípőfájdalmat tapasztalnak. Ezzel a sportággal sok kalóriát lehet elégetni anélkül, hogy az ízületeink károsodnának.

3. Egészségügyi előnyök

Az evezős szörfözésnek számos egészségügyi előnye van. Többek közt képes leszel lényegesen javítani a kardio edzettségi szinteden, így a szíved egészségén is. Ez természetesen számos előnyt jelent a szervezet számára, ideértve a szívroham és a stroke előfordulási esélyének csökkenését.

Ezen kívül sok kalóriát égetsz el, ami valószínűleg fogyáshoz vezet, így csökken a cukorbetegség, a szívinfarktus, a szélütés és az ízületi problémák esélye. A SUP-ozás ráadásul pihentető módja a stresszoldásnak.

4. Jobb egyensúlyérzék

Sok tevékenység és sport jó egyensúlyérzéket igényel. A SUP határozottan javítja az egyensúlyérzéket, amikor evezés közben igyekszel egyenesen maradni. Előfordulhat, hogy eleinte sokszor borulsz, ám ha kitartasz, az általános egyensúlyérzéked nagymértékben fejlődni fog.

Kapcsolódó cikkek

NFT-k a sport világában

NFT-k a sport világában

Az NFT-k, mint egyedi digitális tokenek, egyre inkább befolyásolják a sport világát.

Bringára fel! Milyen előnyei vannak a kerékpározásnak?

Bringára fel! Milyen előnyei vannak a kerékpározásnak?

Az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenység nyáron nem más, mint a kerékpározás. Mutatjuk is, hogy miért!

Melyik a jobb: sí vagy snowboard?

Melyik a jobb: a síelés vagy snowboard?

Cikkünkből kiderül, hogy melyik sport a jobb. A síelés vagy a snowboard.