Melyik a jobb: a síelés vagy snowboard?

Mondjuk az érveket.
Melyik a jobb: sí vagy snowboard?

A sport témakörében általában ütköznek a vélemények, és vannak olyan örök vitaforrások, melyek jogosságát soha nem sikerül véglegesen megfejteni. Általában olyan sportágak szerelmeseinek vitája ez, amik hasonló felépítésűek, azonos csoportba tartoznak. Ilyen a sí vs. snowboard vitája is.

Általában az alábbi nézőpontokat ütköztetik:

1. A sportok megtanulása

A síeléssel könnyebb dolgunk van, mivel a testsúly két léc között tartása valamivel egyszerűbb feladat, és sokkal jobb, hogy nincs „összekötve” a két lábunk, így egyensúlyozni is jobban tudunk. A sí természetesebb mozgásforma, mint a snowboard, így hamar megtanulható már alapjaiban is. Ezzel szemben a snowboard csak hatalmas, látványos eséseket, iszonyatos izomlázat és fáradtságot okoz. A snowboard szerelmesei természetesen ezzel szemben azt mondják, hogy a síelésnél sokkal nehezebb összehangolni a két lábunkat, esésnél nehezebb megállni, és a snowboardra sokkal gyorsabban rá lehet érezni. Valljuk be, mindkettőbe van igazság.

2. Különböző sebesség

A vita abból is adódik, hogy a sí mellett érvelők szerint síeléssel sokkal gyorsabb sebességre fel lehet gyorsulni, és ez sokkal nagyobb szabadságot, élményt, energiát ad. Természetesen ez emberfüggő, hiszen a rekordokat (250 km/órával síeltek a leggyorsabban és 200 km/órával snowboardoztak) nem minden halandó ember döntögeti.

3. Kényelem érzése

Az első sípályákat sokkal régebben (az 1920-as években) nyitották meg, mint amilyen régóta a snowboard létezik, éppen ezért leginkább a síelőkre vannak optimalizálva a terepek. A csákányos felvonó a snowboardosoknak igazi kihívás, de a liftekből sem egyszerű esés nélkül kiszállni. A vízszintes pályaszakaszokon is nehéz dolguk van a snowboardosoknak, az egyik előnye viszont a snowboardnak a sí ellen a kényelem terén az a csizma. Állítólag még autót is lehet benne vezetni.

4. Biztonság érzése

Ez a kérdés is szülhet vitákat, mindenesetre elméletileg a snowboard biztonságosabb, mint a síelés. Ugyanis egy snowboardos ugyanolyan sebességnél elesik, mint egy síelő, nagyobb biztonságban van, hiszen az, hogy egy deszkalapra vannak rögzítve a lábai megmenti attól, hogy töréseket, ficamokat szenvedjen.

5. Esztétika

Ez talán a legszubjektívabb összehasonlítási alap, hiszen mindenkinek más a szép. Talán azt lehet mondani, hogy snowboardozni azok kezdenek, akik természetükből adódóan is vagányabbak, jobban szeretik a veszélyes terepeket, belevalóbbak, míg a síelők között többen vannak a nyugodtabb, veszélyt kerülő emberek és persze a gyerekes családok.

Sokan egyébként félnek a téli sportoktól, és csak a televízióban, sportcsatornákon nézik azokat. Ez sem baj, hiszen így is bele tudja élni magát az ember egy-egy versenybe, ha ráadásul mobil sportfogadás is létezik a témában, így méginkább izgulhat a játékért. Alpesi sí vagy például síugrás kategóriában nagyon izgalmas közvetítéseket láthatunk. Fogadás esetén pedig 1xbet regisztrációs bónusz is vár ránk.

Kapcsolódó cikkek

Ciprus - tippek, látnivalók, szállás, hotel

Ciprus - legendák szigete

Cipruson nem csak napozhatsz, remekül szórakozhatsz is.

Reykjavík

Reykjavík

A titkok nélküli hely: Reykjavík.

Horvátország

Horvátország

Az egyik legkedveltebb úticél a magyarok között: Horvátország