Workshopok gyerekeknek - a modern világ találmánya

Bizonyára te is találkoztál már valamiféle workshoppal munkád, vagy egyéb szabadidős tevékenységeid során.
Workshopok gyerekeknek - a modern világ találmánya

Talán már arra is volt lehetőséged, hogy részt vegyél egy, vagy több ilyen eseményen. Arra azonban nem biztos hogy gondoltál eddig, hogy akár gyermeked számára is hasznos és érdekes elfoglaltság lehet egy workshop. A kifejezetten fiatal korosztály számára kialakított workshopok viszonylag új keletű, a szakkörökhöz hasonlóan, iskola utáni elfoglaltságot jelentenek a diákok számára. Alábbi cikkünkből megismerheted a workshop valódi jelentését, valamint azt, hogy mikortól és miért lehet érdemes gyermeked beíratni. Bemutatunk továbbá néhány népszerű workshopot, amelyből talán ti is tudtok választani.

Mi az a workshop?

A workshop szó eredeti jelentése “műhely” vagy “műhelymunka”. Manapság a workshop csoportos munkát jelent, egy gyakorlatias elfoglaltságot, amelyen egy vezető vagy oktató segítségével, egy adott feladaton vagy problémán dolgoznak együtt a résztvevők. A workshopok gyakori célja az alkotás, így előfordulhat, hogy kreatív tanfolyamokat is ilyen néven hirdetnek.

A workshop lehet egy- vagy több alkalmas munkahelyi, iskolai vagy szabadidős tevékenység.

Miért jó már gyermekkorban részt venni workshopokon?

A workshopok - akárcsak más hasonló csoportos foglalkozások - remekül fejleszthetik a gyerekek szociális készségeit. A foglalkozások általában kis létszámban zajlanak, ami segíti a kapcsolatteremtést a diákok között. A workshopok kiváló lehetőséget nyújtanak a fiatalok számára, hogy betekintést nyerjenek egy adott témába, kipróbáljanak új területeket, felfedezzék saját kreativitásukat és új, gyakorlatias tudást szerezzenek. Könnyen lehet, hogy egy-egy workshopon új hobbit talál magának a gyermek, de az is előfordulhat hogy jövőbeli karrierjét alapozza meg.

Milyen workshopot érdemes választani?

Ma már számtalan workshop közül választhattok a gyermeked számára. Ha szeret a konyhában sündörögni sütés-főzés közben, akkor a torta-, csokoládé-, vagy pizzakészítő workshop ideális választás lehet. Ha szeret gyurmázni, rajzolni, festeni, akkor kézműves és agyagozó workshopot érdemes keresni neki. Amennyiben érdekli a digitális világ, a számítógépek és a virtuális játékok, akkor keressetek számára online vagy tantermi programozó, esetleg digitális alkotó workshopokat. Ezek segítségével passzív felhasználóból a digitális tér aktív alkotójává válhat gyermeked és akár jövőbeli sikeres karrierjét is megalapozhatja.

Digitális alkotó és programozó workshopok

A digitális alkotó, számítógépes játékkészítő és programozó workshopok egyre népszerűbbek a fiatalok körében. A számtalan téma köré csoportosuló workshopok közül a különböző korú és érdeklődésű gyermekek is megtalálhatják a nekik megfelelőt.

Digitális alkotó workshop

A digitális illusztráció workshopokon akár már egy másodikos gyermek is részt vehet, az anyag felépítése és témája ugyanis nem csak hogy érthető, de érdekes is számukra. A workshopon részt vevő diákok elsajátítják a digitális rajzolás és illusztráció alapjait, sőt betekintést kapnak a művészettörténeti és rajzelméleti alapokba is. A workshop során karaktereket és különböző illusztrációkat alkotnak, amelyeket el is helyeznek a digitális térben.

Ha gyermeked valamivel idősebb, 7-10. osztályos tanuló, akkor számára a 3D tervezés workshop jó választás lehet. Megtanulhatja a 3 dimenziós tervezés alapjait, megalkothatja saját 3D-s tárgyát, amit egy erre alkalmas nyomtató segítségével életre is kelthet.

Programozó workshop

Talán hihetetlennek hangzik, de a szinte mindannyiunk által napi szinten használt applikációk egyszerűbb verzióinak elkészítését akár egy 8-10 alkalmas workshop alkalmával is megtanulhatják a gyerekek. Az App készítés az egyik legnépszerűbb workshop, amelyhez akár már hetedikes kortól is csatlakozhatnak a diákok. A program végén pedig büszkén távozhatnak saját iOS vagy Android operációs rendszerre készített mobilos applikációjukkal.

Összefoglalás

Bátran kijelenthetjük, hogy szerencsés helyzetben vannak a mai gyerekek, ha iskolán kívüli szabadidős tevékenységet keresnek. Szakkörök, táborok, kurzusok és workshopok széles választéka áll ugyanis rendelkezésükre, amelyeket szervezőik a legkülönbözőbb korosztály és érdeklődési kör igényeire szabtak. Ezek közül a modern technológiát és a digitális megoldásokat fókuszba helyező workshopok népszerűsége egyre növekszik.

A gyermeked számára is hasznos és érdekes szabadidős tevékenység lehet, amelyet érdemes megfontolnotok.

Kapcsolódó cikkek

Workshopok gyerekeknek - a modern világ találmánya

Workshopok gyerekeknek - a modern világ találmánya

Bizonyára te is találkoztál már valamiféle workshoppal munkád, vagy egyéb szabadidős tevékenységeid során.

Miért éri meg az aranykalászos gazda bizonyítvány?

Miért éri meg az aranykalászos gazda bizonyítvány?

Az érték, a fejlődés és a versenyképesség szimbóluma