Milyen fűmagot vegyek?

Egy biztos: a szép zöld fű csak a megfelelően előkészített és gyomoktól mentes, tápanyagdús talajban tud kifejlődni. Fontos számára a jó szerkezetű föld, amiben sokkal előbb növekszik, mint egy kemény és durva talaj esetében. Persze ez nem minden udvaron adatik meg, így egy kérdés maradt: mit tehetünk azért, hogy ezt elérjük? Ebben a cikkben eláruljuk a megoldást és azt, hogy milyen fűmagra van hozzá szükséged.
Milyen fűmagot vegyek?

Egészséges, szép és zöld gyep: mindenki erre vágyik!

Amikor évről-évre azt látjuk, hogy a fű egyre jobban gyomosodik, gyér és száraz, akkor annak két oka lehet. Az egyik, hogy nem volt jól előkészítve számára a talaj a vetés előtt, a másik pedig, hogy maga a talaj nem megfelelő a fűmag számára. Hiába nézzük meg, hogy milyet vegyünk, ha nem tudjuk a ház körüli föld összetételét. Több szemponttól is függ tehát, hogy milyen fűmagot érdemes venned.

Az első dolog tehát, hogy beazonosítod, milyen talajjal állsz szembe, mi lapul a lábad alatt. Ha a föld vályogos, akkor humuszban gazdag, jó a hő-, illetve a vízgazdálkodása, azonban sokszor tartalmaz nagyobb mennyiségű meszet. A növények mésztűrő képessége viszont nem egyforma, ez igaz a fűmagokra is. Nézd meg, hogy mennyire morzsálódik könnyen, hiszen ha ilyen a talajod, akkor nem lesznek gondok a fűmag választásával kapcsolatban. Viszont egy agyagos szemekkel teli, túlzottan kenődő talaj kapcsán már másra lesz szükséged.

Mi a helyzet a kötött agyagos talajjal?

Télen gyakran saras, nyáron pedig tele van repedéssel? Neked is ilyen a földet? Akkor itt ne számítsd csodára, ugyanis sosem fog szép zöld fű nőni rajta, vagy legalábbis nagyon sok munkára van hozzá szükség. Ezt először ugyanis nagyjából 30 centiméter mélyen fel kell lazítani. Ha adsz hozzá egy kis homokot vagy komposztot, akkor sokat javíthatsz rajta, van egy kis remény arra, hogy neked is csodás pázsitod legyen otthon.

Mivel azonban a nagy rögökkel teli, agyagos talaj alig engedi át a levegőt és a vizet, így bár jó a tápanyag megkötő képessége, nehéz művelni és ápolni rajta bármit. Hasonló a láptalaj, ami szintén erőteljes feljavítást igényel, ha valaki ide akar fűmagot vetni. Rengeteg trágyára, homokra és lazításra van szükség ahhoz, hogy itt megfelelő mennyiségű és minőségű pázsit növekedjen.

Laza és homokos a talajod?

Amennyiben nálad laza a föld, ami könnyen kiszárad és gyorsan felmelegszik, azonban gyorsan ki is hűl, akkor a tápanyag megkötő képesség sem túl jó. Ilyenkor a fűmag kiválasztásánál ügyelj arra, hogy olyat vegyél, ami jól bírja a meleget, nem gond számára, ha sok a víz és a sár.

Javíthatsz a talajon akkor, ha a fűmag kiszórása előtt a talajt 10-15 centiméter mélyen kicseréled és olyan réteget alakítasz ki, amelynek jobb a vízmegkötő képessége és tápanyagban is gazdagabb. Viszont, ha új termőföldet kell hozatnod és nem foglalkozol azzal, hogy kiírtsd belőle a gyomokat, akkor ne számíts csodára. Tavasszal ugyanis tele leszel pitypanggal és egyéb zöld gazzal, ami amúgy sokszor értékes, de valószínűleg nem ez volt a célod.

A gyomirtást tehát semmiképpen ne hagyd ki a fűmag elszórása előtt. Ha viszont megtetted, akkor legalább 10-14 napot várj, hiszen addig tart, mire kifejti a hatását. Ezt követően elkezdheted a füvesítést.

Milyen fűmagot vegyél?

Manapság már többféle megoldással találkozhatsz. Az egyik a szárazságtűrő fűmag, amelyek között megtalálható a Csillagpázsit, aminek levelei csodálatos színűek és nem árt nekik az erős napfény és a meleg sem. Azonban jobban szeretik a laza talajt, így nyugodtan választhatod homokos területekre. Arra ügyelj, hogy nem kedvelik az árnyékolást, így olyan helyre ne ezt szórd, ahol esetleg kevés nap éri.

Ami a Pusztai és a Nádképű csenkesz számára azonban mindegy, hogy milyen talajba kerülnek, ráadásul jól bírják az árnyékot és a szárazságot. Ezáltal önmagukban is igen jó pázsitképzőnek számítanak.

Ha tehát úgy érzed, itt az ideje felfrissíteni a kertet és az udvart jó minőségű fűmaggal, akkor előtte mindenképpen nézd meg a talaj fajtáját és minőségét. Egyes területeken ugyanis szükség lehet lazításra vagy tápanyagpótlásra, csak így lehet szép zöld a pázsit.

Kapcsolódó cikkek

Boglárkacserje, a kert éke

Boglárkacserje, a kert éke

Ha szereted a színes és könnyen gondozható dísznövényeket, akkor a boglárkacserje (Kerria japonica) neked való.

Milyen fűmagot vegyek?

Milyen fűmagot vegyek?

Egy biztos: a szép zöld fű csak a megfelelően előkészített és gyomoktól mentes, tápanyagdús talajban tud kifejlődni. Fontos számára a jó szerkezetű föld, amiben sokkal előbb növekszik, mint egy kemény és durva talaj esetében.