Hogyan gondozzuk a korallberkenyét? - Tippek és tanácsok

A korallberkenye egy szép és egyszerűen gondozható növény, amelyet a kertben sokféleképpen használhatunk. Ismerd meg a növény jellemzőit és gondozását!
Hogyan gondozzuk a korallberkenyét? - Tippek és tanácsok

A korallberkenye (Photinia x fraseri) egy szép és mutatós dísznövény, amely egész évben díszítheti a kertet. A cserje eredete Délkelet-Ázsiában keresendő, ahol több fajtája is él. A kertészek körében legnépszerűbbnek a kerti korallberkenye számít, amelyet két faj keresztezésével hoztak létre.

A növény legfeltűnőbb tulajdonsága a pirosas vagy bronzos árnyalatú új levelei, amelyek tavasszal jelennek meg. A korallberkenye virágai fehérek, és április-májusban nyílnak, a virágokból piros termések alakulnak ki, amelyek sokáig megmaradnak a cserjén.

A korallberkenye gondozása nem igényel sok munkát, de néhány szempontot érdemes figyelembe venni. A növény jól tűri a napot és az árnyékot is, de árnyékos helyen kevesebbet virágzik. A talaj minőségére nem különösebben érzékeny, de fontos, hogy jó vízáteresztő képességű talajba ültessük.

A korallberkenye nem tartozik a vízigényes növények közé, szárazság esetén azonban érdemes locsolni. A növényt tavasszal célszerű visszavágni, ezzel új levelek nevelésére ösztönözhetjük. Szaporítása dugványozással lehetséges.

Ez a páratlanul szép örökzöld, igazán sokoldalú dísznövény, amelyet sövényként, szoliterként vagy cserjecsoportba is ültethetünk. A növény színével és formájával változatosságot visz a kertbe, emellett vonzza a méheket is így méhbarát kertbe is remek választást jelent.

A kertészetek kínálatában egyre több korallberkenye fajtával találkozhatunk. A legnépszerűbb a ’Red Robin’, amely közepes méretű, és vörös levelei sokáig megmaradnak. Ha alacsonyabb cserjéket telepítenénk a kertbe, válasszuk a Photinia x fraseri ’Little Red Robin’-t, amely egy kistermetű cserje, és alacsony sövénynek is alkalmas. Léteznek tarka levelekkel kitűnő változatok is, mint például a ’Pink Marble’.

A korallberkenye remek választás minden kertész számára, aki szereti a szép és egyszerűen gondozható növényeket. Kertépítés vagy növénytelepítés előtt érdemes megfontolni néhány tő beszerzését, ez a növény garantáltan nem fog csalódást okozni!

Bízunk benne, hogy tetszett ez a cikk, ha igen, oszd meg ismerőseiddel is! Ha szívesen olvasnál más növények gondozásáról is, akkor látogass el a CityGreen.hu kertészeti weboldalra!

Kapcsolódó cikkek

Látványos díszfák és cserjék, melyek vonzzák a tekintetet

Látványos díszfák és cserjék, melyek vonzzák a tekintetet

A tavaszi időszak kiváló lehetőséget kínál a fák és cserjék ültetésére. Cikkünkben ehhez adunk néhány ötletet!

Miért éri meg az aranykalászos gazda bizonyítvány?

Miért éri meg az aranykalászos gazda bizonyítvány?

Az érték, a fejlődés és a versenyképesség szimbóluma