Légkondi – Hogyan válasszunk klímát?

Ha a nyár közepén dönti el, hogy klímát szereltet a lakásába, vagy az irodájába, akkor ki kell, hogy ábrándítsuk: nem biztos, hogy gyorsan fog menni a beszerelés.
Légkondi – Hogyan válasszunk klímát?

Azért ez a negatív hang, mert a klímaszerelőknél ez a csúcsidőszak, a holt szezonban jóval nagyobb az esély a villámgyors szerelésre. A szakma egyébként nem olyan régi: 1902-ben alkotta meg Willis Carrier a légkondicionálót, és még abban az esztendőben létrehozta a nevét viselő, ma is működő cégét.

A klíma jó ideig csak a tehetősebbek hűsítő élménye lehetett, mert a lakások gépi hőmérséklet szabályozása – a drágasága miatt – úri huncutság volt. Ez szerencsére már a múlté, mert a klíma berendezések ára lecsökkent, így az átlagemberek számára is elérhetővé vált.

Ha valaki klíma berendezés beszerzésén gondolkodik, akkor első lépésként elő kell vennie a mérőszalagot és le kell mérnie azt a helységet vagy helységeket, ahova szeretné a klímát szereltetni. Érdemes nem csak az alapterülettel tisztába lenni, hanem azzal is, hogy a szobák belmagassága mekkora. Ez az információ ezért fontos, mert a klíma választás alapszabálya, hogy egy négyzetméter hűtésére, 0,1 kW teljesítményt kell számolni. Ha esetleg nagyobb belmagasságú a szoba, akkor korrigálni kell a teljesítményt.

Szerencsés dolog olyan helyen vásárolni, ahol szakértők az eladók, mert fel tudják világosítani a vevőt a különféle típusok előnyeiről és hátrányairól. Egy fontos dologra felhívnánk a figyelmet: a másik településen történő vásárlás. Akármennyire jelentős az árkedvezmény az ország másik végén, ha nem a gyártó vagy a forgalmazó által ajánlott szakember szereli be, akkor a légkondi elveszítheti a garanciáját. Hasonló eset történhet akkor is, ha a gyár által évente előírt – általában egyszer vagy kétszer végre hajtandó – tisztítást, karbantartást nem végzik el. Ezért a vásárláskor a garancia kérdését feltétlen tisztázzák ki, a későbbi félreértések és a garanciális problémák elkerülése végett.

Aki pénz kiadással akar spórolni, annak érdemesebb a drágább, de takarékosabb A+++ besorolású klímát vásárolnia. Az igazán extra az a készülék, amely tavasszal és ősszel fűtésre is használható.

A split klíma azt jelenti, amit a neve: osztott a szerkezet. Található egy kültéri egység, amelyet csővezeték köt össze a beltérivel. A beltéri egység elhelyezhető a klasszikus módon, a falon, a mennyezet közelében. A rejtett módot a kazettás jelenti, ahol a mennyezeten lévő burkolatok takarják el. A radiátorra hasonlatos klíma felszerelhető függőlegesen és vízszintesen is (pl. mennyezetre). A lakásban tetszőlegesen mozgatható mobilklíma a szoba levegőjét hűti le, nem szív kívülről friss levegőt. Hátránya még, hogy ”zajos”, mivel a gázt mozgató kompresszor és minden működtető egység egy szerkezetben található.

Szerző: Benedek Attila.

Ha klímaszerelőt keresel, Budapest, Pécel, Szentendre Dunakeszi, Gödöllő, Gyál, Maglód, Gyömrő, Dunaharaszti, Érd, Budaörs, Kistarcsa környékén, Prekopa Vilmost érdemes keresned.

Kapcsolódó cikkek

Légkondi – Hogyan válasszunk klímát?

Légkondi – Hogyan válasszunk klímát?

A klímaválasztás nem könnyű, de a cikkben ezzel kapcsolatban is adunk néhány tanácsot.

Négy ok arra, hogy miért éri meg alumínium ajtókat és ablakokat választani

Négy ok arra, hogy miért éri meg alumínium ajtókat és ablakokat választani

Ha valaki éppen felújítás, építkezés előtt áll, bizonyára sok fejtörést okoz, hogy milyen nyílászárókat válasszon.