Légkondi – Hogyan válasszunk klímát?

Ha a nyár közepén dönti el, hogy klímát szereltet a lakásába, vagy az irodájába, akkor ki kell, hogy ábrándítsuk: nem biztos, hogy gyorsan fog menni a beszerelés.
Légkondi – Hogyan válasszunk klímát?

Azért ez a negatív hang, mert a klímaszerelőknél ez a csúcsidőszak, a holt szezonban jóval nagyobb az esély a villámgyors szerelésre. A szakma egyébként nem olyan régi: 1902-ben alkotta meg Willis Carrier a légkondicionálót, és még abban az esztendőben létrehozta a nevét viselő, ma is működő cégét.

A klíma jó ideig csak a tehetősebbek hűsítő élménye lehetett, mert a lakások gépi hőmérséklet szabályozása – a drágasága miatt – úri huncutság volt. Ez szerencsére már a múlté, mert a klíma berendezések ára lecsökkent, így az átlagemberek számára is elérhetővé vált.

Ha valaki klíma berendezés beszerzésén gondolkodik, akkor első lépésként elő kell vennie a mérőszalagot és le kell mérnie azt a helységet vagy helységeket, ahova szeretné a klímát szereltetni. Érdemes nem csak az alapterülettel tisztába lenni, hanem azzal is, hogy a szobák belmagassága mekkora. Ez az információ ezért fontos, mert a klíma választás alapszabálya, hogy egy négyzetméter hűtésére, 0,1 kW teljesítményt kell számolni. Ha esetleg nagyobb belmagasságú a szoba, akkor korrigálni kell a teljesítményt.

Szerencsés dolog olyan helyen vásárolni, ahol szakértők az eladók, mert fel tudják világosítani a vevőt a különféle típusok előnyeiről és hátrányairól. Egy fontos dologra felhívnánk a figyelmet: a másik településen történő vásárlás. Akármennyire jelentős az árkedvezmény az ország másik végén, ha nem a gyártó vagy a forgalmazó által ajánlott szakember szereli be, akkor a légkondi elveszítheti a garanciáját. Hasonló eset történhet akkor is, ha a gyár által évente előírt – általában egyszer vagy kétszer végre hajtandó – tisztítást, karbantartást nem végzik el. Ezért a vásárláskor a garancia kérdését feltétlen tisztázzák ki, a későbbi félreértések és a garanciális problémák elkerülése végett.

Aki pénz kiadással akar spórolni, annak érdemesebb a drágább, de takarékosabb A+++ besorolású klímát vásárolnia. Az igazán extra az a készülék, amely tavasszal és ősszel fűtésre is használható.

A split klíma azt jelenti, amit a neve: osztott a szerkezet. Található egy kültéri egység, amelyet csővezeték köt össze a beltérivel. A beltéri egység elhelyezhető a klasszikus módon, a falon, a mennyezet közelében. A rejtett módot a kazettás jelenti, ahol a mennyezeten lévő burkolatok takarják el. A radiátorra hasonlatos klíma felszerelhető függőlegesen és vízszintesen is (pl. mennyezetre). A lakásban tetszőlegesen mozgatható mobilklíma a szoba levegőjét hűti le, nem szív kívülről friss levegőt. Hátránya még, hogy ”zajos”, mivel a gázt mozgató kompresszor és minden működtető egység egy szerkezetben található.

Szerző: Benedek Attila.

Ha klímaszerelőt keresel, Budapest, Pécel, Szentendre Dunakeszi, Gödöllő, Gyál, Maglód, Gyömrő, Dunaharaszti, Érd, Budaörs, Kistarcsa környékén, Prekopa Vilmost érdemes keresned.

Kapcsolódó cikkek

A géppel végzett földmunka gyors, precíz és megbízható

A géppel végzett földmunka gyors, precíz és megbízható

A kézi munkálatoknál klasszisokkal gyorsabb, precízebb és megbízhatóbb a gépi munkavégzés.