Hogyan díszítsük fel a nappalit? Íme a legfontosabb lépések

Így nem meglepő, hogy a nappali feldíszítése elsőre ijesztő feladatnak tűnhet. Aggodalomra azonban semmi ok: cikkünkben összeszedtük a legfontosabb lépéseket, hogy bárkinek sikerülhessen kialakítani álmai nappaliját.
Hogyan díszítsük fel a nappalit? Íme a legfontosabb lépések

Első lépés: mérjünk!

Még mielőtt bármit megvásárolnánk és kiviteleznénk, egy dolgot mindenképp el kell végezni: meg kell mérni a nappalit. Fordítsunk különös figyelmet az ablakokra, mivel ezen térrészek korlátozzák a szoba elrendezését. Vásárláskor érdemes magunkkal vinni az elkészített vázlatot, így biztosan nem fogunk rossz méretű bútorokat és berendezési tárgyakat beszerezni.

Második lépés: képzeljük el az elrendezést

Nem kell belsőépítésznek vagy lakberendezőnek lenni ahhoz, hogy magunk gondoljuk át nappalink elrendezését. Ha szánunk egy kis időt az elképzelt szoba berendezett terének megrajzolására, jobb képet kaphatunk a vásárolni kívánt árucikkekről. A tervezet segítségével eldönthetjük, hogy lesz-e elég hely mondjuk egy hosszú kanapénak vagy egy extra szekrénynek vagy sem.

Harmadik lépés: válasszuk ki a nappali stílusát

Ez a lépés az egyik legbonyolultabb a nappali feldíszítése során. A döntésünk, hogy milyen stílusú nappaliban szeretnénk élni alapvetően meghatározza azt is, hogy ehhez milyen fajta bútorokat és kellékeket kell majd beszerezni. A lakberendezési irányzat kiválasztása – pl. modern, kortárs, minimalista, romantikus, indusztriális stb. - nagymértékben segíthet leegyszerűsíteni a döntést. Érdemes átgondolni azt is, hogy mivel töltjük a legtöbb időt a nappaliban: TV nézés esetén például törekedjünk a kényelem, míg társas összejöveteleknél a rugalmasság kialakítására.

Negyedik lépés: alakítsunk ki megfelelő világítást

Ahhoz, hogy a nappaliban a lehető legoptimálisabb legyen a világítás, három típusú fényforrásra van szükség: környezeti, feladat és kiemelő világítás. Ennek érdekében szóba jöhet számtalan mennyezeti lámpa típus, különféle asztali és állólámpák, rejtett világítások, beépített spotlámpák stb.

A megfelelő nappali világítás kialakítása nem könnyű feladat, ezért nem szégyen szakértők segítségét kérni. Tipp: az ANRO webáruházban több ezer minőségi fényforrásból válogathatunk, segítőkész kollégáik pedig nagy tapasztalattal rendelkeznek a világítástechnika területén.

Ötödik lépés: döntsük el a nappali színpalettáját

Ha a nappali feldíszítéséről van szó, nagyon fontos a megfelelő szín(ek) kiválasztása. A döntésnél vegyük figyelembe a szoba leendő stílusát, a választani kívánt bútorokat, valamint a kialakított világítást. Ne féljünk kreatívak lenni és játszani a különböző árnyalatokkal! Azonban ügyeljünk arra, hogy mindvégig megmaradjon az egyensúly és az összhang a helyiségben.

Kapcsolódó cikkek

3 szakipari munka, melyet érdemes elsajátítanod

3 szakipari munka, melyet érdemes elsajátítanod

Ha elsajátítunk néhány szakipari munkafolyamatot, azzal sokat spórolhatunk. Mutatjuk, mit érdemes megtanulni!