A horvát finomságok öt titka

A horvát konyha nagyon változatos, hiszen a különböző régióknak megvannak a maguk kedvelt alapanyagai vagy főzési, sütési eljárásai.
Horvátországi ételek

Összegyűjtöttük a legjellegzetesebb öt különlegességet, amely valóban feledhetetlenné teszi a horvát tengerpartra tett gasztronómiai kirándulásainkat. Ha pedig már eldöntöttük, merre is indulunk csemegézni, érdemes megtekinteni, mennyibe is kerülnek majd a horvát autópálya- és kompdíjak.

Peka (sütőfedél)

Az ínyencek többsége a peka alatt készített ételeket a grillezett ételek legtökéletesebb formájának tekinti. Ez az egyszerű, kupolás fedélből álló edény általában fémből, leggyakrabban öntöttvasból készül, de az igazi gasztrohősök különösen nagyra értékelik a cserépből készült változatot. A pekát simán ráborítják a kövön vagy fémlapon készülő ételekre, és a zöldségekkel, burgonyával, borjúhússal, bárányhússal készülő ételek különösen ízletesre és omlósra sülne-főnek alatta. Olykor nagyobb baromfi is készül ilyen módon, főként a Kvarner régió hegyvidéki részén. Még kenyeret is sütnek alatta, de ez már igazán a kulináris élvezetek netovábbja. Ha egy étterem nagyot akar villantani, peka alatt sütött kenyeret kínál a tunkoláshoz.

Szarvasgomba

Valódi ínyencség is vár minket déli szomszédunknál, főleg Isztriában. Itt kiváló minőségű szarvasgombát ehetünk, a Horvátországban termő ugyanis az hozzáértők szerint legalább olyan jó, mint híres francia vagy olasz fajtái, a neve is nagyon hasonló: az étlapon „tartuf”-ként keressük. Ha tésztaételt választunk, érdemes olyan mellett voksolni, amely tartuffel van ízesítve. Nem fogunk csalódni!

Juhsajt

A zamatossá érlelt juhsajt a térség gasztronómiájának egyik büszkesége. Többféle változatban is kérhetjük a boltokban vagy akár az út menti árusoknál is: a krasno sajt, más néven Velebitski Sir tehén - és juhsajt keveréke, csakúgy, mint a Livno Livanjski Sir. Ha pedig Pagon járunk, ne hagyjuk ki a Paski Sir nevű juhsajt különlegességet. Salátára szórva vagy egy pohár finom horvát borral és sonkával fejedelmi lakoma!

Horvát borok

A jó étel egyik titka a jó bor! Tudják ezt Horvátországban is, így finomabbnál finomabb boraikat használják ételeik ízesítéséhez is. A legnépszerűbb fehérborok: Zlahtina - a Krk-szigetről; Grasevina, Laski, Daruvarski, Djakovacki és különféle rizlingek - Szlavóniából; Malvazija Isztriából; Kastelet, Posip - Dalmáciából (száraz), továbbá a híres Chardonnay. Kedvenc vörösborok: a jellegzetes dél-horvátországi vörösborok szárazak és intenzívek, és legtöbbször forrásvízzel hígítják őket: Dingac a Peljesac-félszigetről, a horvát vörösborok királynője a Babic, Sibenik régiójából. De nem nyúlhatunk mellé a Vranac, Plavac, Postup nevű nedűkkel sem.

Kotlića

A legjobb pecsenyét, a kotlovinát sertéskarajból és kolbászból sütik egy kotlića nevű fémedényben, amely hasonlít a nálunk is kedvelt sütőtárcsára. Természetesen a kotlovinát mindig szabadtéren készítik, és az út menti vendéglőkben vagy vásárokon, fesztiválokon gyakran találkozhatunk vele. Semmiképp se hagyjuk ki, örök élmény marad!

Nézzen utána az autópályadíj-kalkulátoron, mennyibe lesz a gasztronómiai kirándulás útiköltsége!

Kapcsolódó cikkek

Tartozékok macskatulajdonosok számára

Tartozékok macskatulajdonosok számára

Ha macskatulajdonos vagy, akkor nincs hiány a macskás barátod számára megvásárolható alapvető kiegészítőkből.

Horvátországi ételek

A horvát finomságok öt titka

Tudod-e mi az a peka? Most eláruljuk!

A nélkülözhetetlen főzési eszközök listája kezdőknek

A nélkülözhetetlen főzési eszközök listája kezdőknek

Ha még csak kezdők vagyunk a konyhában, van néhány alapvető eszköz, amely megkönnyítheti az életünket.