A horvát finomságok öt titka

A horvát konyha nagyon változatos, hiszen a különböző régióknak megvannak a maguk kedvelt alapanyagai vagy főzési, sütési eljárásai.
Horvátországi ételek

Összegyűjtöttük a legjellegzetesebb öt különlegességet, amely valóban feledhetetlenné teszi a horvát tengerpartra tett gasztronómiai kirándulásainkat. Ha pedig már eldöntöttük, merre is indulunk csemegézni, érdemes megtekinteni, mennyibe is kerülnek majd a horvát autópálya- és kompdíjak.

Peka (sütőfedél)

Az ínyencek többsége a peka alatt készített ételeket a grillezett ételek legtökéletesebb formájának tekinti. Ez az egyszerű, kupolás fedélből álló edény általában fémből, leggyakrabban öntöttvasból készül, de az igazi gasztrohősök különösen nagyra értékelik a cserépből készült változatot. A pekát simán ráborítják a kövön vagy fémlapon készülő ételekre, és a zöldségekkel, burgonyával, borjúhússal, bárányhússal készülő ételek különösen ízletesre és omlósra sülne-főnek alatta. Olykor nagyobb baromfi is készül ilyen módon, főként a Kvarner régió hegyvidéki részén. Még kenyeret is sütnek alatta, de ez már igazán a kulináris élvezetek netovábbja. Ha egy étterem nagyot akar villantani, peka alatt sütött kenyeret kínál a tunkoláshoz.

Szarvasgomba

Valódi ínyencség is vár minket déli szomszédunknál, főleg Isztriában. Itt kiváló minőségű szarvasgombát ehetünk, a Horvátországban termő ugyanis az hozzáértők szerint legalább olyan jó, mint híres francia vagy olasz fajtái, a neve is nagyon hasonló: az étlapon „tartuf”-ként keressük. Ha tésztaételt választunk, érdemes olyan mellett voksolni, amely tartuffel van ízesítve. Nem fogunk csalódni!

Juhsajt

A zamatossá érlelt juhsajt a térség gasztronómiájának egyik büszkesége. Többféle változatban is kérhetjük a boltokban vagy akár az út menti árusoknál is: a krasno sajt, más néven Velebitski Sir tehén - és juhsajt keveréke, csakúgy, mint a Livno Livanjski Sir. Ha pedig Pagon járunk, ne hagyjuk ki a Paski Sir nevű juhsajt különlegességet. Salátára szórva vagy egy pohár finom horvát borral és sonkával fejedelmi lakoma!

Horvát borok

A jó étel egyik titka a jó bor! Tudják ezt Horvátországban is, így finomabbnál finomabb boraikat használják ételeik ízesítéséhez is. A legnépszerűbb fehérborok: Zlahtina - a Krk-szigetről; Grasevina, Laski, Daruvarski, Djakovacki és különféle rizlingek - Szlavóniából; Malvazija Isztriából; Kastelet, Posip - Dalmáciából (száraz), továbbá a híres Chardonnay. Kedvenc vörösborok: a jellegzetes dél-horvátországi vörösborok szárazak és intenzívek, és legtöbbször forrásvízzel hígítják őket: Dingac a Peljesac-félszigetről, a horvát vörösborok királynője a Babic, Sibenik régiójából. De nem nyúlhatunk mellé a Vranac, Plavac, Postup nevű nedűkkel sem.

Kotlića

A legjobb pecsenyét, a kotlovinát sertéskarajból és kolbászból sütik egy kotlića nevű fémedényben, amely hasonlít a nálunk is kedvelt sütőtárcsára. Természetesen a kotlovinát mindig szabadtéren készítik, és az út menti vendéglőkben vagy vásárokon, fesztiválokon gyakran találkozhatunk vele. Semmiképp se hagyjuk ki, örök élmény marad!

Nézzen utána az autópályadíj-kalkulátoron, mennyibe lesz a gasztronómiai kirándulás útiköltsége!

Kapcsolódó cikkek

Corvin sétány - ezek a dolgok érhetők el a Corvin sétányon (folyamatosan frissülő lista!)

Corvin sétány - összegyűjtöttük, mi minden működik ott!

Bemutatjuk a Corvin sétányt, Budapest egyik legjobb városrészét.

A szexuális kapcsolatok nehézségei és problémái

A szexuális kapcsolatok nehézségei és problémái

A szexuális kapcsolat az emberi élet egy fontos és alapvető része. Az intim kapcsolatok megteremtése és fenntartása jelentős boldogságot és elégedettséget hozhat az életünkbe.

Ajakfeltöltés, mint önbizalom növelés

Ajakfeltöltés, mint önbizalom növelés

Az ajkak teltsége mindig is döntő szerepet játszott az illető megjelenésében, az érzéki, telt szájat tudat alatt is vonzónak és nőiesnek tituláljuk.