Jelentősen drágulhat a kgfb, ha nem váltunk biztosítót

Jelentősen drágulhat, átlagosan csaknem 19 százalékkal emelkedhet jövőre a kötelező gépjármű felelősségbiztosítása annak, aki bízik a saját biztosítója által kalkulált úgynevezett indexdíjban. Legalábbis erre jutott a CLB biztosítási alkuszcég, miután saját portfólióját tesztelte az áremelkedés hatásait.
Jelentősen drágulhat a kgfb, ha nem váltunk biztosítót

Idén ismét elszabadultak a korábban viszonylag alacsonyan tartott indexdíjak vagyis, a saját biztosítónk által kalkulált jövő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítás összege – figyelmeztet Németh Péter, a CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója, miután a cég a saját állományában kezelt járműveken keresztül megvizsgálta, milyen hatással van az a jelenség a kgfb-re. Az eredmény sajnos egyértelműen fokozott elővigyázatosságra, előregondolkodásra inthet mindenkit – véli a szakértő. A www.biztositas-kalkulator.hu tapasztalatai szerint ugyanis már nem érdemes az elmúlt évekhez hasonló nyugalommal „pihentetni” a kötelezőket a régi biztosítónál azt gondolva, ott úgysem emelkedik annyira, hogy foglalkozni kellene vele. Mostantól azonban ismét sok múlhat azon, ha kgfb-fordulóhoz közeledő autósok nem figyelik a piacot és nem váltanak időben szolgáltatót, mert előfordulhat, hogy a saját biztosítójuk lényegesen megemeli a fizetnivaló összeget – magyarázza a cég szakértője.

A CLB portfóliójába tartozó járművek többségének – 70 százaléknak - mintegy 10 százaléknál is jelentősebb mértékben, egyes szegmensekben akár 19 százalékkal is drágul jövőre a biztosítása. A teszt során viszont az is kiderült, hogy ezeknek az ügyfeleknek a többsége elkerülhetné a drágulást, ha biztosítót váltana. Találtunk olyan autót is, aminek tízszeresére emelkedett a korábbi – helyben tartott – kötelező díja, bár ez esetben nyilván volt a korábbi előzményben károkozás is. Ez csak tovább erősíti a tényt, hogy annak, aki kárt okozott, biztosan megéri biztosítót váltani a következő évfordulótól – összegezte Németh Péter.

A novemberi váltás egyre kevesebb jármű tulajdonost érint, a többségnek az autó vásárlási dátumát megelőző 60 napban kell a kgfb megújításával – vagy a régi megtartásával – foglalkoznia. A nagyobb online alkuszok mindenkit időben, már előre tájékoztatnak a várható díjalakulásról, de az index tarifát az évforduló előtt 50 nappal minden biztosítónak meg kell küldeni érintett ügyfeleinek. Németh szerint érdemes figyelni, megvárni az értesítőt, kalkulálni és összevetni több biztosító ajánlatát – ezt a legkényelmesebben az alkuszi portálokon lehet –, mert jó eséllyel találni jobbat, olcsóbbat is

Kapcsolódó cikkek

Sok időt spórolhat ezzel a biztosítás kalkulátorral

Sok időt spórolhat ezzel a biztosítás kalkulátorral

Mindannyian vágyunk a pénzügyi szabadságra életünk egy bizonyos szakaszában.