Szardínia

Milyen szép darabja ez a Földnek - sóhajtott fel elragadtatottan Paul Valéry francia költő, mikor megérkezett Szardínia szigetére, ahol a hegyi emberek jórészt pásztorkodásból élnek.
Szardínia - egy olaszországi tengerparti nyaralás ideális helyszíne

Ebben a csodálatos világban, ahol a tenger smaragd és azúr színben játszik a hegyek vörös sziklái között meghúzódó falvakban a szárdok mind a mai napig megőrizték ellenmondásokkal teli természetüket. Egyszerre melankolikusok és vidámak, az idegenekkel szemben gyanakvóak, mégis vendégszeretőek, büszkék és mélyen családszeretőek.

A görög mondavilág szerint Herkules egyik fia, Sardus egy líbiai népcsoportot vezetett ide, s innen ered a sziget elnevezése.

Szardínia titkait a szigetet átszelő vonattal fedezhetjük fel. Magányos pásztorkunyhók, mesebeli gránitsziklák, az ősi időkről regélő nurágék, azaz bronzkori erődök mellett vezet a kisvonat útja. A távolban bizarr formájú mészkőkúpok magasodnak, melyek mélyében cseppkőbarlangokat vájt az eső.

A sziget egyik legszebb városában, Castesardóban együtt van minden, ami Szardíniára jellemző. A kék tengerből kiemelkedő hegy csúcsán középkori vár magasodik, oldalában a lejtős utcácskákat apró házak és hangulatos vendéglők szegélyezik. Szorgos kezű asszonyok a lépcsőkön ülve háncsból és vesszőből kosarat, tálcát fonnak.

De a római kor emlékei is láthatóak. Cagliari amfiteátrumában ifjabb Plinius szerint valamikor 15 000 nézője volt a színházi előadásoknak, Porto Torres egykori gazdagságát pedig a régi villák, fürdők hirdetik.

A Smaragd-parton, azaz a Costa Esmeraldán megpihenve pedig élvezhetjük a nap sugarait, s a tenger lágyan simogató hullámait.

Szardíniai szállások, hotelek, szállodák itt.

Kapcsolódó cikkek

Ciprus - tippek, látnivalók, szállás, hotel

Ciprus - legendák szigete

Cipruson nem csak napozhatsz, remekül szórakozhatsz is.

Bali - mennyei egy sziget!

Bali - mennyei egy sziget!

Ha hazánkban hullik a hó és nyári forróságra vágysz, irány Bali!

Berlin

Berlin

Európa egyik legizgalmasabb helye, Berlin.