Szardínia

Milyen szép darabja ez a Földnek - sóhajtott fel elragadtatottan Paul Valéry francia költő, mikor megérkezett Szardínia szigetére, ahol a hegyi emberek jórészt pásztorkodásból élnek.
Szardínia - egy olaszországi tengerparti nyaralás ideális helyszíne

Ebben a csodálatos világban, ahol a tenger smaragd és azúr színben játszik a hegyek vörös sziklái között meghúzódó falvakban a szárdok mind a mai napig megőrizték ellenmondásokkal teli természetüket. Egyszerre melankolikusok és vidámak, az idegenekkel szemben gyanakvóak, mégis vendégszeretőek, büszkék és mélyen családszeretőek.

A görög mondavilág szerint Herkules egyik fia, Sardus egy líbiai népcsoportot vezetett ide, s innen ered a sziget elnevezése.

Szardínia titkait a szigetet átszelő vonattal fedezhetjük fel. Magányos pásztorkunyhók, mesebeli gránitsziklák, az ősi időkről regélő nurágék, azaz bronzkori erődök mellett vezet a kisvonat útja. A távolban bizarr formájú mészkőkúpok magasodnak, melyek mélyében cseppkőbarlangokat vájt az eső.

A sziget egyik legszebb városában, Castesardóban együtt van minden, ami Szardíniára jellemző. A kék tengerből kiemelkedő hegy csúcsán középkori vár magasodik, oldalában a lejtős utcácskákat apró házak és hangulatos vendéglők szegélyezik. Szorgos kezű asszonyok a lépcsőkön ülve háncsból és vesszőből kosarat, tálcát fonnak.

De a római kor emlékei is láthatóak. Cagliari amfiteátrumában ifjabb Plinius szerint valamikor 15 000 nézője volt a színházi előadásoknak, Porto Torres egykori gazdagságát pedig a régi villák, fürdők hirdetik.

A Smaragd-parton, azaz a Costa Esmeraldán megpihenve pedig élvezhetjük a nap sugarait, s a tenger lágyan simogató hullámait.

Szardíniai szállások, hotelek, szállodák itt.

Kapcsolódó cikkek

Irány Székesfehérvár!

Irány Székesfehérvár!

Magyarországnak egyik érdekes városa Székesfehérvár. Sok látnivaló és érdekesség van itt. Mutatjuk is, melyek ezek!

Hotel Bonvino Wine & Spa - Badacsony

Hotel Bonvino - Éld át Badacsonyt!

Egy remek borszálloda: Hotel Bonvino.

Reykjavík

Reykjavík

A titkok nélküli hely: Reykjavík.