Szardínia

Milyen szép darabja ez a Földnek - sóhajtott fel elragadtatottan Paul Valéry francia költő, mikor megérkezett Szardínia szigetére, ahol a hegyi emberek jórészt pásztorkodásból élnek.
Szardínia - egy olaszországi tengerparti nyaralás ideális helyszíne

Ebben a csodálatos világban, ahol a tenger smaragd és azúr színben játszik a hegyek vörös sziklái között meghúzódó falvakban a szárdok mind a mai napig megőrizték ellenmondásokkal teli természetüket. Egyszerre melankolikusok és vidámak, az idegenekkel szemben gyanakvóak, mégis vendégszeretőek, büszkék és mélyen családszeretőek.

A görög mondavilág szerint Herkules egyik fia, Sardus egy líbiai népcsoportot vezetett ide, s innen ered a sziget elnevezése.

Szardínia titkait a szigetet átszelő vonattal fedezhetjük fel. Magányos pásztorkunyhók, mesebeli gránitsziklák, az ősi időkről regélő nurágék, azaz bronzkori erődök mellett vezet a kisvonat útja. A távolban bizarr formájú mészkőkúpok magasodnak, melyek mélyében cseppkőbarlangokat vájt az eső.

A sziget egyik legszebb városában, Castesardóban együtt van minden, ami Szardíniára jellemző. A kék tengerből kiemelkedő hegy csúcsán középkori vár magasodik, oldalában a lejtős utcácskákat apró házak és hangulatos vendéglők szegélyezik. Szorgos kezű asszonyok a lépcsőkön ülve háncsból és vesszőből kosarat, tálcát fonnak.

De a római kor emlékei is láthatóak. Cagliari amfiteátrumában ifjabb Plinius szerint valamikor 15 000 nézője volt a színházi előadásoknak, Porto Torres egykori gazdagságát pedig a régi villák, fürdők hirdetik.

A Smaragd-parton, azaz a Costa Esmeraldán megpihenve pedig élvezhetjük a nap sugarait, s a tenger lágyan simogató hullámait.

Szardíniai szállások, hotelek, szállodák itt.

Kapcsolódó cikkek

Instagram hotel Svájcban - Grandhotel Giessbach

Ez pörög az Instagramon - Grandhotel Giessbach

Mi az a Grandhotel Giessbach? A cikkből kiderül.

Rodosz

Rodosz

A mediterrán országokban igazán felüdülő a nyári szabadságunkat eltölteni.

Mexikó

Mexikó (1. rész)

Nem csak a zene és a sombreró hazája. Mexikó ettől sokkal több.