St. Martin, a parányi édenkert

Gyönyörű, hófehér homok, elegáns luxusüzletek, és a végtelen, égkék óceán - St. Martin szigetét vélhetően jókedvükben teremtették az istenek.
Szent Márton-sziget, a Karib-tenger, a Kis-Antillák gyöngyszeme

Gyönyörű, hófehér homok, elegáns luxusüzletek, és a végtelen, égkék óceán - St. Martin szigetét vélhetően jókedvükben teremtették az istenek. A Szent Márton-sziget a világ egyik legszebb turistaparadicsoma. Az egykori holland és francia gyarmat még mindig érintetlen földi mennyország.

A holland és francia gyarmatosítók évszázadok óta élnek békésen egymás mellett, az egykori cukornád-termelő rabszolgák helyett ma már csak a turisták dolgoznak, ők is csak azon, hogy minél barnábbra piruljanak a napon.

Ez a karib tengeri gyöngyszem gyönyörű természeti értékei mellett arról is nevezetes, hogy a világ legkisebb országa, amelyen két nemzet osztozik. A holland és francia gyarmatosítók közel 350 éve élnek békésen egymás mellett, a szigetet soha nem dúlta fel polgárháború. A holland és francia határt mindössze egy kőoszlop jelzi, az idelátogató turista semmit nem vesz észre abból, hogy átlépett egy másik országba.

A francia oldal elegáns boltjaiban a legújabb párizsi divat modelljeit kínálják, a luxusszállók privát strandjain gyönyörű nők és hasonlóan divatos úriemberek süttetik magukat, az éttermek a Karib-szigetek legfinomabb fogásait kínálják. Meghitt kávézók, bisztrók hívogatják a fürdőzésben és búvárkodásban megfáradt látogatókat, a francia croissant illata nyugat-indiai fűszerek csípős aromájával keveredik.

Ezzel szemben a holland oldalon, St. Maarteen forgalmas kikötő, turisztikai és kereskedelmi központ, csakúgy, mint a Holland Antillák többi szigete. Mégis, a sziget két fele tökéletes kikapcsolódást nyújt a turistáknak, akiknek csak a természeti értékek és az egyedülálló élővilág megóvására kell figyelniük.

Történelem és kultúra

St. Martin szigetének őslakosai indiánok voltak, akik már jóval Kolumbusz Kristóf előtt letelepedtek a homokos parton. A legenda szerint a franciák és a hollandok úgy osztották fel a szigetet, hogy északról és délről elindultak, és ahol találkoztak, ott meghúzták a határvonalat.

A sziget egyedülálló szépségét csak az 1950-es években fedezték fel, és mostanra már virágzó iparág szolgálja ki a turistákat. Mégis, a sziget megőrizte érintetlen szépségét, amit évente több tízezer látogató csodál meg.

Karibi forgatag az óceán partján

Mivel St. Martin szigete vámmentes terület, a csokibarnára sült nyaralók a legelegánsabb boltok, ékszerüzletek választékát csodálhatják meg a francia oldalon. Aki érez magában elég erőt a strandolás után, az felmászhat a Szent Lajos erőd tetejére, ahonnan megcsodálhatja a lélegzetelállító panorámát.

Szerda és szombat délelőtt érdemes ellátogatni a piacra, ahol a karibi szigetvilág minden kincsét megtalálhatjuk, egzotikus fűszerek, gyümölcsök, frissen fogott halak közül válogathatunk. Elegáns, gyömbérszintű faházak sorakoznak az óceán partján, ahol valóban nincs más dolgunk, csak behunyni a szemünket, elnyújtózni a homokban és élvezni a trópusi napsütést. Búvárkodás, kirándulás, hajókázás, kajakozás, tenisz, golf, szörf - első hallásra nagyon nehéz válogatni a rengeteg sportolási, kikapcsolódási lehetőség között. St. Martin szigete egyike a világ nagyon kevés, érintetlenül megmaradt kis földi mennyországának.

Saint Martinban egyre több jó minőségű szálloda található, itt tudod megnézni és befoglalni őket.

Kapcsolódó cikkek

Ciprus

Ciprus

A szerelem szigetének is nevezik Ciprust.

Peru

Peru

Színes poncsót viselő emberek, Macchu Picchu. Ismerkedjünk meg kicsit Peruval!

Szicília

Szicília

Szicíliába egész évben nyaralhatsz, hiszen itt igazán sosincs tél.