St. Martin, a parányi édenkert

Gyönyörű, hófehér homok, elegáns luxusüzletek, és a végtelen, égkék óceán - St. Martin szigetét vélhetően jókedvükben teremtették az istenek.
Szent Márton-sziget, a Karib-tenger, a Kis-Antillák gyöngyszeme

Gyönyörű, hófehér homok, elegáns luxusüzletek, és a végtelen, égkék óceán - St. Martin szigetét vélhetően jókedvükben teremtették az istenek. A Szent Márton-sziget a világ egyik legszebb turistaparadicsoma. Az egykori holland és francia gyarmat még mindig érintetlen földi mennyország.

A holland és francia gyarmatosítók évszázadok óta élnek békésen egymás mellett, az egykori cukornád-termelő rabszolgák helyett ma már csak a turisták dolgoznak, ők is csak azon, hogy minél barnábbra piruljanak a napon.

Ez a karib tengeri gyöngyszem gyönyörű természeti értékei mellett arról is nevezetes, hogy a világ legkisebb országa, amelyen két nemzet osztozik. A holland és francia gyarmatosítók közel 350 éve élnek békésen egymás mellett, a szigetet soha nem dúlta fel polgárháború. A holland és francia határt mindössze egy kőoszlop jelzi, az idelátogató turista semmit nem vesz észre abból, hogy átlépett egy másik országba.

A francia oldal elegáns boltjaiban a legújabb párizsi divat modelljeit kínálják, a luxusszállók privát strandjain gyönyörű nők és hasonlóan divatos úriemberek süttetik magukat, az éttermek a Karib-szigetek legfinomabb fogásait kínálják. Meghitt kávézók, bisztrók hívogatják a fürdőzésben és búvárkodásban megfáradt látogatókat, a francia croissant illata nyugat-indiai fűszerek csípős aromájával keveredik.

Ezzel szemben a holland oldalon, St. Maarteen forgalmas kikötő, turisztikai és kereskedelmi központ, csakúgy, mint a Holland Antillák többi szigete. Mégis, a sziget két fele tökéletes kikapcsolódást nyújt a turistáknak, akiknek csak a természeti értékek és az egyedülálló élővilág megóvására kell figyelniük.

Történelem és kultúra

St. Martin szigetének őslakosai indiánok voltak, akik már jóval Kolumbusz Kristóf előtt letelepedtek a homokos parton. A legenda szerint a franciák és a hollandok úgy osztották fel a szigetet, hogy északról és délről elindultak, és ahol találkoztak, ott meghúzták a határvonalat.

A sziget egyedülálló szépségét csak az 1950-es években fedezték fel, és mostanra már virágzó iparág szolgálja ki a turistákat. Mégis, a sziget megőrizte érintetlen szépségét, amit évente több tízezer látogató csodál meg.

Karibi forgatag az óceán partján

Mivel St. Martin szigete vámmentes terület, a csokibarnára sült nyaralók a legelegánsabb boltok, ékszerüzletek választékát csodálhatják meg a francia oldalon. Aki érez magában elég erőt a strandolás után, az felmászhat a Szent Lajos erőd tetejére, ahonnan megcsodálhatja a lélegzetelállító panorámát.

Szerda és szombat délelőtt érdemes ellátogatni a piacra, ahol a karibi szigetvilág minden kincsét megtalálhatjuk, egzotikus fűszerek, gyümölcsök, frissen fogott halak közül válogathatunk. Elegáns, gyömbérszintű faházak sorakoznak az óceán partján, ahol valóban nincs más dolgunk, csak behunyni a szemünket, elnyújtózni a homokban és élvezni a trópusi napsütést. Búvárkodás, kirándulás, hajókázás, kajakozás, tenisz, golf, szörf - első hallásra nagyon nehéz válogatni a rengeteg sportolási, kikapcsolódási lehetőség között. St. Martin szigete egyike a világ nagyon kevés, érintetlenül megmaradt kis földi mennyországának.

Saint Martinban egyre több jó minőségű szálloda található, itt tudod megnézni és befoglalni őket.

Kapcsolódó cikkek

Peru

Peru

Színes poncsót viselő emberek, Macchu Picchu. Ismerkedjünk meg kicsit Peruval!

Cote d’Azur

Cote d’Azur

A Francia Riviéra sok ember álma. Olvass, álmodozz és egyszer mindenképp utazz el erre a csodás helyre.

Táncolj! – és a zene is megjön

Táncolj! – és a zene is megjön

Cesare Negri egykori táncos szerint „a tánc a lélek érzéseit a test mozdulataival fejezi ki, és méltó arra, hogy a zenéhez és a költészethez hasonló szerepet töltsön be”. Nem véletlen, hogy ennek a művészeti ágnak is megvan a maga világnapja: 1982 óta tar