Róma

Róma mellett eltörpülnek a mégoly nevezetes városok is. Hiába Firenze bája, Milánó pezsgő ritmus, Velence mesés lagúnái - évszázadok teltek el, mégis igaz a régi mondás: minden út Rómába vezet!
Róma

Róma mellett eltörpülnek a mégoly nevezetes városok is. Hiába Firenze bája, Milánó pezsgő ritmus, Velence mesés lagúnái - évszázadok teltek el, mégis igaz a régi mondás: minden út Rómába vezet!

Rómát sem egy nap alatt építették – tartották már a régi rómaiak is. Az ókori legendák szerint Romulus alapította várost, melyet róla neveztek el. Romulust a monda szerint hat király követte a trónon, a hetediket, a gonosz Tarquiniust a polgárok taszították le a trónról, megalapítva a köztársaságot.

A harcias rómaiak hamar uralmuk alá hajtották az Appennini-félszigetet, a Földközi-tenger partvidékét, ahonnan minden érték az örök városba került.

Ám nemcsak a földi javakat vitték magukkal a hódítók, csodás tehetségű művészeket, tudósokat, államférfiakat is az ókori metropolisba vonzotta a pezsgő élet s a gazdag mecénások nyújtotta jólét. Gyönyörű templomok, paloták nőttek ki a földből, a római polgárok kőburkolatú utakon hajtattak a társasági élet központjának számító Forum Romanumra, ahol tógákba öltözött szónokok magasztalták a tógákba öltözött a megválasztandó tisztségviselő erényeit, vagy gúnyolódtak a vetélytárs gyengéin.

A régi Róma nagyságának emlékeit ma is megcsodálhatjuk: áll a Vesta-szüzek kör alakú temploma, a Colosseum és Titus diadalíve, mely büszkén sorolja a fiatalon elhunyt császár dicső tetteit.

Bár a Római Birodalom idején leáldozott, Rómáé koránt sem. Mint a kereszténység központja, a pápa székhelye továbbra is maradt, ami volt: a világ közepe. A reneszánsz legnagyobb művészei, Leonardo, Michalengelo, Raffaello alkotásai díszítik a templomokat, székesegyházakat.

A Vatikán múzeumában pedig napokig bóklászhatunk a világhírű műalkotások között.

Ám ha nincs kedvünk kiállítótermekben tölteni időnket, járjuk be a várost. A Piazza Navován igyunk egy jó kávét, sétáljuk körbe a barokk szökőkutakat, vagy másszuk meg a Spanyol lépcsőt.

S ha úgy érezzük méltatlanul rövidre sikerült római vakációnk, bízzunk benne: minden utunk Rómába vezet.

Római szállások itt.

Kapcsolódó cikkek

Ciprus - tippek, látnivalók, szállás, hotel

Ciprus - legendák szigete

Cipruson nem csak napozhatsz, remekül szórakozhatsz is.

Berlin

Berlin

Európa egyik legizgalmasabb helye, Berlin.

Káli Art Inn - Stílusos szálláshely a Káli medencében, azaz a Balaton-felvidéken

Káli Art Inn - Stílusos szállás a Balaton-felvidéken

Egy csodás helyszín és szállás: Káli Art Inn.