Kambodzsa

Ebben az aprócska országban található Ázsia egyik leghíresebb műemlékegyüttese: a titokzatos khmer uralkodók városa, Angkor.
Kambodzsa

A történelem sokáig megakadályozta, hogy Kambodzsa az egzotikumokra vágyó turisták úti célja legyen. Néhány éve azonban stabil a belpolitikai helyzet, és a turizmus is lassan megindul, hiszen Angkor lenyűgöző romvárosa igen vonzó program.

Az utazáshoz a május előtti időszak az ideális, mert ekkor még a páratartalom elviselhető, a hőmérséklet alacsonyabb, és az esőzésnek is kisebb a valószínűsége. Februártól emelkedni kezd a hőmérséklet. A nedves évszak májustól októberig tart.

Az országba belépőknek el kell fogadnia a helyiek szokásait: ne mutassuk ki érzéseinket! A nyílt harag, idegesség hatalmas illetlenségnek számít. A férfiak és nők közti érzelemnyilvánítások is kerülendők, különösen a nyílt utcán. A fej számít a legfontosabb, a láb pedig a legalantasabb testrésznek. Soha ne érintsük meg senkinek a fejét, még ha barátságos gesztusnak is tennénk azt! Továbbá vigyázzunk arra, hogy ne mutassunk lábban senki felé. A buddhista szentélyekbe nem szabad cipőben belépni.

Angkor története szakasztott olyan, mintha néhány Verne-regényből ollózta volna össze egy ügyes kezű szerkesztő. A 8. és 13. század között fénykorát élő khmer birodalom isteni eredetűnek tekintett teljhatalmú uralkodói kőből és téglából hatalmas templomokat építettek.

Az istenek palotáit mesterséges tavakkal vették körül melyeket bonyolult csatornahálózat köt össze. A századok során az uralkodók többször megváltoztatták az államvallást, így buddhista és hindu templomok egyaránt épültek. Hatalmas kiterjedésű város jött létre itt, pompás templomokkal, mesés szépségű irattárakkal, csillogó tükrű tavakkal.

A kambodzsai konyhán a francia gyarmatosítók hatása érezhető, de mindenképpen érdemes kipróbálni a helyi ízeket: például a tom-jan-koungot, a citromfűvel ízesített, tengeri herkentyűkből készült, csípős levest és a kesudiós csirkét. Rengeteg egzotikus gyümölcsöt is árulnak, de álljunk ellen a csábításnak: csak olyat fogyasszunk, amit meg tudunk hámozni. Kitűnő szomjoltó a zöld kókusz leve: az éretlen kókusz tetejét meglékelik, a lyukba szívószálat dugnak. Nagyon finom, zamatos ital.

Az alkudozás bizonyos boltokban kötelező, de nem lehet olyan heves, mint a szomszédos Thaiföldön. A különböző kézműves termékek (fafaragások, bőráruk, ezüst ékszerek) nagyon mutatósak, és – némi egyezkedés után – kedvező áron kaphatók.

Kambodzsai szállások itt.

Kapcsolódó cikkek

Maldív-szigeteki nászút - tényleg jó választás?

Miért töltsd a Maldív-szigeteken a nászutadat?

Ha nászútra készülsz, gondolj a Maldív - szigetekre is.

Táncolj! – és a zene is megjön

Táncolj! – és a zene is megjön

Cesare Negri egykori táncos szerint „a tánc a lélek érzéseit a test mozdulataival fejezi ki, és méltó arra, hogy a zenéhez és a költészethez hasonló szerepet töltsön be”. Nem véletlen, hogy ennek a művészeti ágnak is megvan a maga világnapja: 1982 óta tar

Káli Art Inn - Stílusos szálláshely a Káli medencében, azaz a Balaton-felvidéken

Káli Art Inn - Stílusos szállás a Balaton-felvidéken

Egy csodás helyszín és szállás: Káli Art Inn.