Brazília

Az Amazonas őserdeitől a riói karneválig.
Brazília, az áldás és a pokol országa

Kávé, Pelé, őserdő, karnevál. Különböző fogalmak, mégis van bennük valami közös. Ez Brazília, ahonnan a legkiválóbb kávék indulnak el hatalmas hajókon a világ négy égtája felé, hogy ízt, aromát, élvezetet vigyenek a hétköznapok szürke perceibe. Az az Európa méretű ország, ahonnan a futballcsillag Pelé származik, s ahogy Magyarországról sokan csak azt tudják, hogy e nemzet fia Puskás, úgy jónéhányan Brazíliát is csak a fekete labdabűvölővel, Pelével azonosítják.

A zöld pokol s a zöld élet országa is egyben Brazília. Hiszen az áthatolhatatlan őserdőben még a tapasztalt felfedezőkre is ezernyi veszély leselkedik.

A sűrű, párás dzsungelben, a hatalmas levelek alatt fényes nappal is éjszakai sötétségben kelll utat vágnia az embernek. Ugyanakkor ez a félelmetes sötétség különleges, ritka állatoknak, növényeknek ad otthont, utolsó menedékeként több kipusztulásra ítélt fajnak a földgolyóbison. E titokkal teli világban húzódnak meg azok az indián törzsek, amelyek ma is kőkorszaki körülmények között élnek, s csak a dzsungelt megjárt, messziről jött hírvivők elbeszéléséiből értesült létezésükről a világ.
E törzsek számára a civilizáció pusztító hatásai közepette az erdő biztonságot, a megmaradást jelenti az Amazonas medencéjében.

Ez a zöld pokol, a kívülálló számára oly félelmetes világ, ugyanakkor bolygónk legnagyobb oxigéngyára, hiszen a fotoszintézis révén az őserdők látják el az emberiséget az éltető oxigénnel. Bár a "homo sapiens" végtelen kapzsiságából vezérelve mindent megtesz, hogy kipusztítsa Amazónia őserdeit, egyelőre úgy tűnik, a természet győzedelmeskedik az emberen. S csak reménykedhetünk abban, hogy az Amazonas mentén még sokáig zöldellnek az őserdők.

Az Amazonas, e hatalmas folyó, mint afféle cserfes bakfis, játékos erecskeként indul el az Andok több ezer méter magasságban fekvő völgyéből, s szülőhelyén még nem is nevezik Amazonasnak. Sokáig Solimoes névvel illetik, s Manausnál találkozik az északabbról érkező Rio Negróval. S bár Manaustól egy mederben folytatják útjukat, hosszú kilométereken át még egymás mellett folyik a Rio Negro fekete és a Solimoes sárga vize. Aztán visszaölelkezik a két folyó, hogy a világ legbővízűbb folyamaként hömpölyögjön a távoli Atlanti-óceánig.

De álljunk meg egy pillanatra Manausnál, Amazónia egyik kegszebb városánál, mely a guminak köszönheti hírnevét, gazdagságát. Innen indult el világhódító útjára ez az ezernyi módon felhasználható anyag, amely nélkül ma már elképzelhetetlen lenne az életünk. Itt, az Amazonas őserdeiben leltek rá a kaucsukfa nedvére, s a brazíliaiak féltően óvták a fa titkát.

Érhető, hiszen ennek hasznából épület a káprázatos szépségű manausi opera, melynek köveit, nemes anyagait Európából hozták, s európai mesterek faragták. Esténként pedig a legnevesebb európai társulatok léptek fel a nagyérdemű előtt, s az urak és hölgyek a legdrágább párizsi szalonok ruhakölteményeiben parádéztak. Aztuán egy angol férfi kicsempészte Braziliából a gumifa magvát, s a Távol-Keleten is termeszteni kezdték a hasznos növényt. Manaus gazdagsága, fénye megfakult, de a szépséges spanyol barokk paloták, míves épületek ma is hirdetik a város egykori dicsőségét.

Rió, a karnevál városa

Micsoda ellentéte a lüktető zöld őserdő közepén fekvő, évszázados épületekben gazdag Manausnak a főváros, Brasilia! Az ország közigazgatási központját egy szinte lakatlan pusztaság közepén építették fel Le Corbusier tervei alapján. A modern építészet mintapéldája Brasilia, melynek megvalósítása oly sokba került, hogy majdnem belerokkant annak idején a brazil államháztartás.

Nemcsak Brazília, hanem, az egész földkerekség egyik legszebb metropolisza a karneváljairól és az életörömről híres Rio de Janeiro. A brazilok állítják, hogy Isten hat nap alatt teremtette a világot, és a hetediken már csak Rióval foglalkozott. Ezt el is hiszi, aki látja a fantasztikus fekvésű várost, a csodálatos Botafogo-öböllel, a Copacabana homokos strandjával és a cukorsüveg kúpos hegyével.

Az öböl fölött pedig Krisztus tárja áldón karjait e nyüzsgő világra, hogy megóvja a bajtól, a pusztulástól.

Brazíliai szállások itt.

Riói hotelek pedig itt.

Kapcsolódó cikkek

Las Vegasból egy nap nem elég!

Las Vegasból egy nap nem elég!

Szerencsére már otthon is átélhetjük az élményt.

Hello kedves hotel, van Instagram szobád?

"Kérek egy instagramozásra alkalmas szobát!"

Ma már ezzel a mondattal toppannak be a fiatalok egy hotelbe.

Káli Art Inn - Stílusos szálláshely a Káli medencében, azaz a Balaton-felvidéken

Káli Art Inn - Stílusos szállás a Balaton-felvidéken

Egy csodás helyszín és szállás: Káli Art Inn.