Brazília

Az Amazonas őserdeitől a riói karneválig.
Brazília, az áldás és a pokol országa

Kávé, Pelé, őserdő, karnevál. Különböző fogalmak, mégis van bennük valami közös. Ez Brazília, ahonnan a legkiválóbb kávék indulnak el hatalmas hajókon a világ négy égtája felé, hogy ízt, aromát, élvezetet vigyenek a hétköznapok szürke perceibe. Az az Európa méretű ország, ahonnan a futballcsillag Pelé származik, s ahogy Magyarországról sokan csak azt tudják, hogy e nemzet fia Puskás, úgy jónéhányan Brazíliát is csak a fekete labdabűvölővel, Pelével azonosítják.

A zöld pokol s a zöld élet országa is egyben Brazília. Hiszen az áthatolhatatlan őserdőben még a tapasztalt felfedezőkre is ezernyi veszély leselkedik.

A sűrű, párás dzsungelben, a hatalmas levelek alatt fényes nappal is éjszakai sötétségben kelll utat vágnia az embernek. Ugyanakkor ez a félelmetes sötétség különleges, ritka állatoknak, növényeknek ad otthont, utolsó menedékeként több kipusztulásra ítélt fajnak a földgolyóbison. E titokkal teli világban húzódnak meg azok az indián törzsek, amelyek ma is kőkorszaki körülmények között élnek, s csak a dzsungelt megjárt, messziről jött hírvivők elbeszéléséiből értesült létezésükről a világ.
E törzsek számára a civilizáció pusztító hatásai közepette az erdő biztonságot, a megmaradást jelenti az Amazonas medencéjében.

Ez a zöld pokol, a kívülálló számára oly félelmetes világ, ugyanakkor bolygónk legnagyobb oxigéngyára, hiszen a fotoszintézis révén az őserdők látják el az emberiséget az éltető oxigénnel. Bár a "homo sapiens" végtelen kapzsiságából vezérelve mindent megtesz, hogy kipusztítsa Amazónia őserdeit, egyelőre úgy tűnik, a természet győzedelmeskedik az emberen. S csak reménykedhetünk abban, hogy az Amazonas mentén még sokáig zöldellnek az őserdők.

Az Amazonas, e hatalmas folyó, mint afféle cserfes bakfis, játékos erecskeként indul el az Andok több ezer méter magasságban fekvő völgyéből, s szülőhelyén még nem is nevezik Amazonasnak. Sokáig Solimoes névvel illetik, s Manausnál találkozik az északabbról érkező Rio Negróval. S bár Manaustól egy mederben folytatják útjukat, hosszú kilométereken át még egymás mellett folyik a Rio Negro fekete és a Solimoes sárga vize. Aztán visszaölelkezik a két folyó, hogy a világ legbővízűbb folyamaként hömpölyögjön a távoli Atlanti-óceánig.

De álljunk meg egy pillanatra Manausnál, Amazónia egyik kegszebb városánál, mely a guminak köszönheti hírnevét, gazdagságát. Innen indult el világhódító útjára ez az ezernyi módon felhasználható anyag, amely nélkül ma már elképzelhetetlen lenne az életünk. Itt, az Amazonas őserdeiben leltek rá a kaucsukfa nedvére, s a brazíliaiak féltően óvták a fa titkát.

Érhető, hiszen ennek hasznából épület a káprázatos szépségű manausi opera, melynek köveit, nemes anyagait Európából hozták, s európai mesterek faragták. Esténként pedig a legnevesebb európai társulatok léptek fel a nagyérdemű előtt, s az urak és hölgyek a legdrágább párizsi szalonok ruhakölteményeiben parádéztak. Aztuán egy angol férfi kicsempészte Braziliából a gumifa magvát, s a Távol-Keleten is termeszteni kezdték a hasznos növényt. Manaus gazdagsága, fénye megfakult, de a szépséges spanyol barokk paloták, míves épületek ma is hirdetik a város egykori dicsőségét.

Rió, a karnevál városa

Micsoda ellentéte a lüktető zöld őserdő közepén fekvő, évszázados épületekben gazdag Manausnak a főváros, Brasilia! Az ország közigazgatási központját egy szinte lakatlan pusztaság közepén építették fel Le Corbusier tervei alapján. A modern építészet mintapéldája Brasilia, melynek megvalósítása oly sokba került, hogy majdnem belerokkant annak idején a brazil államháztartás.

Nemcsak Brazília, hanem, az egész földkerekség egyik legszebb metropolisza a karneváljairól és az életörömről híres Rio de Janeiro. A brazilok állítják, hogy Isten hat nap alatt teremtette a világot, és a hetediken már csak Rióval foglalkozott. Ezt el is hiszi, aki látja a fantasztikus fekvésű várost, a csodálatos Botafogo-öböllel, a Copacabana homokos strandjával és a cukorsüveg kúpos hegyével.

Az öböl fölött pedig Krisztus tárja áldón karjait e nyüzsgő világra, hogy megóvja a bajtól, a pusztulástól.

Brazíliai szállások itt.

Riói hotelek pedig itt.

Kapcsolódó cikkek

Brazília, az áldás és a pokol országa

Brazília

Brazília egy csodálatos hely. Egyszer mindenképpen meg kell látogatnod!

Park Inn by Radisson Zalakaros Resort & Spa ****superior

Park Inn by Radisson Zalakaros Resort & Spa ****superior

Irány Zalakaros, és Magyarország egyik legjobb hotele!

Irány Székesfehérvár!

Irány Székesfehérvár!

Magyarországnak egyik érdekes városa Székesfehérvár. Sok látnivaló és érdekesség van itt. Mutatjuk is, melyek ezek!