Bali

Bali - az istenek szigete.
Bali

Mikor kilépünk a repülő ajtaján, először csak a forróság csap meg minket, érezzük, amint a ruhánk a testünkhöz tapad a magas páratartalom miatt. Ám egy pillanat alatt feledjük ezt az érzést, hiszen lenyűgöz minket az elénk táruló látvány a hihetetlenül buja növényzet, a hatalmasra nőtt fikuszok, pálmák, banánfák zöldje. Elvarázsol a végtelenül barátságos balinézek mosolya, kedvessége, nyitottsága s legfőképp nyugalma.

Itt nincs idegeskedés, ami részben az éghajlatnak, részben a helybéliek vallásának is köszönhető. Az itt élők úgy hiszik, hogy a sorsukat a hinduizmus és a buddhizmus balinéz változatában jelen lévő jó és gonosz istenek, szellemek határozzák meg. És Bali népe mindent elkövet, hogy elnyerje az égiek jóindulatát.

Bármerre járunk, felöltöztetett istenszobrokon akad meg a tekintetünk. S nem véletlen, hogy több templom található itt, mint ahány lakóház. Sőt minden porta kertjében ott áll a család kis pagodája, szentélye, s a nap minden szakában füstölőt gyújtanak az égiek tiszteletére. Ez a mély vallásosság, az ősök története, a hétköznapok öröme, szenvedése jelenik meg a balinéz lányok és fiúk kecses táncában, amit különleges ruhákban, álarcokban gamelánmuzsika kíséretében adnak elő.

A forrón tűző nap alatt délen a méltóságteljesen hömpölygő India-óceán, északon pedig hihetetlenül kék vizű Bali-tenger nyújt felüdülést. Míg a déli rész a szörfözők, az északi a fürdőzők, búvárok paradicsoma. De bármily szépséges a tenger , vár minket a Kintamani-vulkán örökkés füstölgő s felhőben úszó 3000 méternél magasabb csúcsa, várnak a végtelen rizsföldek, teaültetvények.

Vagy Taman Ayun királyi temploma, Alas Kedaton erdeje, ahol a szelíd majmok százai tornáznak az ágakon, s ha turista érkezik, nyugodtan elveszik az ételt a tenyeréből. S el kell zarándokolnunk Tanah Lot tengeri templomába, ahonnan napnyugtakor megcsodálhatjuk a narancsvörös fényben pompázó tengert. Végül királyi kényelemben megpihenünk Nusa Dua egyik luxusszállodájában, a hagyományos balinéz stílusú Bali Hercegnője hotelban.

De templom, tenger, egzotikus zene, tánc akad máshol is – mondhatná bárki. Valóban így van. Bali megfoghatatlan, testet-lelket átjáró különleges hangulata miatt oly varázslatos. Egy érzés, amire nincs magyarázat. Ahogy arra sem tudnak magyarázatot adni a klimaxon átesett hölgyek, hogy miért válnak megint ifjú asszonnyá, hogy miért fiatalodnak meg a középkorú férfiak. Olyan életérzés ragadja itt magával az embert, hogy csak egy dologra vágyik: örökké itt maradni e a csodálatos szigeten.

Itt érdemes megszállni Balin.

Kapcsolódó cikkek

Káli Art Inn - Stílusos szálláshely a Káli medencében, azaz a Balaton-felvidéken

Káli Art Inn - Stílusos szállás a Balaton-felvidéken

Egy csodás helyszín és szállás: Káli Art Inn.

Punta Cana, Dominikai Köztársaság - tengerparti, karibi nyaralás, a legjavából

Dominikai Köztársaság

A turisták egyik legkedveltebb paradicsoma: Dominikai Köztársaság.

Reykjavík

Reykjavík

A titkok nélküli hely: Reykjavík.