Mi a különbség a whisky és a whiskey között?

Mi a whisky?
Először is, a whisky a Skóciából származó termékek hagyományos elnevezése. A kanadaiak, az indiaiak és a japán gyártók a "whisky" írásmódot részesítik előnyben, mert ők is a skót gyártási módszert utánozzák.
Mire vonatkozik a whiskey?
Tehát hol alkalmazható az "e" betű? Ha a whisky Amerikában és Írországban készül, akkor jó eséllyel "e" betűvel írják, hogy a konvenciót megtartsák.
Nem csak a helyesírás különbözteti meg őket egymástól, ugyanis van néhány más megkülönböztető jegy is, amelyek a különböző módszerek között is eltérnek. A skót és az amerikai whiskyket általában kétszer desztillálják, míg az ír whiskyt háromszor desztillálják - így a termék valamivel lágyabb és könnyedebb lesz. Az ír és az amerikai whiskey hagyományosan potstillereket használ a párlat lepárlására, míg a whisky előállításához különböző formájú és méretű lepárlóberendezéseket használnak. Skóciában az árpát tőzeggel szárítják, míg a whiskyben fát és különböző tüzelőanyagokat használnak, ami hatással van az ízre.
Bármely elkészített ital lényege azonban a nyersanyagokban rejlik. A skótok a legtöbb előállított whiskyben malátázott árpát használnak, Írországban azonban ez nem így van. A malátázott árpa mellett más gabonaféléket is kevernek hozzá. Ez a gabonából készült whisky alkalmas a keverésre, és történelmileg olcsóbb keverékeket készítettek belőle. Amerikában az új telepesek az eltérő éghajlat és talajviszonyok miatt kénytelenek voltak más alapanyagokat használni a whisky előállításához. Nem mindig állt rendelkezésre egyetlen gabona sem, így a keverési folyamatba kezdték bevezetni a keverékeket. Idővel ezek a különböző gabonakeverékek receptjei úgy alakultak ki, hogy ma már az amerikai whisky nagyon kevés hasonlóságot mutat a skót vagy ír whiskyvel.
Az alkohol káros az egészségre. Whisky csak 18 éven felüliek számára fogyasztható.