A lakótelepi otthon is lehet elegáns és modern

A panellakás okos berendezése gyönyörű eredménnyel járhat.
A lakótelepi otthon is lehet elegáns és modern

Rengeteg kötöttséggel kell szembenéznie annak, aki panelban kezd lakásfelújításba, de korántsem kilátástalan a helyzet. Sokak visszariadnak, amikor a lakótelepi otthonokról van szó, pedig alapossággal és következetességgel mesés végeredményre juthatunk a berendezésükkel.

Jellegzetes vonása ezeknek a beton épületeknek, hogy a lakások elosztását illetően nem igazán lehet nagyobb változtatásokat megoldani, így többnyire azzal gazdálkodhatunk, ami adott. Ez általában nem túl tág tereket jelent, így hogy elkerüljük a zsúfolt raktár érzetét, a bútorok mennyiségére nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mint más esetekben. Általánosságban pedig az is elmondható, hogy érdemes bevetni olyan trükköket, amiknek segítségével tágasabbnak tűnik az adott helyiség: a tükrök, tükörfalak, üvegfelületek, illetve a fehér falak segíthetnek ebben.

Az egyik leglátványosabb szobával, a nappalival foglalkozunk az alábbiakban. Általában a panellakások alapterülete nem túl nagy, legtöbbször két szobás elrendezésben van kialakítva. Életterünk egyik legfontosabb helyszíne a nappali, és ez nem változik meg akkor sem, ha ez a tér kisebb. Ahogy azt már fentebb leírtuk, ilyenkor arra kell törekedni, hogy gondosan megválogatott bútorokkal, a lehető legszellősebben rendezzük be a szobát. Az ülőgarnitúra ilyen esetben ne foglalja el a szoba háromnegyedét, válasszunk inkább kinyitható típust, ha alkalmanként vendégeink vannak, vagy ha a család tagjainak száma ezt követeli meg. Amennyiben egy vagy két fő részére rendezzük be a nappalit, akkor variálható elemekből felépülő ülőgarnitúra is nyújthat megoldást, hiszen ezt szabadon állíthatjuk össze a lakás adottságainak megfelelően.

Ne hanyagoljuk el a többi berendezési tárgyat sem, törekedjünk arra, hogy ha már szellősen, kevés bútorral dolgozunk, azok legyenek stílusosak, hangsúlyosak. Amivel kicsit bőkezűbben bánhatunk, azok a kiegészítők, illetve a fények. Ne ragadjunk le egy mennyezeti lámpánál, használjunk több fényforrást, hiszen ezek segítségével is tágasabbnak hathat a lakás. Kiegészítők terén a modern összhatás érdekében a geometrikus minták, letisztult formák, padlóvázák, szobrok tehetnek sokat hozzá az egészhez.

Kapcsolódó cikkek

Óvodás gyerekszoba: felszerelések, berendezések és kiegészítők

Óvodás gyerekszoba: felszerelések, berendezések és kiegészítők

Egy óvodás gyermek számára nincs szükség túl sok mindenre, elegendő pár jól megválasztott berendezés és kiegészítő. Elmondjuk melyek ezek!

Légkondi – Hogyan válasszunk klímát?

Légkondi – Hogyan válasszunk klímát?

A klímaválasztás nem könnyű, de a cikkben ezzel kapcsolatban is adunk néhány tanácsot.