Valami különlegesre vágysz? Építtess búbos kemencét!

Ma már otthonunkban is élvezhetjük a búbos kemencében készült étkek zamatát és illatát.
Valami különlegesre vágysz? Építtess búbos kemencét!

A vásárban, falunapokon keringő finom illatoknak szinte lehetetlen ellenállni, főleg, ha egy búbos kemence szolgált az ételek elkészítésének alapjául. De vajon türtőztetni kellene magunkat? Nem hinnénk! Ma már otthonunkban is élvezhetjük a búbos kemencében készült étkek zamatát és illatát.


Búbos kemence típusok

Attól függően, hogy hol van lehetőségünk búbos kemencét építeni, válaszhatunk beltéri vagy kültéri kemencék közül. A beltéri kemence amellett, hogy remekül feldobja konyhánk hangulatát, fűti a helyiséget úgy, hogy működése közben nem keveri fel a port a levegőben.

A kültéri kemence jól mutat udvarunkban, a benne készült ételek megalapozzák a tökéletes kerti parti hangulatát. A kültéri búbos kemencét egy kültéri konyhába is építhetjük, amelyet kiegészíthetünk grill sütögetővel, bográccsal.


A búbos kemence építése dióhéjban

A búbos kemence építés egy viszonylag hosszadalmas munka, amelyhez a legjobb, ha szakértőt kérünk fel. Természetesen mi magunk is megpróbálkozhatunk a kemence építésével, ha elég kitartást érzünk magunkban és megfelelően utánajártunk az építés folyamatának.

Nagyvonalakban felvázolva a kemence építés lépéseit, annyit elárulhatunk, hogy első sorban szükségünk lesz egy biztos betonalapra, amely elbírja a több tonnás kemencénket. Miután megszáradt a beton, elkezdhetjük lerakni a kézi bontott téglából készült kemencénket, amelyet feltöltünk apró téglatörmelékekkel, majd zúzott üveggel. Ezt követően kialakítjuk a kemence samott tégla tűzterét és a száját, megépítjük a kéményt, majd tapasztással és agyagba mártott kenderszövettel erősítjük kemencénk falát, hogy a kemence véltlenül se repedjen meg. A kész búbos kemence köré tetőt, kültéri konyhát is építhetünk, így esős időben is kiélvezhetjük előnyeit.


Milyen ételek készülhetnek a búbos kemencében?

A búbos kemencében sült finomságoknak párja sincs, így össze sem hasonlíthatjuk a hagyományos, gáz vagy elektromos sütőben készült ételekkel. A legnépszerűbb kemencében sült fogások közé tartozik a kenyérlángos, pizza, csülök, töltött káposzta, bableves, különböző grill húsok, héjában sült krumpli, pogácsa és még sorolhatnánk.

De miért is olyan finomak ezek az ételek? A válasz egyszerű: minden étel átveszi a kemence füstjének aromáját, valamint az ízek kevésbé párolognak el, mint főzés közben.


Összegzés

A búbos kemence a magyar alföldi hagyományokra épül, a régi parasztházak hangulatát idézi fel. Amellett, hogy gyönyörű látványt nyújt mind konyhánkban, mind udvarunkban, a benne készült ételek íze felejthetetlen élményt jelenthet a családnak, vendégeinknek.

Kapcsolódó cikkek

Mi is az a járórács?!

Mi is az a járórács?!

A járórács tulajdonképpen fényáteresztő fém, ezt a tulajdonságát több területen ki is használják.

A megfelelő kilincs kiválasztása

A megfelelő kilincs kiválasztása

Egy új otthon kialakítása vagy éppen a régi felújítása mindig izgalmas, de egyúttal sok kérdést is felvető feladat.

Ezek az idei év legtrendibb étkező bútorai

Ezek az idei év legtrendibb étkező bútorai

Az étkező bútor kiválasztása bizony nem mindig egyszerű feladat.