Valami különlegesre vágysz? Építtess búbos kemencét!

Ma már otthonunkban is élvezhetjük a búbos kemencében készült étkek zamatát és illatát.
Valami különlegesre vágysz? Építtess búbos kemencét!

A vásárban, falunapokon keringő finom illatoknak szinte lehetetlen ellenállni, főleg, ha egy búbos kemence szolgált az ételek elkészítésének alapjául. De vajon türtőztetni kellene magunkat? Nem hinnénk! Ma már otthonunkban is élvezhetjük a búbos kemencében készült étkek zamatát és illatát.


Búbos kemence típusok

Attól függően, hogy hol van lehetőségünk búbos kemencét építeni, válaszhatunk beltéri vagy kültéri kemencék közül. A beltéri kemence amellett, hogy remekül feldobja konyhánk hangulatát, fűti a helyiséget úgy, hogy működése közben nem keveri fel a port a levegőben.

A kültéri kemence jól mutat udvarunkban, a benne készült ételek megalapozzák a tökéletes kerti parti hangulatát. A kültéri búbos kemencét egy kültéri konyhába is építhetjük, amelyet kiegészíthetünk grill sütögetővel, bográccsal.


A búbos kemence építése dióhéjban

A búbos kemence építés egy viszonylag hosszadalmas munka, amelyhez a legjobb, ha szakértőt kérünk fel. Természetesen mi magunk is megpróbálkozhatunk a kemence építésével, ha elég kitartást érzünk magunkban és megfelelően utánajártunk az építés folyamatának.

Nagyvonalakban felvázolva a kemence építés lépéseit, annyit elárulhatunk, hogy első sorban szükségünk lesz egy biztos betonalapra, amely elbírja a több tonnás kemencénket. Miután megszáradt a beton, elkezdhetjük lerakni a kézi bontott téglából készült kemencénket, amelyet feltöltünk apró téglatörmelékekkel, majd zúzott üveggel. Ezt követően kialakítjuk a kemence samott tégla tűzterét és a száját, megépítjük a kéményt, majd tapasztással és agyagba mártott kenderszövettel erősítjük kemencénk falát, hogy a kemence véltlenül se repedjen meg. A kész búbos kemence köré tetőt, kültéri konyhát is építhetünk, így esős időben is kiélvezhetjük előnyeit.


Milyen ételek készülhetnek a búbos kemencében?

A búbos kemencében sült finomságoknak párja sincs, így össze sem hasonlíthatjuk a hagyományos, gáz vagy elektromos sütőben készült ételekkel. A legnépszerűbb kemencében sült fogások közé tartozik a kenyérlángos, pizza, csülök, töltött káposzta, bableves, különböző grill húsok, héjában sült krumpli, pogácsa és még sorolhatnánk.

De miért is olyan finomak ezek az ételek? A válasz egyszerű: minden étel átveszi a kemence füstjének aromáját, valamint az ízek kevésbé párolognak el, mint főzés közben.


Összegzés

A búbos kemence a magyar alföldi hagyományokra épül, a régi parasztházak hangulatát idézi fel. Amellett, hogy gyönyörű látványt nyújt mind konyhánkban, mind udvarunkban, a benne készült ételek íze felejthetetlen élményt jelenthet a családnak, vendégeinknek.

Kapcsolódó cikkek

Valami különlegesre vágysz? Építtess búbos kemencét!

Valami különlegesre vágysz? Építtess búbos kemencét!

Ma már otthonunkban is élvezhetjük a búbos kemencében készült étkek zamatát és illatát.

Erre képes egy jó minőségű fúrókalapács

Erre képes egy jó minőségű fúrókalapács

Mindig nézzük meg, hogy pontosan milyen tokmányt használ a kinézett fúrókalapács.