Egészségpénztár vagy önkéntes nyugdíjpénztár - Melyikkel jársz jobban?

A kiegyensúlyozott anyagi jóléthez elengedhetetlenek a különféle megtakarítási eszközök, ugyanakkor hatalmas különbségeket tapasztalhatsz többek között egy önkéntes nyugdíjpénztár, illetve más, kötött célú formák összehasonlítása esetén.
Egészségpénztár vagy önkéntes nyugdíjpénztár - Melyikkel jársz jobban?

A legfontosabb ezért az alapos tervezés, hiszen a piacon ma több tucatnyi megoldás is elérhető, ám ezek közül nem mindegyikkel érhetsz el megfelelő eredményt. Elsőként azt tanácsos meghatározni, pontosan milyen céljaid vannak befektetéseiddel és ehhez milyen források állnak a rendelkezésedre.

Az ÖNYP például időskori anyagi biztonságod megteremtésének egy kiváló eszköze, ugyanakkor megannyi előnye mellett bizonyos esetekben korlátokkal is rendelkezik. Így aztán kardinális kérdést jelent a megfelelő tájékozottság, mielőtt emellett döntenél. Még többet tudhatsz meg az önkéntes nyugdíjpénztárakról az alábbi linken: https://grantis.hu/onkentes-nyugdijpenztar/. Ugyancsak feltétlenül ajánlott egyeztetned egy független pénzügyi szakértővel, mielőtt még elköteleznéd magad egy adott megtakarítási forma mellett.

Az önkéntes nyugdíjpénztár legfőbb jellemzői

Tudniillik egy adott konstrukció sikeressége legfőképp azon múlik, annak legfőbb jellemzői összhangban vannak-e elvárásaiddal. Míg például egy nyugdíjbiztosítás hosszú távlatokban működik csak jól és speciális kiegészítő szolgáltatásokkal rendelkezik, meglehetősen kötött a mozgástered a befizetéseket illetően. Ezzel szemben egy ÖNYP vonatkozásában szinte teljes mértékben rajtad áll, mikor és mennyit teszel félre, hiszen nem jár különösebb szankciókkal, ha szünetelteted a takarékoskodást. Ugyancsak döntő befolyással bír, mekkora összeget tervezel havonta félretenni. Az önkéntes nyugdíjpénztár kapcsán ez akár 10 ezer forint alatti tétel is lehet, míg más esetben ennél jóval jelentősebb díjazással érhetsz célt. Azt azonban mindenképpen tartsd észben, hogy ez a szabadság nagy felelősséggel jár. Az adójóváírásban rejlő potenciált csak akkor tudod kihasználni, ha kellően tudatos vagy és külső nyomás hiányában is rendszeresen félreteszel. Számolj azzal is, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár leköveti a korhatár változásait, azaz ha az menet közben megemelkedik, akkor később jutsz majd hozzá pénzedhez. Ellenben 10 év elteltével háromévente egy alkalommal teljesen adómentesen kiveheted a hozamot, még aktív éveid alatt. Ez a nyugdíjcélú öngondoskodás tehát számtalan speciális tulajdonsággal rendelkezik, ezeket pedig nagyon alaposan meg kell vizsgálnod, mielőtt határozol.

Nagy könnyebbséget jelenthet az egészségpénztár megléte

Passzív éveink megalapozása mellett az egészségünkre is kiemelt hangsúlyt kell fektetni, ám ennek időnként komoly anyagi vonzatai lehetnek. Szerencsére léteznek olyan eszközök, amikkel előre felkészülhetünk a nem várt kiadásokra, ilyen például az egészségpénztár is. Az itt felhalmozott tartalékra ráadásul ugyanúgy igénybe veheted az állami támogatást, ugyanakkor nagyon ügyelj rá, hogy az éves 150 ezer forintos keret megoszlik a pénztári formák között, ezért alaposan tervezd meg, hogyan tudod teljesen és optimálisan kihasználni az adójóváírást. Ezen felül az egészségpénztár kapóra jön, ha sürgős orvosi segítségre van szükséged és nincs lehetőséged megvárni a várólistát. Kár is volna tagadni, hogy ma már szinte megkerülhetetlen a magánorvosi ellátás igénybevétele, ám az ezzel járó kiadások igen jelentősek lehetnek. Egy jól felépített megtakarítási portfólió segítségével elkerülheted az ezzel járó dilemmákat, ennek pedig szerves részét képezheti az egészségpénztár is. Mielőtt azonban döntenél, okvetlen egyeztess egy független szakértővel. Így eljárva teljes mértékben biztos lehetsz benne, hogy a számodra legoptimálisabb eszközök kerülnek majd kiválasztásra.

Kapcsolódó cikkek

A rendkívül sikeres emberek szokásai

A rendkívül sikeres emberek szokásai

A siker nem véletlenül jön létre. A rendkívül sikeres emberek a legkülönbözőbb területeken hajlamosak közös szokásokban osztozni, amelyek sikerük szerves részét képezik.

Corvin sétány - ezek a dolgok érhetők el a Corvin sétányon (folyamatosan frissülő lista!)

Corvin sétány - összegyűjtöttük, mi minden működik ott!

Bemutatjuk a Corvin sétányt, Budapest egyik legjobb városrészét.

Tartozékok macskatulajdonosok számára

Tartozékok macskatulajdonosok számára

Ha macskatulajdonos vagy, akkor nincs hiány a macskás barátod számára megvásárolható alapvető kiegészítőkből.