Ford Kuga Plug-in Hybrid – Valencia átáll a hibridekre

A Ford spanyolországi üzeme kulcsfontosságú Európában, itt készül a háromféle hibrid rendszerrel elérhető új Ford Kuga is.
Ford Kuga Plug-in Hybrid – Valencia átáll a hibridekre

A Ford egyik legnagyobb üzemét könnyű megtalálni: Spanyolország harmadik legnagyobb városa mellett építették fel. Valencia a Földközi-tenger partján fekszik, tehát ideális a megközelítése mindenfajta közlekedési eszközzel. A nyolcezer főt közvetlenül és a beszállítóknál még 21 ezer főt foglalkoztató üzem sztorija 1973-ban indult. Ekkor Henry Ford II. a helyszínre látogatott és áldását adta a gyár területének a megvásárlására. A termelés 1976-ban indult, stílusosan a Fiesta készítésével. A beruházások és a bővítések komoly összegeket emésztettek fel, a nagyságrendet mutatja, hogy a Ford 2011 óta hárommilliárd eurót ruházott be a spanyol részlegébe.

A legutóbbi komoly változást az akkumulátor üzem megépítése jelentette, ami mutatja a márka zöldebbé válását. Erre jó példa a legfrissebb Ford Kuga, amely még idén a szalonokba kerül, ez az a SUV, amelyet háromféle hibrid rendszerrel is forgalmaznak majd.

A belépőszintet az önindító/generátor egységgel ellátott (BISG) mild vagy lágy hibrid jelenti. Itt a hibrid technika „csak” annyit csinál, hogy villámgyorsan beindítja a motort, motorfék üzemben, és fékezéskor pedig áramot termel. Gyorsításkor persze besegít a korábban megtermelt energia felhasználásával. Hogy a takarékosság csúcsra legyen járatva, a kétliteres, 150 lóerős dízel motorral kombinálták ezt a technikát.

A következő szintet a Kuga hibrid választékban az öntöltő hibrid jelenti, amely nem igényel töltést a mindennapokban. A hibrid Kugát egyszerűen csak használni kell, ez a technológia már biztosít néhány kilométeres teljesen elektromos üzemet, azaz nulla emissziós közlekedést. A lítium-ion áramtárolókat előállító részleg léte azért fontos, mert ezekbe a modellekbe is a könnyű és jó kapacitású akkuk kerülnek.

A csúcsot természetesen a félszáz kilométeres hatótávot biztosító tölthető hibrid Kuga, azaz a plug-in hibrid kivitel jelenti. Itt is a 2,5 literes, Atkinson ciklusú motorral működik együtt a hibrid rendszer, ami már 225 lóerős összteljesítményt nyújt. Az áramot a 14,4 kWh-ás akkumulátorban tárolják.

Benedek Attila – Galambos Dániel
www.elektromos-hibrid-autok.hu

Kapcsolódó cikkek

Izgalmas tények a magyar foci válogatottról

Izgalmas tények a magyar foci válogatottról

Ezúttal az újra egyre jobb formában játszó és egyre komolyabb győzelmeket és eredményeket maga mögött tudó hazai nemzeti válogatottról gyűjtöttünk össze érdekes tényeket.

Benzin és dízel autók tisztítása szakszerűen

Benzin és dízel autók motortisztítása szakszerűen

A szakszerű motortisztítás elengedhetetlen.

Ilyen vagy Te is? Tipikus Whatsapp profilképek

Mit fed fel rólad a Whatsapp profilképed? (1.rész)

Naponta egy új szelfi, fotó egy kisbabáról, kutyáról vagy egy tájkép. Mit árul el egy Whatsapp-profilkép a felhasználóról?