Kambodzsa

A történelem sokáig megakadályozta, hogy Kambodzsa az egzotikumokra vágyó turisták úti célja legyen. Néhány éve azonban stabil a belpolitikai helyzet, és a turizmus is lassan megindul, hiszen Angkor lenyűgöző romvárosa igen vonzó program.

Az utazáshoz a május előtti időszak az ideális, mert ekkor még a páratartalom elviselhető, a hőmérséklet alacsonyabb, és az esőzésnek is kisebb a valószínűsége. Februártól emelkedni kezd a hőmérséklet. A nedves évszak májustól októberig tart.

Az országba belépőknek el kell fogadnia a helyiek szokásait: ne mutassuk ki érzéseinket! A nyílt harag, idegesség hatalmas illetlenségnek számít. A férfiak és nők közti érzelemnyilvánítások is kerülendők, különösen a nyílt utcán. A fej számít a legfontosabb, a láb pedig a legalantasabb testrésznek. Soha ne érintsük meg senkinek a fejét, még ha barátságos gesztusnak is tennénk azt! Továbbá vigyázzunk arra, hogy ne mutassunk lábban senki felé. A buddhista szentélyekbe nem szabad cipőben belépni.Angkor története szakasztott olyan, mintha néhány Verne-regényből ollózta volna össze egy ügyes kezű szerkesztő. A 8. és 13. század között fénykorát élő khmer birodalom isteni eredetűnek tekintett teljhatalmú uralkodói kőből és téglából hatalmas templomokat építettek.

Az istenek palotáit mesterséges tavakkal vették körül melyeket bonyolult csatornahálózat köt össze. A századok során az uralkodók többször megváltoztatták az államvallást, így buddhista és hindu templomok egyaránt épültek. Hatalmas kiterjedésű város jött létre itt, pompás templomokkal, mesés szépségű irattárakkal, csillogó tükrű tavakkal.A kambodzsai konyhán a francia gyarmatosítók hatása érezhető, de mindenképpen érdemes kipróbálni a helyi ízeket: például a tom-jan-koungot, a citromfűvel ízesített, tengeri herkentyűkből készült, csípős levest és a kesudiós csirkét. Rengeteg egzotikus gyümölcsöt is árulnak, de álljunk ellen a csábításnak: csak olyat fogyasszunk, amit meg tudunk hámozni. Kitűnő szomjoltó a zöld kókusz leve: az éretlen kókusz tetejét meglékelik, a lyukba szívószálat dugnak. Nagyon finom, zamatos ital.Az alkudozás bizonyos boltokban kötelező, de nem lehet olyan heves, mint a szomszédos Thaiföldön. A különböző kézműves termékek (fafaragások, bőráruk, ezüst ékszerek) nagyon mutatósak, és – némi egyezkedés után – kedvező áron kaphatók.

Kambodzsai szállások itt.